Test: Finnlo Cleverfold CF70 BT Crosstrainer

Bästa hopfällbara crosstrainer

 • Bästa crosstrainer för lägenhet

Uppdaterad

BETYG
 • Träningsprogram:
 • Steglängd:
 • Design:
 • Svänghjul:
 • Prestanda:
 • Användarvänlighet:
 • Totalt:
Finnlo Cleverfold CF70 BT Crosstrainer
 • Typ:
 • Steglängd:
 • Vikt svänghjul:
 • Antal träningsprogram:
 • Bromssystem:
 • Antal motståndsnivåer:
 • Maxmotstånd:
 • Maskinvikt:
 • Maximal användarvikt:
 • Q-faktor:
 • Pedalhöjd:
 • Display:
 • Längd:
 • Bredd:
 • Höjd:
 • Transporthjul:
 • Pulsmätare:
 • Kraftkälla:
 • Garanti:

Hammer är ett tyskt bolag som slog igenom internationellt på 1950-talet genom att erbjuda träningsutrustning för skidåkare och tennisspelare. Idag är Hammer en ledande tillverkare av fitnessutrustning och finns representerad i 60 länder med över 600 produkter. I Hammers portfölj av varumärken hittar vi även Inspire och Finnlo. Vi har under flera års tid testat många av Hammers produkter och det har övervägande varit en positiv upplevelse. Vår erfarenhet är att både kvalitet och kundservice håller mycket hög nivå.

Smidig som en rullväska

Finnlo CleverFold CF70 BT är en superkompakt crosstrainer med överraskande många finesser. Den är bland annat utrustad med Bluetooth, USB-uttag och en praktisk hylla för telefon eller surfplatta. Men det som gör CF70 unik är den innovativa funktionen som gör den smidig och enkel att fälla ihop. Dessutom är den utrustad med ett svängbart transporthjul längst fram vilket innebär att du enklare kan rulla iväg den åt vilket håll du vill. Den går att likna vid en större rullväska och funktionen är perfekt i det mindre boendet där du behöver stuva undan crosstrainern mellan träningspassen. Vi utser den därför till vinnare i kategorierna bästa hopfällbara crosstrainer och bästa crosstrainer för lägenhet.

Finnlo och Hammers produkter får ofta höga betyg när det gäller användarvänlighet och detta är inget undantag. När CF70 levereras är många delar redan förmonterade men det är fortfarande ungefär en timmes monteringsjobb kvar. Vi rekommenderar att utföra arbetet ihop med en kompis, förutom att det går snabbare så är det oftast också mycket roligare. Bruksanvisningen är bra med tydliga bilder men texterna är inte på svenska utan endast på tyska och engelska.

Test, Artikel eller Guide

Mysteriet runt det tunga svänghjulet

Som vi tidigare har nämnt så är CF70 extremt kompakt och det finns såklart även vissa nackdelar med detta. För dig som är lång och tung rekommenderar vi att titta efter en större och mera stabil modell. Men för dig som är normallång eller kortare spelar dessa tillkortakommanden mindre roll. Det vi pratar om är en kortare steg- och armlängd samt en instabilitet vid högre belastning.

Det tunga svänghjulet erbjuder tuff träning men räkna inte med att kunna ta ut steget på samma sätt som på den kommersiella crosstrainern du hittar på gymmet. Den låga vikten bidrar även till att maskinen kan upplevas som något vinglig när du höjer frekvensen eller ökar belastningen. Så länge du ser till att använda crosstrainern på ett hårt och plant underlag så är vår bedömning att den är tillräckligt stabil.

Enligt tillverkaren väger svänghjulet hela 18 kg. Vi skulle verkligen vilja syna den specifikation eftersom upplever siffran som orimligt hög med tanke på den låga maskinvikten. Om vi jämför med den extremt robusta Sole Fitness E35 så har den en svänghjulsvikt på 11 kg och en maskinvikt på hela 105 kg, CF70 väger endast 44 kg. Tillsvidare så kan vi i alla fall konstatera att CF70 erbjuder tillräckligt tungt motstånd för de allra flesta, om du är riktigt vältränad och stark kan det dock vara i minsta laget. För att vara en bakhjulsdriven crosstrainer är fotavståndet bra och ger ett skönt flow i steget. Q-faktorn som anger avståndet mellan pedalerna ligger på ca 20 cm.

Användarvänlig träningsdator med Bluetooth

En av CleverFold CF70 BT:s absoluta styrkor är den användarvänliga snurrknappen som används vid val av träningsprogram och justering av motstånd. Denna smarta knapp hittar vi på de flesta av Finnlo och Hammers motionscyklar och crosstrainers. Den bidrar till att du snabbare kan navigera fram genom menyerna och vi vet med erfarenhet att ju enklare det är att hitta fram till rätt träningsprogram desto större är chansen att du kommer köra programmet. Du kan även göra egna användarprofiler vilket är perfekt för familjen där varje medlem kan ha sin egen inställning.

CF70 kommer med 22 förprogrammerade träningsprogram som egentligen inte sticker ut på något sätt utan är vanligt förekommande på de flesta crosstrainers i den här prisklassen. Den är även utrustad med Bluetooth vilket innebär att du kan synkronisera träningsdatorn med både ett trådlöst pulsband och träningsappen Kinomap. Om du ska träna det förprogrammerade pulsprogrammet tycker vi att det är en förutsättning att du köper till ett trådlöst pulsband eftersom handsensorerna är alldeles för opålitliga.

Test, Artikel eller Guide

Träningsappen Kinomap finns med i vår framtidsspaning

Med träningsappen Kinomap kan du exempelvis köra ditt träningspass längs med vattnet eller i bergen. Du synkroniserar crosstrainern mot Kinomap och i appen väljer du vilken träningsslinga du önskar köra. Då visas en videofilm där personen på skärmen springer eller går i en hastighet som är baserad på hur snabbt du jobbar på crosstrainern. Ambitionen är spännande men i skrivande stund tycker vi inte att grafiken levererar tillräckligt bra för att vi ska kunna rekommendera den. Men utvecklingen inom det här området går blixtsnabbt framåt och vi lovar att revidera texten om eller rättare sagt kanske när vår åsikt ändras.

Sammanfattningsvis är Finnlo CleverFold CF70 BT en mycket prisvärd och intressant crosstrainer som lämpar sig särskilt bra i det mindre hemmet. Den har sina styrkor i den kompakta och praktiska konstruktionen samtidigt som den är mycket användarvänlig. Vi gillar särskilt den smarta rullknappen som underlättar val av program och justering av motstånd. Den passar bäst för dig som är kort eller normallång och är en glad motionär som gillar att variera träningen med olika program. I vårt test av crosstrainer utser vi Finnlo CleverFold CF70 BT till bästa hopfällbara crosstrainer och bästa crosstrainer för lägenhet.

FAQ Finnlo Cleverfold CF70 BT

 • Hur fäller jag ihop Finnlo CleverFold CF70 BT?

  Svar: Börja med att lossa sprintarna på respektive svängarm. Det gör du genom att lossa justeringsknappen och dra den utåt. Öppna sedan spännet som sitter mitt på den stora stången. För svängarmen nedåt samtidigt som du drar ner justeringsknappen och placerar den i det vänstra spåret och skruvar åt den. Därefter lyfter du upp crosstrainern så att den står upp på de tre transporthjulen och du kan enkelt rulla iväg den.

 • Vad kostar Finnlo CleverFold CF70 BT?

  Svar: De senaste åren har priset på en Finnlo CleverFold CF70 BT legat mellan 7000:- och 10 000:-. Vi rekommenderar att hålla extra utkik när stora nätsportbutiker som Sportgymbutiken eller Träningsmaskiner.com har rea.

 • Erbjuder Finnlo CleverFold CF70 BT tillräckligt mycket motstånd?

  Svar: Motståndsnivån som Finnlo CleverFold CF70 BT levererar motsvarar ungefär 350 watt. För dig som är riktigt vältränad kan det vara i minsta laget men för de allra flesta är detta tillräckligt mycket motstånd.

 • Vad innebär q-faktor?

  Svar: Det är ett mått som är vanligt inom cykelsporten. I det här fallet så har vi mätt avståndet mellan fotpedalerna på crosstrainern. En högre q-faktor innebär helt enkelt att fötterna hamnar bredare isär och för många kan det upplevas onaturligt. Det är vanligare bland bakhjulsdrivna crosstrainers.

➤ Läs hela vårt test av crosstrainers för att se vilken modell som blev bäst i test.