Test: Titan Life C65 Crosstrainer

Bästa billiga crosstrainer

Uppdaterad

BETYG
 • Träningsprogram:
 • Steglängd:
 • Design:
 • Svänghjul:
 • Prestanda:
 • Användarvänlighet:
 • Totalt:
Titan Life C65 Crosstrainer
 • Typ:
 • Steglängd:
 • Vikt svänghjul:
 • Antal träningsprogram:
 • Bromssystem:
 • Antal motståndsnivåer:
 • Maxmotstånd:
 • Maskinvikt:
 • Maximal användarvikt:
 • Q-faktor:
 • Pedalhöjd:
 • Display:
 • Längd:
 • Bredd:
 • Höjd:
 • Transporthjul:
 • Pulsmätare:
 • Kraftkälla:
 • Garanti:

Titan Life är en pålitlig leverantör av prisvärda konditionsmaskiner och eftersom det här är en testvinnare så är det såklart inget undantag. Titan Life erbjuder flera crosstrainers i den lägre prisklassen och vår uppfattning är att C65:an överlag är det bästa alternativet. Vi har även testat Titan Life C55 och till skillnad mot C65 så är designen inte lika attraktiv och för oss är det ett minus att den har en högre q-faktor. Det sistnämnda innebär att fötterna hamnar bredare isär vilket kan upplevas som obekvämt om man är ovan. Slutligen hittar vi det minsta syskonet i crosstrainerfamiljen, Titan Life C35. Den är en miniatyr av C65 med kortare steglängd och lättare svänghjul vilket kan passa dig som är kort eller har mindre krav.

Flera typer av träningsprogram i övningsbanken

Titan Life C65 har ett högt prisvärde vilket innebär att du får hög prestanda i förhållande till prislappen. Den har en ganska fullmatad träningsdator innehållande 21 stycken förprogrammerade träningsprogram av varierande karaktär. Det första programmet är ett manuellt läge vilket innebär att du själv ställer in vilket motstånd du önskar samt hur länge du vill träna. Efter en längre testperiod på flera månader så är det oftast det manuella programmet vi återkommer till. Vi gillar det eftersom det går lite snabbare att komma igång och känslan är att det erbjuder en större valfrihet.

Därefter följer tio olika program som erbjuder automatiskt justering av motstånd. Det är program bestående av olika staplar där varje stapel är ett nytt motstånd. Längden på varje stapel är beroende av hur långt träningspass du tänkt köra. Ett träningspass på 30 minuter kommer ha längre tid på varje stapel än ett träningspass på 15 minuter. Det är ett roligt träningsupplägg som höjer motivationen.

C65 är även utrustad med en lite annorlunda funktion som bland annat säger sig kunna mäta hur stor andel kroppsfett du har. Det är program nummer 12 i träningsdatorn och heter helt enkelt “Kroppsfett”. Det är en rolig funktion även om vi är något skeptiska till hur pålitliga dessa mätvärden är. Det går till så att du börjar med att knappa in kön, ålder, vikt och längd. Därefter trycker du på start och sätter händerna på handpulsmätarna och håller i dessa i åtta sekunder. Datorn räknar sedan ut vad du har för BMI (kroppsmasseindex), hur hög andel kroppsfett du har samt hur mycket kalorier du behöver per dag för att upprätthålla vitala kroppsfunktioner. Spännande som sagt men vi rekommenderar att ta resultatet med en nypa salt.

Test, Artikel eller Guide

Mät din återhämtning efter en desperat jakt på watt

De sista träningsprogrammen är kopplat till watt och puls. Wattprogrammet går ut på att du ställer in hur många watt du vill uppnå och när du kör igång ditt träningspass så räknar programmet automatiskt ner till noll. Vid läge noll ljuder en signal vilket är ett tecken på att träningspasset är över. Vi tycker att det är en ganska rolig träningsform där det tydligt visualiseras hur du sakta men säkert kommer närmare mållinjen.

Pulsprogrammet låter bra i teorin men eftersom det inte går att koppla ihop ett trådlöst pulsband till träningsdatorn så faller hela upplägget. För att kunna köra pulsprogrammet behöver du hålla händerna på de två handpulsmätarna som är placerad bredvid displayen, det innebär att du inte kommer kunna använda svängarmarna.

Avslutningsvis så finns det även möjlighet att ställa in egna program i ett speciellt användarläge. Vi tycker att denna funktion är ganska omständig och föredrar hellre det första manuella läget där du helt enkelt bara kör igång och varierar motståndsnivå under själva träningspasset. Den har även ett återhämtningsläge som du kan använda efter varje utfört träningspasset. För att aktivera funktionen trycker du på knappen “återhämtning” och blir då ombedd att greppa tag i handpulsmätarna vid displayen. Du håller i dessa i en minut, därefter räknar datorn ut vad du har för återhämtningsnivå där F1 är bäst och F6 den långsammaste.

Låg maskinvikt på gott och ont

Titan Life C65 är med sin förhållandevis låga vikt lätt att stuva undan. Den är utrustad med två transporthjul som är placerade längst fram på crosstrainern. Det är en optimal placering eftersom du kan använda svängarmarna som hävarm för att lättare kunna vicka upp maskinen på hjulen. Vi märker även av den lätta vikten under träningspasset eftersom den gör crosstrainern vinglig när vi ökar frekvens och belastning. Därför är det extra viktigt att placera maskinen på ett jämnt underlag och använd gärna de justerbara fötterna för en bättre balans.

C65 passar utmärkt för dig som precis börjat träna och önskar en crosstrainer som ett nästa steg i din träningsresa. Den passar såklart även fint för dig som har tränat ett tag men vi skulle säga att gränsen går om du är riktigt vältränad, då riskerar motståndet vara i minsta laget. Om du är riktigt lång tror vi att steglängden riskerar att vara för kort och vi rekommenderar därför att välja en större modell. Testpersonen mäter 185 centimeter och vår upplevelse är att både arm- och steglängd är precis på gränsen.

Test, Artikel eller Guide

En riktigt bra och billig crosstrainer

På vår önskelista för nästa version av C65 hamnar en bakgrundsbelyst display högt upp. Det är nästan omöjligt att läsa vad som står på displayen i ett nedsläckt rum. Vi hade även önskat en lite längre steglängd och en stabilare konstruktion. Vi tycker ändå att Titan Life C65 har ett fantastiskt prisvärde i kombination med en modern design och trots några tillkortakommanden även en riktigt bra prestanda. I hård konkurrens väljer vi att utse den till en av våra absoluta favoriter bland billiga crosstrainers.

FAQ Titan Life C65

 • Hur lång tid tar det att montera Titan Life C65?

  Svar: Om du monterar den ihop med en kompis och ni både är hyfsat praktiskt lagda så monterar ni C65 på cirka en timme.

 • Är svänghjulet tillräckligt tungt på Titan Life C65?

  Svar: Svänghjulet väger 6 kg vilket egentligen inte är så mycket. Titan Life har en innovation som de kallar “Drive force system” som enligt uppgift ska ge en känsla av att svänghjulet väger nästan det dubbla. Det är svårt att avgöra hur detta stämmer exakt men vi kan i alla fall intyga att svänghjulet känns tyngre än 6 kg.Är du normaltränad bör motståndet vara tillräckligt men är du en nivå över bör du leta efter en crosstrainer med ett tyngre svänghjul.

 • Vad innebär q-faktor?

  Svar: Det är ett mått som är vanligt inom cykelsporten. I det här fallet så har vi mätt avståndet mellan fotpedalerna på crosstrainern. En högre q-faktor innebär helt enkelt att fötterna hamnar bredare isär och för många kan det upplevas onaturligt. Det är vanligare bland bakhjulsdrivna crosstrainers.

 • Är Titan Life C65 hopfällbar?

  Svar: Nej det är den inte. Däremot är den enkel att rulla undan eftersom den har en förhållandevis låg maskinvikt och är utrustad med transporthjul.

 • Kan en billig crosstrainer vara bra?

  Svar: Ja, absolut kan den det. Däremot finns det säkert en undre prisgräns där det låga priset går ut för mycket över kvaliteten. Samtliga crosstrainers publicerade på favoriterna.se är prisvärda men vi har valt ut Titan Life C65 till vår favorit i kategorin bästa billiga crosstrainer. Det finns ofta ännu billigare träningsmaskiner på lågprisvaruhus som Jula, Biltema och Rusta men vår bedömning är att de vi har testat har längre livslängd och bättre prestanda.

➤ Läs hela vårt test av crosstrainers för att se vilken modell som blev bäst i test.