Test: Hamax Outback 2

Bäst i test

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Hamax Outback 2
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Hamax Outback finns i två varianter: Hamax Outback One har sittplats för ett barn, och Hamax Outback Double har sittplats för två barn. Det enda som skiljer de två modellerna åt är bredd och vikt, där Outback 1 är 72 cm bred och väger 17 kg mot Outback Double som är 86 cm bred och väger 20 kg. I övrigt fungerar båda cykelvagnarna likadant.

Vill man kunna köra två barn samtidigt eller vill ha plats för extra packning eller en mindre hund bredvid sitt barn, så väljer man Outback Double. Ska man bara köra ett barn och tycker att packutrymmet baktill är tillräckligt, så kommer man bli nöjd med Outback One.

Rymliga sittdelar men lite krångligt att fälla till viloläge

Hamax Outback är en mycket populär cykelvagn och det är lätt att förstå varför. I Outback Double kombinerar Hamax ett rimligt pris med hög funktionalitet. Hamax Double har två sittplatser, som upplevs rymliga nog att klara av barn upp till åtminstone 5 års ålder. Har man två äldre barn i cykelvagnen blir det kanske lite trångt, men det funkar. Selarna i sittdelen är väldigt enkla att använda sig. De kan justeras i höjd så de hamnar rätt vid barnets axlar, och det är enkelt att både stänga och öppna upp selen. Benutrymmet upplevs också som rymligt.

Ryggstöden kan vinklas till ett viloläge, men ett väldigt blygsamt sådant. Det är mer som ett extra tillbakalutat sittläge om man ska vara ärlig. Men det bidrar till att barnets huvud inte lika lätt kan falla framåt om de skulle somna i cyklelvagnen. De båda ryggstöden justeras ihop. Det går alltså inte att ha ett barn sittande och ett barn vilande. Att vinkla ryggstödet upplevs lite bökigt så Hamax Outback gör sig bäst för barn som inte kommer sova i cykelvagnen.

Lätt att växla mellan promenad och cykling

Det är lätt att fästa Hamax Outback på sin cykel. Ett cykelfäste som monteras på bakhjulet medföljer, och cykelarmen är enkel att sätta fast på vagnen. Fästet framtill på cykelvagnen visar tydligt med grön och röd indikationen om armen är korrekt monterad. Framhjulen, som används vid promenader, är lätt att klicka av när det är dags att börja cykla.

Något som funkar synnerligen väl med Hamax Outback är att växla mellan promenad- och cykelläge. Både framhjulen och cykelarmen kan förvaras i Outbacks packutrymme baktill på cykelvagnen. Det gör det lätt att cykla en bit, för att sedan snabbt sätta på framhjulen och fortsätta utflykten promenerades. På samma sätt är det enkelt att ta med Outback in i mataffären efter att ha cyklat dit.

Cykelvagn som enkelt görs om för löptur eller skidåkning

Hamax Outback kan även bocka av alla övriga funktioner man önskar hos en bra cykelvagn. Handtaget kan ställas i flera olika lägen, så vagnen är enklare att promenera med. Vill man springa med Outback så finns det ett joggingkit, med ett större framhjul, att köpa till. Och vill man åka skidor och dra barnen bakom sig så finns även ett skidset som passar på Hamax Outback.

Packutrymme baktill på vagnen är riktigt rymlig. Här går en stor ryggsäck eller ett par matkassar in med lätthet. Framtill på Outback finns ett nät som som man stänger för när man cyklar med vagnen. Det stoppar insekter från att komma in till barnen, men hindrar även småsten från att sprätta in från cykelns bakhjul. Vid blåsigt väder stänger man för plastskyddet framtill, som både fungerar som vindskydd och som ett enklare regnskydd. Vid förvaring utomhus krävs dock ett heltäckande regnskydd. Outback har även ett inbyggt solskydd, som skapar skugga för barnen.

Kan vara för bred för en del dörrar

Bredden på cykelvagnen är nog Hamax Outback främsta nackdel, om man har en smal dörröppning som vagnen regelbundet ska köras genom. Uppfälld och med bakhjulen monterad så är Outback Double 86 cm bred. Det innebär att cykelvagnen kan vara för bred för vissa dörrar. I och med att det går att klicka av bakhjulen väldigt enkelt, så kan man snabbt göra Outback Double betydligt smalare. Men att rulla cykelvagnen med bara ett eller inget bakhjul alls fungerar bäst om man inte har något barn i den.

Cykelvagnen bredd behöver dock inte vara ett problem. I synnerhet inte om man har en bredare dörröppning eller förvarar cykelvagnen lättåtkomligt i ett garage eller ett rymligt förråd. Eller om man fäller ihop den ute, innan man tar in den genom dörren. Vid cykling så märks bredden på Hamax Outback inte av alls.

Mycket prisvärd och funktionell cykelvagn

Hamax Outback är inte den perfekta cykelvagnen. Bredden och sittdelarnas viloläge är de främsta utvecklingsområdena. Men Outback ger ett otroligt högt värde för pengarna. Vagnen är enkel att cykla med och funkar utmärkt som barnvagn, en syskonvagn för två. Alla funktioner är smidiga och kvaliteten har också varit imponerande. Först efter flera års användning kan man se ett visst tecken på slitage, men funktionaliteten har inte påverkats.

Vill man ha en cykelvagn med denna nivå av funktionalitet får man ofta betala ett långt högre pris. Det är det som gör Hamax Outback så speciell. Speciellt bra.

FAQ Hamax Outback

 • Hur bred är Hamax Outback?

  Hamax Outback Double är 86 cm bred över bakhjulen. Hamax Outback One är 72 cm bred. Cykelvagnens bredaste punkt är över bakhjulen. Det innebär att om man tar av ett bakhjul så blir Hamax Outback Double smal nog att ändå kunna komma igenom de flesta standarddörrar.

 • Har Hamax Outback viloläge på sittdelarna?

  Ja, det går att vinkla till viloläge på ryggstöden på Hamax Outback. Ryggstöden kan ställas i tre olika positioner och maximal lutning är 12 grader. Båda ryggstöden fälls tillsammans, och inte individuellt.

 • Vad finns det för tillbehör till Hamax Outback?

  Det finns många olika tillbehör som passar till Hamax Outback. Vill man använda Outback för promenader med ett litet barn så kan man köpa till Outback Babyinsats. För den aktiva familjen så finns både Joggingset och Skidset att köpa till Outback. Det finns även regnskydd, förvaringsöverdrag och extra cykelfäste att köpa som tillbehör till Hamax Outback.

 • Kan man springa med Hamax Outback?

  Ja, det går att springa med Hamax Outback. För att använda Outback som joggingvagn så behöver man köpa till Outback Jogging kit. Då får man ett stort, fast lufthjul som monteras framtill på cykeln. En handbroms fästs sedan på handtaget, så man enklare kan bromsa in i nedförsbackar under löpturen.

 • Kan man åka skidor med Hamax Outback?

  Ja, man kan åka skidor med Hamax Outback. För att använda Outback när man åker längdskidor så köper man till Outback Skidset. Då får man två medar som monteras på cykelvagnens undersida, samt en sele man monterar med kroppen. Därefter kan man dra Hamax Outback bakom sig som en pulka medan man är ute på tur.

➤ Läs hela vårt test av cykelvagnar här.