Test: Thule Courier

Bästa cykelvagn för hund

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Thule Courier
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Thule Courier är en cykelvagn som sticker ut, tack vare det unika transportläget. På nolltid kan Courier byggas om, från en bekväm cykelvagn för två barn till en transportvagn som rymmer större paket eller annan last. Det finns dessutom ett Courier Dog Trailer Kit att köpa till, som gör Thule Courier till den perfekta hundvagnen för den som vill ta med sig sin fyrbenta vän på cykelturen eller på sommarens cykelsemester.

Sittdelar som rymmer barn upp till 5 år

Courier har två sittdelar, som har ett gemensamt ryggstöd. Cykelvagnen har inget viloläge på sittdelarna, och passar därför bäst för barn som inte kommer att sova i vagnen. Ryggstöden är dock något tillbakalutade i sittläget. Sittdelarna upplevs ha bra rymlighet, både i själva sitsen och i selen. En normallång femåring på 110 cm kan sitta bekvämt i cykelvagnen, och har bra plats för huvudet även när cykelhjälmen är på.

Selen är av det lite enklare slaget. Det är lätt att dra ut och dra åt selremmarna, så selen är lagom stor för barnet. Selspännena vid barnets axlar kan dras upp och ned längs en rem, så de hamnar i rätt höjdläge. Att stänga igen selen är lite krångligare än i en del andra cykelvagnar från Thule. Selens spännen måste nämligen paras ihop med varandra innan man kan knäppa ihop.

Öppningen på Thule Courier kan täckas för med insektsnät och med ett plastskydd, som skyddar mot regn och vind.

Lättanvänt nät och regnskydd

Thule Courier kan stängas för när man spänt fast barnen. Först med ett lager nät, som finns där både för att hålla insekter ute och för att hindra grus och skräp från att sprätta in i cykelvagnen från cykelns bakhjul. Nätet kan rullas ihop och fästas upp när det inte ska användas, exempelvis om man bara ska promenera med Courier. När man vill använda det så fäster man det lätt på plats nere vid fotändan genom att dra de elastiska banden runt de utstickande knopparna.

Courier kommer även med ett regnskydd i klarplast. Regnskyddet täcker framsidan av cykelvagnen och fästs fast samt rullas upp på samma sätt som nätet. Ska man ha vagnen ståendes utomhus i kraftigt regn behöver man dock ett mer heltäckande regnskydd. Det medföljande regnskyddet funkar även väldigt bra som vindskydd, och gör det mindre tungt att cykla med Courier när det är blåsigt väder ute.

Framhjulen som kan fästas på två sätt

Alla fyra hjulen på Thule Courier är enkla att ta av. För att lossa och sätta fast bakhjulen trycker man in den gråa, gummerade cirkeln mitt på hjulet. För att lossa framhjulen så pressar man in den grå knappen på baksidan av framhjulsupphängningen. Precis som på Thules cykelvagnar i Chariot-serien så kan man även på Courier fästa framhjulen i sina fästen från båda hållen.

Med framhjulen vända ned mot marken så är Thule Courier i promenadläge. Ska man cykla med Courier så gör man tvärtom, och fäster framhjulen så de pekar upp mot himlen. Sedan kopplar man in cykelarmen vid Courier vänstra framhjul. Cykelarmen sätts fast genom att man trycker in den minsta av de två metallpiggar som sticker upp. Sedan dubbelsäkrar man cykelarmen med en extra säkerhetsrem, både vid cykelvagnen och vid cykelns bakhjul.

Relativt smal för att vara en dubbel cykelvagn

Det går snabbt att växla mellan cykel- och promenadläge på Thule Courier. Snabbfästet man monterar på cykeln sitter alltid på plats, det är bara att haka av och på cykelarmen. När man ska promenera med vagnen så kan cykelarmen tas loss helt, då den ryms att förvara i vagnens lastutrymme. Förvaringsutrymmet bakom sittdelarna är stort, en rejäl strandväska får plats, och väldigt enkelt att komma åt. Locket hålls på plats med kardborre.

Courier är 78 cm bred, vilket är åt det smalare hållet för att vara en cykelvagn med två sittdelar. Bredden bidrar ytterligare till att det är enkelt att ta med sig cykelvagnan överallt. Tack vare den smidiga övergången från cykel- till promenadläge så känns det aldrig jobbigt att cykla till mataffären och sen även ta med sig Courier in i butik. Eftersom den bara är 78 cm bred får den dessutom plats att köra runt med inne i de flesta lokaler.

Test, Artikel eller Guide

FlipFlap-teknik omvandlar cykelvagnen till lastvagn

Om man vill köra ett stort paket, en mindre möbel (typ ett nattduksbord) eller annan frakt i cykelvagnen så gör man om Courier, från att ha två sittplatser till barnen, till att ha en stor, plan lastyta. Thule kallar detta för FlipFlap-tekniken. Först hakar man loss ryggstödet från sitt fäste, och viker sitsarna framåt. Därefter fäller man ut den ihopvikta lastbotten som ligger i vagnens packutrymme. Botten klickas på plats, och det finns även öglor som man kan använda för att förankra lasten med.

Det går att ha en hund i Thule Courier redan nu, lägger man en filt i botten får djuret en bekväm viloyta. Men vill man ytterligare specialisera Courier för att köra husdjur med, så köper man till Thule Courier Dog Trailer kit. Klädseln man får med då har större fönster och släpper in mer luft, så hunden kan svalka sig. Dessutom medföljer en vadderad och uttagbar botten, så cykelvagnen är enklare att rengöra vid behov.

Kan fällas ihop och packas in i bilen

Vill man ta en vanlig promenad med Thule Courier så fungerar det väl. Cykelvagnen har ett ställbart knäledshandtag som kan vinklas i flera lägen, så man får en bekväm position för armarna när man promenerar med Courier. Framhjulen är små och av plast, de rullar bra på plana underlag men det kan bli lite skumpigt i terräng. Mellan höger bakhjul och cykelvagnen finns bromsen, en lång spak med ett runt, rött klot på. Fotbromsen är lite svår att komma åt, det är nästan enklast att lägga in den med handen.

Courier kan tas med i bilen, då cykelvagnen går att fälla ihop. Öppnar man upp förvaringsutrymmet baktill så ser man gråa knoppar på båda sidorna, det är spärrarna som ska lossas innan vagnen kan vikas ihop. Courier blir väldigt platt när den fälls ihop och kan göras ännu mer kompakt om man tar av alla fyra hjulen. På så sätt kan man enkelt lassa in Courier i de flesta bagageutrymmen.

Mycket prisvärd Thule-cykelvagn

Thule Courier är en mycket välfungerande allrounda cykelvagn. Men den passar förstås extra bra för familjen som har regelbunden användning av cykelvagnen som lastvagn. Lever man utan bil, men vill kunna transportera en rejäl veckohandling eller andra halvstora objekt, så är det guld värt att Courier så lätt omvandlas. Från att frakta barn till att frakta föremål på bara en minut. Med Dog Trailer Kit funkar Thule Courier dessutom lika bra för hundar av de flesta storlekar.

Många funktioner hos Courier kan kännas igen från Thules andra cykelvagnar, det är bara inte riktigt samma finess. Ett bra exempel är framhjulsupphängningen, som i praktiken funkar på samma sätt som hos Thules dyrare vagnar, men med en enklare konstruktion på Courier. För de flesta familjer spelar sånt ingen roll alls. Med Courier får man Thules kvalitet och konstruktion utan att behöva betala för allt det extra, som de flesta ändå inte behöver. Det gör Thule Courier riktigt prisvärd.

FAQ Thule Courier

 • Hur bred är Thule Courier?

  Thule Courier är 78 cm bred över bakhjulen. Det gör Courier till en väldigt smidig cykelvagn att använda i alla sammanhang. En standarddörr har en dörröppning som är 80 cm bred. Med Thule Courier kommer man alltså genom de allra flesta dörar, och kan även använda cykelvagnen som barnvagn på bussen eller i tunnelbanan.

 • Kan man jogga eller åka skidor med Thule Courier?

  I nuläget finns inte möjlighet att köpa till joggingkit eller skidåkningskit till Thule Courier. Vagnen kan således endast användas som syskonvagn för vanliga promenader och som cykelvagn, för ett eller två barn.

 • Kan man göra om Thule Courier till hundvagn?

  Thule Courier har en unik funktion i att cykelvagnen enkelt kan göras om till en fraktvagn. Ryggstödet till sittdelarna kan tas loss och vikas ihop. Sedan trycker man fast en utfällbar botten ovanpå, och får då ett stort öppet utrymme att ha hunden i. Vill man ytterligare förbättra upplevelsen köper man till Thule Courier Dog Trailer Kit. Med hundkitet får man större fönster, förbättrad ventilation och en vadderad hundsits.

 • Vad finns det för tillbehör till Thule Courier

  Det finns flera tillbehör till Thule Courier. Förutom Courier Dog Kit finns en Infant Sling, för den som vill använda cykelvagnen med en nyfödd. Infant Sling är endast godkänd att använda för promenader, inte vid cykling. Det finns även en Baby Support, extra cykelfäste och skyddsöverdrag att köpa som tillbehör till Thule Courier.

 • Vad är skillnaden mellan Thule Courier och Thule Coaster XT?

  Det finns fler skillnader mellan Thule Courier och Thule Coaster XT, som både är några av Thules lite billigare cykelvagnar. Courier kan göras om om till fraktvagn och till hundvagn, samt har två promenadhjul framtill. Coaster XT väger 12 kg medan Courier väger 16 kg. Ingen av cykelvagnar har viloläge på sittdelarna, men båda har ett bra lastutrymme baktill. Courier är en nyare modell och känns lite mer påkostad, sett både till design och funktioner.

➤ Läs hela vårt test av cykelvagnar för att se vilken modell som blev bäst i test.