Test: Oral-B Junior

Bästa eltandborste för barn

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Oral-B Junior
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

För barn som är runt sex år, är eltandborste för barn ett kul sätt att hålla intresset för tandborstning vid liv. Vi har testat flera olika eltandborstar för barn och favoriten blev enhälligt Oral-B Junior.

Fina färger och roliga motiv

Det är inte ovanligt att barn är övertygade om att tandborstningen är det tråkigaste man kan ägna tid åt. Därför ska man inte underskatta betydelsen av en fin färg eller ett roligt motiv på tandborsten. Med juniortandborsten har Oral-B verkligen tagit fasta på detta. Här finns inte bara fina färger att välja mellan, det finns också eltandborstar med favoritfigurer från populärkulturen - eller vad sägs om Frost, Spiderman, Star Wars samt Musse och Mimmi Pigg?

Tandborsthuvud Oral B Junior - Anna från Frost och Spiderman

Vill man inspirera barnen ännu mer vid tandborstningen, finns det en kul app som går att ladda ned. Appen hejar på barnen att fortsätta borsta (eller att fortsätta låta sig borstas av en vuxen), genom olika karaktärer. Barn i den här åldern behöver fortfarande borsthjälp av en vuxen person, att köpa en eltandborste till barn är inte för att ersätta vuxenhjälp. Det är värt att hålla i åtanke - även om man så klart kan låta barnen vänja sig och öva, genom att låta dem ta över rodret vid tandborsten då dagens 2 minuter är avklarade.

Inbyggd timer för tandborstning utan tjat

Att eltandborste har en inbyggd timer, är standard. Självklart har även Oral-B Junior en timer, och medan det är praktiskt för vuxna med en timer, så fullkomligt glänser denna funktion på en barntandborste. Timern verkar nämligen komma med tjatskydd.

I och med att tandborsten så tydligt meddelar var 30:e sekund att det är dags att byta del av munnen, och sedan när två minuter har gått och tandborstningen är klar - vänjer sig barnet snabbt. Istället för att undra hur långt det är kvar, lär sig barnet att själv tolka vibrationerna som indikerar hur lång tid som gått. Detta gör faktiskt att både tjat och jox under tandborstningen minskar, vilket är skönt för alla inblandade.

Fortsätter vibrera efter slutsignal

Eftersom Oral-B Junior fortsätter att borsta även efter slutvibrationen, är det lätt att lämna över borstningen till barnet för övning. Om du är orolig för att barnet ska trycka för hårt och skada sina små tänder, kan du andas ut. Tandborsten har en trycksensor som automatiskt sänker hastigheten och anpassar oscilleringarna för att skydda tänderna och tandköttet.

Även när barnet blir äldre, kan man utnyttja det faktum att tandborsten fortsätter sitt program efter två minuter. När det är dags för barnet att börja borsta på egen hand, kan du som vuxen ta över tandborsten efter två minuter och fokusera på de områden du märkt att barnet har missat.

Oral-B Junior Spiderman och Frost

Läs på om borsttekniken innan användning

Eftersom detta är en oscillerande tandborste, ska man se till att använda rätt borstteknik. Med oscillerande eltandborstar flyttar man så klart borste runt i munnen, men gnuggar den inte mot tänderna. Det kan vara en bra idé att titta på en instruktionsvideo innan man börjar borsta barnens tänder på Oral-B Junior.

Oral-B Junior är en enkel och lättanvänd tandborste som indikerar när batteriet börjar ta slut. Vi upplever att batteriet i denna tandborste har något kortare batteritid än andra borstar från Oral-B, men å andra sidan så enkel att ladda att barnen själv kan hantera det så länge laddaren är inkopplad i väggen redan.

Perfekt eltandborste för barn

Oral-B Junior är en perfekt eltandborste för barnen att börja med. Den rekommenderas från 6-årsåldern, men glöm inte att barn behöver vuxenhjälp med tandborstningen även om de får en eltandborste.

Oral-B Junior Star Wars i handen på en 3,5-åring

Oral-B Junior i handen på en 3,5-åring

FAQ - allt du behöver veta om Oral-B Junior

 • Från vilken ålder kan barn använda Oral-B Junior?

  Den rekommenderade åldern att börja använda Oral-B Junior är från 6 år. Men tänk på att barn behöver fortsatt hjälp med tandborstningen även om de får en eltandborste. Kom också ihåg att hjälpa dem öva på den borstteknik som en oscillerande tandborste kräver. Det finns många bra instruktionsvideos på YouTube och på Oral-Bs hemsida.

 • Har Oral-B Junior en app?

  Nej, ingen app som de mer avancerade tandborstarna. Däremot finns det en rolig timer utvecklad av Oral-B i samarbete med Disney, Den finns tillgänglig både för Iphone och Android. Det finns även appar från Oral-B för större barn för att peppa och motivera barn under tandborstningen. De fungerar som en timer och visar vart i munnen man ska borsta. De brukar vara ett bra visuellt stöd, både för barnen och för stressade vuxna som glömmer vilken del av munnen de borstat på barnet.

 • Vilka färger finns Oral-B Junior i?

  Oral-B Junior kommer i flera olika färger och även mönster med barnens favoritkaraktärer som Star Wars, Frost, Musse och Mimmi Pigg. De flesta färgerna är glada färger som kommer tilltala barnen - för det förstår ju vem som helst att en lila eller grön tandborste är roligare än en svart eller vit.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.