Test: Concept 2 RowErg

Bäst i test

 • Bästa roddmaskin med maximal användarvikt
 • Bästa roddmaskin med luftmotstånd
 • Bästa roddmaskin för fettförbränning

Uppdaterad

BETYG
 • Träningsprogram:
 • Design:
 • Ljudnivå:
 • Prestanda:
 • Användarvänlighet:
 • Totalt:
Concept 2 RowErg
 • Svänghjulsvikt:
 • Motstånd:
 • Antal träningsprogram:
 • Antal motståndsnivåer:
 • Display:
 • Glidlängd:
 • Ljudnivå:
 • Längd:
 • Bredd:
 • Höjd:
 • Vikt:
 • Maximal användarvikt:
 • Pulsmätare:
 • Tillbehör:
 • Garanti:
 • Hopfällbar:

Concept 2 RowErg är den självklara valet för dem som inte vill kompromissa på kvalitet när det gäller roddmaskiner. RowErg brukar vara referensmodellen som andra märken mäter sig mot och som även används på roddmaskins-VM. Concept 2 har blivit extremt populär på grund av sin höga kvalitet och långa hållbarhet. Den har en maximal användarvikt på 227 kg och är mer exakt vid mätning av hastighet än andra märken enligt tester.

Stapeltabell

Test, Artikel eller Guide

SÅ PASSAR CONCEPT 2 ROWERG FÖR OLIKA SLAGS ANVÄNDNING

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg i lägenhet?

  Concept 2 RowErg är en utmärkt roddmaskin för hemmabruk, men det är viktigt att ta hänsyn till ljudnivån och eventuella grannar om man bor i en lägenhet. Enligt våra mätningar har roddmaskinen en ljudnivå på ca 71dB vilket kan höras genom både golv och väggar. För att minska ljudnivån är vårt tips att lägga en matta eller någon form av dämpande material under maskinen. För dig som bor trångt kan RowErg antingen monteras isär i två delar eller förvaras på högkant.

Test, Artikel eller Guide

Concept 2 RowErg är enkel att plocka isär i två delar vilket underlättar förvaring

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg att använda framför TV:n?

  Nja, Concept 2 RowErg har som sagt en förhållandevis hög ljudnivå. Enligt våra mätningar har roddmaskinen en ljudnivå på ca 71dB och du kommer ha svårt att höra vad som sägs på TV:n. Vi kan rekommendera att köpa bra hörlurar som hjälper till med att stänga ute bruset från roddmaskinen.

Test, Artikel eller Guide

Vid varje roddrag flyger luft genom fläkthjulet, mullret som uppstår mäter ca 71dB vilket motsvarar ljudet av en dammsugare

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg för intervallträning?

  Concept 2 RowErg är ett mycket bra val för dig som vill intervallträna. PM5 monitorn har dock endast ett förprogrammerat intervallprogram men det är mycket enkelt att knappa in och göra egna som du sedan kan spara till nästa gång. Du kan även ladda ned appen Concept2 ErgData för att få tillgång till ytterligare träningsprogram och funktioner. Den finns såklart både till Iphone/Ipad och Android.

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg för långa användare?

  Concept 2 RowErg finns i två utföranden där den ena har tilläggsnamnet “Tall”. Den är byggd särskilt för långa användare och har en sitthöjd som är 15 cm högre än standardmodellen. Båda modellerna har samma generösa glidlängd på 99 cm och det är fullt tillräcklig även för dig som är riktigt lång.

Test, Artikel eller Guide

Med en rejäl glidlängd passar Concept 2 RowErg även för riktigt långa användare

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg för tunga användare?

  Concept 2 RowErg är extremt välbyggd och har en maximal användarvikt på hela 227 kg. I vårt test av roddmaskiner är det här den tveklöst bästa modellen för tunga användare.

 • Hur bra passar Concept 2 RowErg för äldre?

  Concept 2 RowErg finns i två utföranden där den ena har tilläggsnamnet “Tall”. Den har en sitthöjd som är 15 cm högre än standardmodellen vilket kan passa personer med begränsad rörlighet. Det är både enklare och bekvämare att sätta sig på en roddmaskin som är lite högre.

Roddmaskinen i World Rowing Indoor Championship

Concept 2 roddmaskin är en av de mest kända och uppskattade träningsmaskinerna alla kategorier. För drygt fyrtio år sedan uppfann bröderna Dick och Peter Dressigacker den första roddmaskinen som blev startskottet för framgångssagan Concept 2. Den första modellen fick namnet Model A Indoor Rower.

1993 togs roddmaskinen till Sverige av den forne landslagsroddaren och grundaren av företaget Concept, Bo Ekros. Resten är som vi brukar säga historia. Numera hittar vi roddmaskiner från Concept 2 på många kommersiella gym världen över och det är naturligtvis även denna modell som används på World Rowing Indoor Championship.

Skillnader med tidigare versioner

De nuvarande modellerna RowErg och RowErg Tall är i stort sett identiska med sina föregångare Concept 2 modell D och Concept 2 modell E. Tall-versionen har precis som Concept 2 modell E en högre sitthöjd vilket kan passa särskilt bra för personer med begränsad rörlighet. Det är det enda som skiljer Tall-modellen mot den vanliga RowErg.

Mellan modell D och E skiljer ytterligare ett par detaljer såsom en längre monitorarm och kedjeskydd på E-modellen.

Enastående byggkvalitet

Denna robusta roddmaskin är byggd med uteslutande högkvalitativa materialval och den tål därför mycket hög belastning. De fina materialvalen kan vi bland annat se på draglinan av metall som är kopplat mellan handtaget och fläkthjulet samt det extremt greppvänliga handtaget. Det är en av anledningarna till att många kommersiella gym väljer denna slitstarka modell till sin flotta av cardiomaskiner. Det är därför inte särskilt förvånande att det är Concept 2 som klarar högst maximal användarvikt av de roddmaskiner vi har testat.

Förvånansvärt enkel montering

Många cardiomaskiner har en förhållandevis omständig monteringsprocess som ofta kräver tålamod, tid och råstyrka. Först ska produkten bäras till rätt ställe i huset och därefter monteras enligt konstens alla regler.

Väljer du någon av motionsredskapen från Concept 2 så slipper du mycket av detta eftersom de är lättmonterade och hyfsat lätta att bära, det är vi djupt tacksamma för. Det kan vi gå i god för efter att hanterat samtliga modeller i stallet: SkiErg, BikeErg och RowErg. Paketet med RowErg levereras i ett kolli och det är faktiskt inte speciellt många delar som behöver monteras.

Har du bara ett någorlunda praktiskt handlag är vår bedömning att du kan göra detta själv på ca 30 minuter. Både monteringsbeskrivning och användarmanual är exemplariska i både pedagogik och tydlighet - kul att se!

Uppgraderad monitor

Du som har erfarenhet av äldre versioner av Concept 2 håller nog med om att displayen var förhållandevis medioker. Den var inte bakgrundsbelyst och innehöll en ganska svag mjukvara där du var tvungen att koppla in en USB-kabel från monitorn till telefonen för att det skulle vara möjligt att tanka över träningspassen till ErgData-appen.

Den nya PM5-monitorn är däremot något helt annat. Den innehåller Bluetooth vilket innebär att du enkelt kan registrera och följa upp din träning likt en olympisk tävlingsroddare.

Härlig och genuin roddrörelse

Samtliga Concept 2 roddmaskiner är utrustade med ett intrimmat svänghjul där luftflödet som bildas också utgör motståndet för dig som ror. Det innebär att ju mer kraft du genererar i dragen desto högre blir motståndet. Luftmotståndet bidrar till ett härligt flow i varje roddrag vilket ger en känsla av att på riktigt vara ute och ro på vattnet. Den glänsande aluminiumskenan är nästan helt friktionsfri och tillräckligt lång för att passa även de längsta roddarna.

Sitsen är hård och under de lite längre passen tycker vi att den blir obekväm, samtidigt har kanske uttrycket “smaken är som baken” aldrig stämt så bra som i det här fallet. Upplevelsen är individuell och vi har flera roddvänner som älskar sitsen! Den finns dock sittdynor att köpa till för en mindre peng vilket är räddningen för oss och andra likasinnade med ömma bakdelar.

Roddmaskinernas Rolls Royce

För att vara en riktig premiumprodukt är Concept 2 RowErg ärligt talat snällt prissatt. Dessutom så borgar den fantastiska byggkvaliten för lång livslängd och det märks inte minst på andrahandsmarknaden där värdet står sig riktigt bra. Det kan till och med vara svårt att få tag på begagnade modeller vilket gynnar dig som funderar på att sälja din RowErg.

Här får du en riktigt grym intervallmaskin som garanterat kommer levererar mängder med mjölksyra och som vi tror att du kommer utveckla en speciell hatkärlek till. Men du får också en suveränt bra cardiomaskin för längre träningspass där du stärker både hjärta och lungor. Oavsett om du kör intervaller eller distanspass så aktiverar du samtliga stora muskelgrupper i kroppen när du tränar med roddmaskin.

Vanliga frågor om Concept 2 RowErg

Här har vi samlat de vanligaste frågorna

 • Hur använder jag en Concept 2 roddmaskin?

  Concept 2 är en förhållandevis användarvänlig roddmaskin. Om det är första gången du ror så rekommenderar vi att du tittar på en kort instruktionsfilm på Youtube. som visar vad som är viktigt att tänka på när det gäller roddtekniken.

  1 . Du börjar med att ställa in fotstöden så att de passar din fot.

  2 . Därefter väljer du motståndsnivå genom att justera spaken som sitter framme vi svänghjulet. Motståndet går att reglera från 1-10, där 1 är det lättaste motståndet och 10 det tyngsta.

  3 . Om du inte önskar något speciellt träningsprogram kan du sätta dig på sitsen och börja ro. Träningsdatorn börjar räkna hastighet och distans direkt.

  4 . Önskar du välja träningsprogram så trycker du på knappen “menu” och därefter på knappen “Välj pass”. Sedan väljer du önskat pass från listan och avslutar med att bekräfta med knappen längst ner av de mindre knapparna.

 • Går det att fälla ihop Concept 2 RowErg?

  Ja, det går att koppla isär glidskenan med delen som innehåller fläkthjul och draglina. Under glidskenan finns en större flärp som du lossar med hjälp av fingrarna. Därefter vinklar du glidskenan så att de kan häktas loss från varandra.

 • Hur förvarar jag Concept 2 RowErg?

  Antingen kopplar du loss glidskenan från fläkthjulet så att du enkelt kan bära iväg de två delarna eller så ställer du upp roddmaskinen på högkant.

 • Hur servar jag min Concept 2 RowErg?

  När du har kört ett svettigt roddpass är det bra om du torkar bort svetten med en fuktig trasa för att undvika onödigt slitage. Du bör även smörja kedjan vid behov eller minst var sjätte månad. Concept rekommenderar även att du dammsuger fläkthjulet en gång per år. Mer om hur du gör detta kan du läsa här.

 • Vad är skillnaden på Concept 2 RowErg och Concept 2 RowErg Tall?

  Den enda skillnaden är att de har olika avstånd mellan sitsen och golvet. Vanliga RowErg har en sitthöjd som är 36 cm och Tall-versionen mäter 51 cm mellan golv och sits. Om du har problem med att böja dig ner är Concept 2 RowErg Tall ett bekvämare val.

 • Låter en Concept 2 RowErg mycket?

  Roddmaskiner med enbart luftmotstånd låter mer än roddmaskiner med magnetiskt motstånd och vattenmotstånd. Enligt våra mätningar låter Concept 2 RowErg ca 71dB, det är ganska nära ljudet från bilar i stadstrafik i decibelskalan.

➤ Läs hela vårt test av roddmaskiner här.