Test: Åviken Original S Ding Dong Double

Bäst i test

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Åviken Original S Ding Dong Double
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Har du också tröttnat på att försiktigt lyfta på locket till våffeljärnet för att kolla om våfflan är färdiggräddad, bara för att återigen slita sönder en halvgräddad våffla? Då är det dags att växla upp för att kunna slappna av - med Åviken Original S Ding Dong Double kan du nämligen andas ut och låta laggen göra jobbet.

Signal när våfflan är klar

Precis som namnet nästan lite övertydligt indikerar, ljuder nämligen Åviken Original S Ding Dong Double med en tydligt dingdongande signal, när våfflan är färdiggräddad. Det visar sig dessutom snabbt att denna funktion är så pass pålitligt att man inte en enda gång bränner eller undergräddar sina våfflor. Med andra ord elimineras gissningsleken från våffelgräddningen i samma stund som man fyller sin första lagg med våffelsmet.

Smart lösning för att minimera spillet

Åviken har en lång och gedigen erfarenhet av att skapa våffeljärn för matglada familjer, och det märks när man tittar närmare på Åviken Original Ding Dong. Vi vet till exempel hur jobbigt det kan vara att göra rent ett våffeljärn där smeten envisas med att svämma över varje gång man lägger ned locket. Detta har svensktillverkade Åviken löst genom att dels göra laggen något djupare, och dels genom att knyta ihop de två formarna för våfflor med en liten ränna. Denna ränna gör att överflödig smet från den ena formen, lätt kan ta sig in till andra formen istället för att rinna över kanten.

Kombinationen av en djupare lagg och denna förbindelse mellan formarna, är oerhört effektiv och det är sällan man får torka smet från utsidan av våffeljärnet.

Våffeljärn som är lätt att göra rent

Hur man rengör våffeljärn, är ofta ett huvudbry. Eftersom Åviken har en mycket effektiv nonstickbeläggning, för det att rengöringen blir mycket lätt. Dra ur sladden, vänta tills våffeljärnet har svalnat helt och torka sedan av laggen med en torr och ren trasa, eller hushållspapper. Du ska inte använda vatten eller diska våffeljärnet. Eftersom Åviken Original S Ding Dong sällan spiller över, går rengöringen snabbt och lätt.

Svårare är att hålla utsidan snygg. Den vita och matta ytan, har en tendens att bli skuffad och få svarta märken. Dessa går att gnugga bort med lite vilja, men det hade varit smidigare och troligtvis även snyggare, med en annan färg eller en annan typ av beläggning på ytskiktet.

Futuristisk design känns daterad

Det är faktiskt just utseendet på Åviken Original S Ding Dong som är det största minuset. Detta våffeljärn skulle lätt kunna misstas för en spelkonsol. Vi kan inte låta bli att tänka på hur snygg design Åviken hade på sina våffeljärn under 50- och 60-talen. Å andra sidan är de moderna järnen från Åviken som Original S Ding Dong, mycket lättare att både förvara och rengöra än järnet från 50-talet som står i sommarstugan hos redaktören. Åviken Original S Ding Dong går att förvara på högkant, vilket gör det lätt att stuva undan i ett hörn av köksskåpet (även om det också förstärker känslan av att järnet ser ut som en spelkonsol).

Våffeljärn med signal och lampa

Att grädda två våfflor tar ungefär två minuter. Allra mest frasiga, tycker vi våfflorna blir om man drar upp temperaturen på max. Det finns nämligen ett rejält temperaturvred på våffeljärnets ovansida. Även om man har på lägsta temperaturen, blir våfflorna goda och helt färdiggräddade om än lite väl ljusa. Det går med andra ord i stort sett inte att göra fel med detta våffeljärn, så länge man låter sig vägledas av signalen.

Signalen ljuder inte bara när våfflorna är klara. Den tutar även till när våffeljärnet blivit varmt nog att grädda första våfflan. Det finns även en lampa på järnet som indikerar detta - vilket innebär att man även med en hörselnedsättning kan grädda perfekta våfflor.

Svenskt våffeljärn med god hållbarhet

Åviken Original S Ding Dong Double är det perfekta våffeljärnet för dig som ska grädda våfflor till fler personer än bara dig själv. Med sin tydliga signal och genomtänkta design, blir spillet och kladdet minimalt och varje våffla blir perfekt gyllene och frasig. Detta är ett våffeljärn som kommer grädda goda våfflor under många års tid.

FAQ Åviken Original S Ding Dong Double

 • Hur rengör man Åviken Original S Ding Dong Double?

  Åviken Original S Ding Dong Double rengör du genom att torka av laggen med torrt hushållspapper eller en torr och mjuk trasa. Du kan fukta trasan lite försiktigt, men du ska absolut inte blötlägga våffeljärnet. Använd inga rengöringsmedel eller diskmedel. Blir det kladdigt på utsidan, kan du gnugga bort smutsen med en fuktad trasa. Se alltid till att våffeljärnet är urkopplat när du torkar rent det.

 • Kan man diska Åviken Original S Ding Dong Double?

  Nej, man ska aldrig diska ett våffeljärn. Du ska bara torka av det. Om det av någon anledning bränts fast smetrester i laggen, kan du droppa matlagningsolja på det inbrända och låta det stå en stund (se till att våffeljärnet inte är på när du gör detta). Sedan kan du gnugga bort resterna med en torr trasa eller hushållspapper.

 • Hur lång tid tar det att grädda en våffla med Åviken Original S Ding Dong Double?

  Det tar ungefär två minuter att grädda två våfflor i Åviken Original S Ding Dong Double. Då får man riktigt vackra och goda gyllene våfflor med perfekt frasighet.

 • Kan man grädda råraka i Åviken Original S Ding Dong Double?

  Ja, det går alldeles utmärkt. Det kan vara gott att pensla järnet med lite smör eller olja, eftersom rårakan då får det rätta krispet på ytan. Fettet lyfter dessutom smakerna ytterliggare. Tänk på att torka ur järnet med hushållspapper efteråt.

 • När infaller våffeldagen i år?

  Våffeldagen, eller vårfrudagen, infaller på samma datum varje år: den 25 mars. Detta är prick nio månader innan jul och kallas även Maria bebådelsedag - ja, dagen då jungfru Maria blev gravid, helt enkelt.