Test: Wilfa - WAS-623

Bästa enkeljärn

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Wilfa - WAS-623
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Sugen på klassiska våfflor som är lite större än vad de brukar vara? Då är Wilfa WAS-623 ett våffeljärn för dig. Inte nog med att det är ett utmärkt enkeljärn, perfekt för det mindre hushållet, våfflorna är mer omfångsrika än några andra vi gräddat.

Våffeljärn för extra stora våfflor

Med ett mått på precis över 21 cm, är det verkligen ljuvligt stora våfflor man får då man är i våffelgräddartagen med Wilfa WAS-623. Med tanke på att detta är ett våffeljärn som gräddar en våffla åt gången, är det en verklig bonus att våfflorna blir större än andra. Den stora våfflan ger hela sex hjärtan.

Inte nog med att våfflorna blir stora, de blir dessutom perfekt frasiga och gyllene och själva gräddningstiden är ungefär samma som hos de övriga järn vi har testat - varken snabbare eller mer långsamt. Temperaturvredet sträcker sig från noll upp till sju och allra bäst fras får man om man skruvar upp temperaturen på max.

Enkel rengöring och minimalt spill

När man letar efter det perfekta våffeljärnet, är det inte bara fras och färg man tittar (och smakar) efter. Hur pass lätt våffeljärnet är att göra rent är också viktigt, för det finns knappast något som är mer tråkigt än att rengöra ett kladdigt våffeljärn. Men oroas icke! Wilfa WAS-623 är smart designad för att minimera en kladdig upplevelse.

Laggen på Wilfa WAS-623 sluttar försiktigt och mycket diskret inåt. Detta innebär att risken för översvämning minskar ordentligt. Naturligtvis kan man inte hälla hur mycket smet som helst i laggen; ¾ deciliter brukar vara en bra riktlinje för de allra flesta klassiska våffeljärn. Givetvis har laggen en nonstick-beläggning, och för att rengöra torkar du helt enkelt av laggen med en torr trasa eller hushållspapper. Ett eldrivet våffeljärn ska inte diskas eller rengöras med vatten.

Våffeljärn med ljudsignal

Wilfa WAS-623 har något som många andra våffeljärn saknar - utöver den omfångsrik våfflan: nämligen en ljudsignal som berättar när våfflan har gräddats färdigt. Detta är guld värt då man slipper hålla koll på tiden eller ständigt glutta under locket för att se om våfflan är klar eller inte. Istället kan man passa på att duka, plocka undan eller varför inte läsa en bok vid spisen, utan att riskera brända eller sladdriga våfflor Den har även tydliga lampor, så även om man har nedsatt hörsel är det lätt att grädda rätt.

Lampan på Wilfas våffeljärn, meddelar även om när laggen är varm nog att börja grädda våfflor. Under tiden som vi testat, har vi märkt att våfflorna blir som bäst om järnet får lite extra tid på sig att värmas upp. Uppvärmningstiden blir därför lite längre än vad vi är vana vid, men det är också den enda nackdelen med Wilfa WAS-623.

Våffeljärn som är enkelt att förvara

Wilfa WAS-623 går att förvara på högkant, vilket är perfekt för att spara utrymme i de ofta överbelamrade köksskåpen. I övrigt är järnet utrustat med gummifötter, vilket gör att det står stadigt på diskbänken medan man gräddar våfflorna. Handtaget är rejält och lätt att hålla i, och eftersom järnet står på stadiga gummerade fötter, står det stilla även då man lämnar locket öppet för att hälla i smet eller plocka ur den färdiga våfflan.

En riktigt ovanlig funktion, är att Wilfa WAS-623 faktiskt har en knapp som man kan stänga av våffeljärnet med utan att dra sladden ur väggen. Något man faktiskt inte ser ofta alls på våffeljärn.

Pålitligt och hållbart våffeljärn

Wilfa WAS-623 är ett väldigt pålitligt våffeljärn som levererar våffla efter våffla med perfekt resultat. Nog tar den tid på sig att värmas upp fullt, men när den väl nått full temperatur ligger det inget mellan dig och en tallrik goda frasvåfflor.

FAQ Wilfa - WAS-623

 • Hur rengör man Wilfa - WAS-623?

  Wilfa - WAS-623 gör man lätt rent med hjälp av torrt hushållspapper eller en torr och mjuk trasa som du helt enkelt torkar av laggen med. Det går bra att använda en lätt fuktad trasa, men den ska inte vara blöt. Du ska inte använda något diskmedel i våffeljärnet och aldrig någit rinnande vatten. Fläckar och kladd på utsidan, torkar du bort med en lätt fuktad trasa. Våffeljärnet ska inte vara inkopplat när du gör det det.

 • Kan man diska Wilfa - WAS-623?

  Ett våffeljärn får aldrig diskas. Våffeljärn är eldrivna och ska inte utsättas för rinnande vatten eller vatten i större mängd över huvud taget. Inte heller ska det göras rent med diskmedel eller andra rengöringsmedel. En torr eller lätt fuktad trasa räcker gott och väl.

 • Hur lång tid tar det att grädda en våffla med Wilfa - WAS-623?

  Wilfa - WAS-623 tar ungefär lika lång tid att grädda en våffla som de flesta andra järn i denna prisklass: drygt två minuter.

 • Kan man grädda råraka i Wilfa - WAS-623?

  Det är poppis att grädda rårakor i våffeljärn istället för att steka dem i stekpanna, och det är lätt att förstå varför. En av de svåraste sakerna när man steker rårakor är att vända dem, vilket man helt slipper i ett våffeljärn. Det går bra att steka rårakor i Wilfa - WAS-623, men du kan behöva pensla med matlagningsfett för att det ska bli lika gott som när du steker dem i en stekpanna.

 • Vilket datum är våffeldagen?

  Den 25 mars är våffeldagen och det är samma datum år efter år. Varför? För att det är nio månader innan jul. Dagen kallas också vårfrudagen, eller Maria Bebådelse dag.

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.