Test: Hamax Traveller

Bästa billiga cykelvagn

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Hamax Traveller
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Hamax Traveller befinner sig i en prisklass som många gånger innebär att cykelvagnens tillverkare fått kompromissa rejält, på många punkter. Det handlar ofta om en svagare konstruktion, lägre maxvikt, mindre sittdelar eller billiga detaljer. Hamax har på något sätt lyckats göra Traveller till en ytterst funktionell och rejäl cykelvagn, trots det låga priset. Letar man efter en budgetcykelvagn så Traveller antagligen den modell som ger mest värde för pengarna.

Cykelvagn för ett eller två barn

Traveller finns i ett utförande, med två sittdelar. Vagnen kan givetvis även användas med ett barn i. Kör man ett barn i Traveller så ska barnet sitta på höger sittplats, sett om man står bakom cykelvagnen. Den andra sittplatsen kan användas för mjukare packning.

Det finns inget viloläge på ryggstöden i Traveller. Cykelvagnen passar därför mindre bra med småbarn, som behöver kunna sova bekvämt i vagnen. Ryggstödet är dock alltid en aning tillbakalutat, men något viloläge kan man inte kalla det.

Traveller har en sele som kan justeras i höjd vid barnets axlar, så barn av olika storlek kan sitta säkert fastspända. Även en fyra-, femåring sitter bra. Selen är av slaget att de båda remmarnas spännen måste paras ihop med varandra innan selen kan knäppas ihop. Något som kan upplevas som lite krångligt om man har två barn i cykelvagnen och det är svårt att komma åt. Att spänna och dra åt selen är dock smidigt.

En sittyta som lutar lite framåt

När man tittar in i Hamax Traveller så ser sittdelarna snarlika ut de sitsar som finns i andra cykelvagnar från Hamax. Att Traveller är uppbyggd på ett annat sätt märks dock av i att själva sittytan bara är ett tyg, fastspänt över golvet. Sittytan är vadderad och bekväm på det sättet. Men har man lite tyngre barn i vagnen så upplever de att sitsen lutar lite framåt. Vissa äldre barn tyckte inte om känslan av att glida framåt, medan en del yngre barn inte märkte av något alls.

Inuti Traveller finns ett förstärkt golv som kan torkas av ifall barnen spiller eller har geggiga skor. På sidorna av sittdelarna finns små förvaringsfickor, där man kan stoppa ned småsaker som man vill att barnen ska ha tillgängliga under cykelfärden. De stora fönstrena på båda sidor av cykelvagnen ger en bra sikt utåt.

Lätt att använda vind-, regn- och solskydd

Traveller har tre olika skydd som kan fällas ned över cykelvagnens öppning. Alla skydd kan rullas ihop och stoppas in i förvaringsfickan uppe på cykelvagnens tak. Eftersom fickan kan knäppas ihop så finns det ingen risk att de glider ut och vecklar ut sig medan man cyklar. Det viktigaste skyddet är nätet, som dels håller insekter ute och dels skyddar barnen från småsten som sprätter upp från cykelns bakhjul.

Det finns även skydd i klarplast, som fungerar som vindskydd och som ett enklare regnskydd. Eftersom plasten bara täcker cykelvagnens framsida som stoppar det snarare vatten från att stänka in, än håller ett spöregn ute. För att hindra Traveller från att bli en vindfångare som är tung att dra bakom cykeln så är det även smart att använda plastskyddet vid blåsigt väder. Traveller har även ett enklare solskydd, som fästs med kardborre. Kardborren blir dock ganska snabbt sliten och fäster inte lika stadigt efter en tids användning.

Enkel växling mellan cykling och promenad

Det är inte svårt att växla mellan att promenera och att cykla med Hamax Traveller. För att cykla krävs det att man först monterar det medföljande fästet på cykelns bakhjul. Sedan sätter man fast cykelarmen i fästet längst fram på Traveller. Cykelarmen säkras med en extra rem i båda ändarna. Sedan är det bara att börja cykla. När man nått sin destination tar det inte mer än några sekunder att lossa cykelarmen från cykeln och från Traveller.

I samma fäste längst fram på cykelvagnen monterar man istället fäst promenadhjulet. Traveller har ett litet snurrbart framhjul som används när man ska promenera med cykelvagnen. Traveller upplevs inte mindre stabil sidledes än cykelvagnar med två promenadhjul. Men däremot är framhjulet inte så bra i terräng, så Traveller funkar bäst på stenlagda trottoarer och på asfalt.

Smart fotbroms och avtagbart handtag

Längst bak på cykelvagnen finns en smart fotbroms, som pressas ned med foten när man ska parkera vagnen. Längst ut på bromsen finns en liten svart knapp, som man duttar till med tåspetsen när man vill börja gå igen. Det är en smart lösning, särskilt med tanke på att bromsen sitter ganska långt in under Traveller och kan vara rätt svår att se.

Traveller har ett ställbart handtag, men det finns bara två olika lägen. Och handtaget kan inte böjas med en knäled. Istället kan man lossa det helt och sedan välja åt vilket håll man vill fästa det. Antingen med handtaget böjt snett nedåt, eller böjt snett uppåt, beroende av hur man vänder det. För vanliga promenader funkar det med dessa två lägen. Och Hamax Traveller är ju inte heller en vagn avsedd för jogging eller andra fartfyllda aktiviteter.

Bra lastutrymme för mathandling

Att cykla till mataffären och handla med Hamax Traveller går lätt. Vagnens bredd om 79 cm gör att man kan ta sig fram inne i butiken. Och packutrymmet baktill är mycket enkelt att komma åt, tack vare en väl tilltagen öppning. Här får man ned minst 2-3 matkassar eller en större ryggsäck och lite annan packning. Packutrymmet kan stängas till med ett lock, som hålls på plats med kardborre.

Vill man ta med sig Traveller i bilen så går även det bra. De stora hjulen kan snabbt klickas av och därefter kan man fälla ihop hela cykelvagnen. Spärrarna för att vika ihop cykelvagnen finns gömda inne i lastutrymmet. De två gråa spakarna ska dras ut, och sedan kan Traveller fällas ihop. I och med att både hjul och handtag kan tas loss så blir Traveller kompakt att packa in i bilen. Cykelvagnen väger dessutom bara 13 kg, så man orkar lyfta i den i bagageutrymmet.

Funkar utmärkt för vardagen

Har man erfarenhet av dyrare cykelvagnar från Hamax eller från andra tillverkare, så kommer man märka av att Traveller är något av en budgetmodell. Men jämfört med de allra billigaste cykelvagnarna på marknaden så är det tydligt att Traveller bjuder på mycket mer. Sett både till funktion och kvalitet. Traveller är ingen multisportvagn, den funkar inte för jogging eller skidåkning. Den har inte heller viloläge för barnen.

Vad Hamax Traveller är bra på, är basfunktionerna. Den funkar utmärkt som en cykelvagn, enkel att koppla till cykeln och lätt att lossa igen. Smal nog att gå igenom de flesta dörrarna, men ändå rymlig inuti. Den är inte helt lämplig för små barn som ska sova i cykelvagnen, men för vardagens transporter - mellan hem, förskola och mataffären - så uppfyller Hamax Traveller alla önskemål, och det till ett ytterst trevligt pris.

FAQ Hamax Traveller

 • Vad har Hamax Traveller för mått?

  Hamax Traveller är 79 cm bred över bakhjulen, eller 78,5 cm för att använda sig av tillverkarens exakta mått. Att Traveller är smalare än 80 cm på den bredaste punkten innebär att cykelvagnen ska gå att köra genom en standarddörr utan att man fastnar. Skulle man behöva komma igenom en smalare dörr, så är det enkelt att klicka av ena eller båda bakhjulen. Hamax Traveller väger 13 kg, med cykelarmens vikt inkluderad.

 • Kan man jogga eller åka skidor med Hamax Traveller?

  Nej, det finns inget joggingkit eller skidset som passar på Hamax Traveller. Denna cykelvagn kan endast användas som en vanlig barnvagn, för promenader och som syskonvagn, och som cykelvagn som man fäster på sin cykel.

 • Vad finns det för tillbehör till Hamax Traveller?

  Det finns ett extra regnskydd till Hamax Traveller. Regnskyddet täcker hela cykelvagnen och kan användas när man promenerar med vagnen, när man cyklar med den och även om den står tillfälligt parkerad utomhus när det regnar. Det finns även en Hamax Babyinsats som passar i Hamax Traveller, så man kan promenera med sin bebis i cykelvagnen. Det går också att köpa till ett extra cykelfäste, så man enkelt kan använda Hamax Traveller ihop med två olika cyklar.

 • Vad är skillnaden mellan Hamax Traveller och Hamax Outback?

  Det finns fler skillnader mellan Hamax Traveller och Hamax Outback. Outback är den dyrare av de två cykelvagnarna, och är också utrustad med fler funktioner än Traveller. Ryggstödet till Outbacks sittdelar kan vinklas till viloläge, för bättre sovkomfort. Det går även att köpa till ett större jogginghjul så man kan springa med Outback, eller så köper man till Hamax Outback skidset och använda Outback vid längdskidåkning.

 • Från vilken ålder kan man använda Hamax Traveller?

  Hamax Traveller kan användas från nyfödd om man köper till Hamax Babyinsats, men man får då endast använda cykelvagnen för promenader. Hamax Traveller är godkänd att cykla med från att barnet är sex månader gammalt. Det brukar rekommenderas att barnet kan sitta stadigt och använda en cykelhjälm innan man låter barnet åka i en cykelvagn.

➤ Läs hela testet av cykelvagnar här för att se vilken modell som blev bäst i test.