Test: Thule Chariot Lite 1

Bästa cykelvagn för ett barn

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Thule Chariot Lite 1
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Thule Chariot Lite 1 är en mycket lätt och smidig cykelvagn med en sittdel. Cykelvagnen finns även som dubbel, och kallas då Thule Chariot Lite 2. Thule Lite 1 är är Thules enklaste cykelvagn i Chariot-serien, och saknar en del av de funktioner och egenskaper som märkets dyrare cykelvagnar innehar. Men det betyder inte att Lite 1 är dålig. Tvärtom är detta en cykelvagn som är smidig att använda och som känns väldigt kompakt, vilket gör den lätt att förvara när den inte används.

Rymlig sittdel med smidig sele

Thule Lite 1 har en sittdel, som upplevs som både bekväm och rymlig för barnet. Maxvikten för sittdelen är 22 kg, medan cykelvagnens totala maxviktskapacitet (packning inkluderad) är 34 kg. Sittdelen på Lite 1 har inget viloläge. Cykelvagnen är därför bättre för barn som inte sover dagtid, men funkar från ett år enligt Thules rekommendationer. Eftersom ryggstödet alltid är lite tillbakalutat så funkar det förstås om barnet somnar i Lite 1, men komforten för ett sovande barn är inte den bästa.

Sittdelen har en smart konstruerad sele. Selens remmar är enkla att förlänga att dra åt. Man kan även lätt höjdjustera axelremmarna, så att selen hamnar rätt runt barnets kropp. Ett stort plus med Thule Lite 1 är att man trycker in selremmarnas fästen i selspännet ett i taget. Det gör att man slipper stå dubbelvikt över cykelvagnen för att para ihop selspännen innan selen knäpps ihop. Istället kan man spännas fast barnet ena sida i taget. I sittdelen har barnet gott om plats för både ben och rygg, en femårng kan fortfarande sitta bekväm.

Medföljande regn- och solskydd fungerar väl

Cykelvagnen kan på ett enkelt sätt stängas igen. Nätet som sitter fast över öppningen på Thule Lite 1 dras på plats med hjälp av blixtlås på båda sidorna, och knäpps fast nere vid barnets fötter. Nätet hindrar skräp som sprätter upp från cykelns bakhjul från att flyga in mot barnet. Det hållet givetvis även insekter ut. Med Lite 1 medföljer också ett regnskydd och ett solskydd. Solskyddet, i grått tyg, knäpps fast över cykelvagnen och kan justeras i höjd så att skuggan hamnar rätt.

Det medföljande regnskyddet i klarplast täcker cykelvagnens öppning och ovansida. Men det är inte heltäckande. Vid kraftigt regn kan fukt ta sig in. Ska Thule Lite 1 förvaras utomhus över dagen så finns det ett skyddsöverdrag man kan köpa till. Regnskyddet kan även användas som vindskydd. Har man endast nätet stängt när man cyklar med Lite 1 så kan cykelvagnen bli tung att dra bakom sig om det är blåsigt väder. Med regnskyddet fastpänt så minskar cykelvagnens luftmotstånd.

Väldigt enkelt att fästa Lite 1 vid cykeln

När man köper Thule Chariot Lite 1 så medföljer allt man behöver för att använda cykelvagnen för att cykla med, och för att gå med. Cykelfästet man får med ska monteras på cykelns bakhjul, och sedan kan man enkelt haka av och på Lite 1. Vill man kunna använda cykelvagnen med flera olika cyklar så kan man bara köpa till ett extra cykelfäste. På Lite 1 fäster man cykelarmen på vänster sida av cykelvagnen. Både vid cykelvagnen och vid cykeln säkras cykelarmen med en extra säkerhetsrem, utöver själva fästet.

Att koppla ihop vagn och cykel är lätt, det går på under en minut. Lika snabbt kan man göra om Thule Lite 1 till en vanlig barnvagn, för promenader. Efter att ha lossat cykelvagnen från cykeln så tar man loss hjulen från sin uppåtvända position, sätter fast dem underifrån, lägger cykelarmen i lastutrymmet och sen är det bara att börja gå. Thule Lite 1 har ett knäledshandtag som kan vinklas i många olika lägen, vilket gör cykelvagnen bekväm att promenera med nästan oavsett hur lång eller kort man är.

Bra förvaringsutrymme för att vara en liten cykelvagn

Thule Lite 1 kommer med två stora, luftfyllda bakhjul. Det är viktigt att man sätter dem på rätt sida av cykelvagnen, rotationsriktningen är utmärkt på däcket med pilar. Framhjulen för promenad är små och punkteringsfria. Framhjulsfästena är riktigt smarta, i och med att hjulen kan fästas från båda hållen. När man cyklar med vagnen har man framhjulen fästa uppåt, och på så sätt finns de alltid med.

Baktill på Thule Lite 1 finns cykelvagnens lastutrymme. Lastutrymmet är väldigt enkelt att komma åt, och känns generöst i storlek. Man kan ställa in en eller två matkassar som de är. Ska man använda Lite 1 för utflykter så går det utmärkt att få in packning för en dagstur i cykelvagnens förvaringsutrymme. Lasutrymmet stängs igen med en lucka, så packningen inte faller ur under färden.

Den låga vikten gör Lite 1 lätt att ta med i bilen

En stor fördel med Thule Lite 1 är att vagnen är så nätt och lätt. Endast 65 cm bred över bakhjulen och med en vikt på bara 11,7 kg så är den enkel att köra genom dörrar och lätt förvara. För att fälla cykelvagnen trycker man in de två knapparna på dess sidor, och pressar handtaget inåt och framåt. Tar man av bakhjulen så blir Lite 1 så liten att den går in i bagageutrymmet även på lite mindre bilar. Hjulen kan man packa in i sittutrymmet när Lite 1 är ihopfälld, och dra för nätet. På så sätt blir cykelvagnen ännu lättare att lyfta in och ut ur bilen.

Om viloläge på sittdelen är ett måste så är Thule Lite 1 ett mindre bra val. Många familjer använder cykelvagnen främst för vardagstransporten till och från förskolan, och då brukar ett ställbart ryggstöd sällan behövs. Vill man ha en cykelvagn för ett barn, som är så smidig och lätt att hantera som möjligt, men ändå är bekväm för barnet och rymmer en del packning, så är Thule Chariot Lite 1 en modell av hög kvalitet, utrustad med precis rätt funktioner.

FAQ Thule Chariot Lite 1

 • Hur bred är Thule Chariot Lite 1?

  Thule Chariot Lite 1 är 65 cm bred, mätt över cykelvagnens bakhjul. Båda hjulen kan snabbt klickas av från vagnen, om man skulle vilja göra Thule Lite 1 ännu smalare, exempelvis om cykelvagnen ska packas in i bilen.

 • Kan man jogga eller åka skidor med Thule Chariot Lite 1?

  Ja, man kan både jogga och åka skidor med Thule Lite 1. Vill man använda cykelvagnen för att löpträna så köper man till Thule Chariot Jogging Kit 1. Med löparsetet kommer ett stort lufthjul som monteras längst fram på cykelvagnen, samt en handbroms som man fäste på handtaget. Önskar man åka längdskidor med Thule Lite 1 så köper man till Thule Chariot Cross-Country Skiing Kit. Då får man skidmedar som monteras under cykelvagnen, samt en sele att fästa runt kroppen så att man kan använda cykelvagnen som en pulka i skidspåret.

 • Vad finns det för tillbehör till Thule Chariot Lite 1?

  Det finns många tillbehör som passar på Thule Lite 1. Vill man förvara vagnen utan att den blir dammig så finns ett Thule Storage Cover, som funkar som ett skyddsöverdrag. Vill man köra cykelvagnen på vintern så finns Thules åkpåse att fästa i sittdelen. Och ska man köra Thule Lite 1 med en bebis, så kan man köpa till Thule Infant Sling. Spädbarnsinlägget får inte användas när man cyklar med vagnen, men är godkänd att användas vid vanlig promenad.

 • Vad är skillnaden mellan Thule Chariot Lite 1 och Thule Chariot Cross 1?

  Det finns flera skillnader mellan Thule Chariot Lite och Thule Chariot Cross. Båda vagnarna finns i två varianter. Lite 1 och Cross 1 har en sittdel, medan Lite 2 och Cross 2 har två sittdelar. Sett till funktioner så har Lite 1 ett större bagageutrymme, och vagnen väger två kg mindre. Men Cross har viloläge på ryggstödet på sittdelen.

 • Vilka åldrar passar Thule Chariot Lite 1 för?

  Thule Chariot Lite 1 kan användas för promenader från att bebisen är nyfödd. För att man ska kunna göra det måste man köpa till Thule Infant Sling. Man kan inte cykla med en nyfödd i Thule Lite 1. Lite 1 rekommenderas för cykling med barn från 1 år och uppåt. Vagnen maxvikt är 22 kg, och sittutrymmet är rymligt nog att rymma barn till åtminstone 4-5 års ålder.

➤ Läs hela vårt test av cykelvagnar för att se vilken modell som blev bäst i test.