Test: Thule Chariot Cross 2

Bästa cykelvagn med viloläge

 • Bästa cykelvagn med hög maxvikt

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Thule Chariot Cross 2
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Thule Chariot Cross finns, likt de flesta cykelvagnar från Thule, i två olika varianter. Cross 2 har två sittdelar och Cross 1 har en sittdel. Cross 1 är smalare, 65 cm jämfört med Cross 2 som är 80 cm bred, och väger också mindre. Men viktskillnaden är minimal, Cross 1 väger 13,8 kg och Cross 2 väger 14,5 kg.

Prismässigt befinner sig Chariot Cross i det övre skiktet i Thules utbud, och är också utrustad med många av de funktioner som står högst på önskelistan för många föräldrar som ska köpa en cykelvagn.

Stora sittdelar som har bra viloläge på ryggstöden

Thule Chariot Cross 2 har två sittdelar med generöst tilltagna sittmått. Den här cykelvagnen rymmer barn upp till 5-6 års ålder, både på bredden och på längden. Höjden inne i cykelvagnen ger även för långa barn utrymme för en cykelhjälm på barnets huvud.

Selen man spänner fast barnet med är väl genomtänkt. Selremmarna har bekväma vadderingar och är enkla att justera i längd. Man kan också ändra höjdläget på dem allt eftersom barnet växer. Bäst av allt är att de två selspännen kan tryckas in i spännet en i taget, något som underlättar när man har två rörliga barn i cykelvagnen.

Sittytan känns bekväm för barnen, likvärdig i komfort med den hos många andra cykelvagnar. Men det finns något som gör Thule Cross 2 lite extra bekväm - att det finns viloläge. De två sittdelarna har separata ryggstöd, som båda kan ställas i tre olika lägen med ett lättåtkomligt enhandsgrepp. Ett sittläge, ett mellanläge och ett viloläge.

Det maximala viloläget är ganska blygsamt i sin lutning, men vinkeln är fullt tillräcklig för att barnet ska kunna sova bekvämt, utan att huvudet faller framåt. Det gör Cross 2 till ett utmärkt väl av cykelvagn även för yngre barn. Det är också smidigt att man kan ha ett barn i viloläge och ett sittande, perfekt för cykelturen med syskon som är olika gamla.

Möjlighet att fästa både vindskydd och solskydd på Cross 2

Framtill på Thule Chariot Cross 2 finns ett insektsnät, som skyddar barnen från insekter och som hindrar stenar och skräp från att sprätta in på barnen från cykelns bakhjul. Nätet fästs med dragkedjor på sidorna, samt knäpps fast vid barnets fötter. Vill man promenera med en öppen cykelvagn, så går det att vika ihop och stoppa undan nätet.

Cross 2 kommer även med två löstagbara skydd. Ett kombinerat regn- och vindskydd i genomskinlig plast, och ett litet mindre solskydd.

Klarplasten spänns på cykelvagnen med elastiska öglor, och hindrar regn från att blåsa in i vagnen under cykelturen. Men i och med att skyddet inte täcker hela vagnen, så räcker det inte som regnskydd om man ska ha vagnen ståendes utomhus vid dåligt väder. Plasten fyller därför mest sin funktion som vindskydd. Det gör att luftmotståndet blir mindre och vagnen lite lättare att cykla med.

Solskyddet spänns fast över öppningen på Cross 2, och kan justeras både i höjd samt i hur brett man vill att det ska vara. På så sätt kan man se till att barnen sitter i skugga, men ändå kan se ut. I och med att båda skydden kan tas loss helt, är det viktigt att alltid ha dem nedpackade i vagnen - så det finns tillgängliga när de behövs.

Uppfällbart lastutrymme med begränsad kapacitet

Cross 2 är utrustad med ett lastutrymme baktill på cykelvagnen, som bäst kan beskrivas som en stor tygkasse uppspänd på en metallram. Vad man tycker om förvaringsutrymmet kommer till stor del bero på hur man har tänkt använda cykelvagnen. Vill man regelbundet springa med barnen, så är det ett stort plus att lastutrymmet går att vika upp. På så sätt får man extra gott om plats för att ta ut stegen, utan att råka sparka i vagnen när man joggar.

Om man framför allt vill använda Thule Chariot Cross 2 för vardagstransporter, och då även vill kunna svänga förbi matbutiken på vägen hem från förskolan, så är lastutrymmet inte lika imponerande. Visserligen rymmer det en del, om man packar in matvaror var och en för sig. Men vill man kunna ställa ned en helt matkasse, eller en hel strandväska, så blir det bökigare att få till det. Cross 2 gör sig därför bäst som transport för barnen, snarare än för annan packning.

Funktioner som är superenkla att använda

Något som genomsyrar hela upplevelsen av att använda Cross 2, är hur smidiga och genomtänkta alla funktioner är. Alla fyra hjulen är enkla att klicka av och på cykelvagnen, så vagnen kan packas in kompakt i bilen när den har fällts ihop.

När man ska cykla så tar man bara loss framhjulen och fäster dem upp och ned, så finns det på plats om man efter cykelturen ska promenera med Cross 2 igen. Vagnens handtag har knäleder och kan vinklas i många lägen, så man enkelt kan hitta en bekväm höjd när man ska gå eller jogga med vagnen.

Säkerhet känns förstås mycket viktigt när det gäller barn och trafik. Thule har gjort det så enkelt att koppla fast cykelarmen på cykelvagnen, samt att fästa ihop cykelvagn med cykel, att det ska mycket till för att man ska lyckas göra fel. Cykelarmen fästs vid vänster framhjul och både där, och vid cykeln, finns en extra säkerhetsrem som också ska kopplas fast. Cykelarmen kan lätt lossas och läggas i lastutrymmet när man ska promenera med vagnen.

Cykelvagn som lätt görs om för löpning eller längdskidor

Allt man behöver för att cykla och promenera med Thule Cross kommer med vid köpet. Önskar man även kunna åka skidor eller springa med sin cykelvagn så finns såväl skidet som joggingkit att köpa till.

Med joggingkitet byter man ut de två små promenadhjulen mot ett större lufthjul framtill på vagnen. Man får också med en handbroms, som kopplas från framhjulet till handtaget. På så sätt har man bättre kontroll över Cross när man springer med den.

Köper man till skidsetet till Thule Cross så får man dels skidmedar, som monteras undertill på cykelvagnen, dels en sele som spänns runt kroppen. På så sätt kan man bekvämt dra cykelvagnen bakom sig som en pulka, medan man åker längdskidor.

Det finns även många andra praktiska tillbehör för Cross, exempelvis ett spädbarnsinlägg som möjliggör att vagnen kan användas för promenader även med en liten bebis.

Smart val för familjen som cyklar mycket med barnen

Thule tar bra betalt för sina cykelvagnar, och priset kan kännas för högt för den som mest cyklar med barnen på helger eller under ledigheter. Men så fort man börjar cykelpendla med småbarn mer regelbundet, så kommer smidigheten i Thule Cross 2 kännas värd priset. Komforten för barnen är så bra som den kan bli, de sitter bekvämt, ryms länge och kan dessutom sova gott tack vare viloläget.

För föräldern finns möjlighet att mycket enkelt göra om Cross 2 - och cykelvagnen funkat utmärkt även som vanlig syskonvagn vid promenader. Att spänna fast barnen går smidigt, likaså att koppla vagn till cykel och att fälla ihop Cross 2 för bilåkning eller förvaring.

Packutrymmet är det främsta minuset, men är maximalt lastutrymme ett måste så finns det snarlika cykelvagnar från Thule som är bättre just på den punkten, exempelvis Thule Courier. Totalt sett är dock Thule Chariot Cross 2 ett mycket smart köp för den cyklande familjen.

FAQ Thule Chariot Cross

 • Hur bred är Thule Chariot Cross?

  Thule Chariot Cross 2 med två sittdelar, Cross Double, är 80 cm bred. Thule Chariot Cross 1, med en sittdel, är 65 cm bred. Det är mycket enkelt att ta av en eller båda bakhjulen på Thule Chariot Cross. På så sätt kan man göra cykelvagnen mindre bred för att komma in genom en extra smal dörr.

 • Kan man jogga och åka skidor med Thule Chariot Cross?

  Ja, man kan köpa till Jogging Kit, ett för Chariot Cross 1 och ett för Chariot Cross 2, i och med att det är olika bredd på vagnarna. Med jogginghjulet monterat på cykelvagnen är det enkelt att springa med sina barn i Cross. Föredrar man längdskidor så finns det även ett Cross-Country Skiing Set till Chariot Cross. Med medar på cykelvagnen kan man dra den bakom sig som en pulka.

 • Vad finns det för tillbehör till Thule Chariot Cross?

  Thule erbjuder många olika tillbehör till Chariot Cross. Vill man promenera med en bebis i vagnen så kan man köpa till Infant Sling, som skapar en lite mer ombonad och tillbakalutad sittplats för de yngsta barnen. För lite större bebisar finns en Baby Supporter, som ger ett bättre stöd för barnets kropp och huvud. Thule har även en särskild åkpåse, joggingset, skidset, extrafäste för cykeln, skyddsöverdrag och andra tillbehör till Chariot Cross.

 • Vad är skillnaden mellan Thule Chariot Cross 2 och Thule Chariot Sport 2?

  Det finns flera skillnader mellan Thule Chariot Cross 2 och Thule Chariot Sport 2. Sport 2 är Thules mest påkostade cykelvagn och kommer utrustad med märkets Standardfunktioner, Komfortfunktioner och Sportfunktioner. Sportfunktionerna innebär att Sport 2, men inte Cross 2, har inbyggd skivbroms med handbroms på handtaget, löstagbara sidopaneler och säten som är helt vadderade.

 • Vad är det för skillnad mellan Thule Chariot Cross och Hamax Outback?

  Det finns flera skillnader mellan Thule Cross och Hamax Outback. Cross har individuellt fällbara ryggstöd som kan vinklas ned till ett bättre viloläge än vad Outback har. Cross 2 är smalare, 80 cm bred mot Hamax Outbacks 86 cm, samt väger mindre. Outback har ett lägre pris och ett mycket rymligare packutrymme baktill på vagnen. Båda cykelvagnarna har skidset och joggingkit som kan köpas till.

➤ Läs hela vårt test av cykelvagnar för att se vilken modell som blev bäst i test.