Test: Master Fitness R6040

Bästa träningsdator

 • Bästa roddmaskin med magnetiskt motstånd

Uppdaterad

BETYG
 • Träningsprogram:
 • Design:
 • Ljudnivå:
 • Prestanda:
 • Användarvänlighet:
 • Totalt:
Master Fitness R6040
 • Svänghjulsvikt:
 • Motstånd:
 • Antal träningsprogram:
 • Antal motståndsnivåer:
 • Display:
 • Glidlängd:
 • Ljudnivå:
 • Längd:
 • Bredd:
 • Höjd:
 • Vikt:
 • Maximal användarvikt:
 • Garanti:
 • Hopfällbar:
 • Pulssensor:
 • Transporthjul:

Master Fitness R6040 är en spännande roddmaskin som erbjuder en bred variation av träningsprogram och ett tungt svänghjul som använder både luft och magnet som motstånd. Den har en snygg svart design som lätt matchar andra träningsprodukter och förmedlar en känsla av hög kvalitet. Sitsen är mjuk och bekväm för längre distanspass samtidigt som roddmaskinen har en behaglig ljudkuliss som inte riskerar att överrösta ljudet från TV:n eller surfplattan. Med flera spännande träningsprogram är Master Fitness R6040 ett utmärkt val för alla som letar efter en mångsidig roddmaskin i den övre prisklassen.

Test, Artikel eller Guide

SÅ PASSAR MASTER FITNESS R6040 FÖR OLIKA SLAGS ANVÄNDNING

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 i lägenhet?

  Master Fitness R6040 är ett bra val för dig som bor i lägenhet. Roddmaskinen är lätt att fälla ihop och eftersom vikten är så pass låg är det enkelt att rulla iväg den till önskad plats. Roddmaskinen har förutom luftmotstånd även magnetiskt motstånd vilket bidrar till en lägre ljudnivå, detta är bra när man inte vill störa ljudkänsliga grannar.

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 att använda framför TV:n?

  Ja, så länge du använder övervägande magnetiskt motstånd går det bra att höra vad som sägs på TV:n. Men så fort du mixar de två motståndstyperna blir ljudvolymen högre.

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 för intervallträning?

  Master Fitness R6040 är utrustad med två bra intervallprogram, distansintervall och tidsintervall. Du knappar själv in hur många intervaller det ska vara samt hur långa, antingen en viss sträcka eller en viss tid. Därefter väljer du vilken motståndsnivå du önskar ha under den aktiva fasen.

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 för långa användare?

  Ja, Master Fitness R6040 har en rejält tilltagen glidyta som passar användare upp till 200 cm. Om du är drygt 200 cm lång så rekommenderar vi att ta en titt på Concept 2 RowErg Tall, den är byggd för längre personer med bland annat högre ben som förenklar av- och påstigning.

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 för tunga användare?

  Master Fitness R6040 har en maximal användarvikt på 150 kg, vilket är riktigt bra! Om du väger in på viktgränsen eller något över så kan vi istället starkt rekommendera Concept 2 RowErg, den har en hisnande maximal användarvikt på hela 227 kg!

 • Hur bra passar Master Fitness R6040 för äldre?

  Master Fitness R6040 har samma sitthöjd som Concept 2 RowErg på dryga 35 cm. Men man behöver fortfarande böja sig ganska djupt för att sätta sig på sitsen och om du känner att det kan bli problem tycker vi att du ska titta närmare på Concept 2 RowErg modell Tall istället.

Master Fitness R6040 har länge varit en storsäljare bland roddmaskiner. Det är inte svårt att förstå varför eftersom den förutom att vara snygg även är fullproppad med diverse spännande funktioner som annars är ganska ovanliga för roddmaskiner. Den erbjuder bland annat integrerad pulsmätning i handtaget, flera olika träningsprogram och en läcker bakgrundsbelyst display.

Kombination av luft och magnet ger ett brett träningsutbud

Det är med glädje vi upptäcker hur mycket bredare träningen blir när roddmaskinen kan erbjuda både magnetiskt motstånd och luftmotstånd. När du väljer ett lättare motstånd kan du jobba med högre frekvens vilket får hjärta att slå snabbare och du får en mer ansträngd andning. Du får därmed ett fint flow i roddraget och bra konditionsträning.

Om du istället väljer att lägga på mer motstånd så kopplas magneten in mer mot svänghjulet och dina muskler får jobba hårdare. Det ger mer utmaning för musklerna och du kommer få mjölksyra snabbare. Perfekt vid korta intervaller och kanske som en del av ett cirkelpass.

Träning med övervägande luftmotstånd ger ett fint flow i roddraget och det är lättare att hitta rätt teknik i utförandet. Det bidrar till en mera skonsam träning och bättre effekt i varje drag. Det kan vara bra att känna till att luftmotståndet även ger en betydligt högre ljudkuliss än enbart magnetiskt motstånd vilket gör det svårare att exempelvis följa en serie på TV:n samtidigt som du ror.

Utmärkt mix av träningsprogram hjälper dig med motivationen

När vi har tänt upp den bakgrundsbelysta displayen så hittar vi 15 förprogrammerade träningsprogram av varierande karaktär. Väljer du att ro någon av de förprogrammerade träningsprogrammen så kommer datorn med automatik att reglera motståndsnivå. Om du känner att det är för lätt eller tungt kan du enkelt finjustera detta med hjälp av en knapp i handtaget - smart och smidigt!

Som vanligt går det även fint att knappa in egna program där du anger hur länge du vill ro samt med vilket motstånd. I programmen så visualiseras varje tidssegment av en stapel och när du gör egna program så kan du välja hur mycket motstånd varje sådan ska motsvara. För dig som gillar variation är det här jättebra! Designen med staplar är både snygg och funktionellt bra eftersom det ger en fin överskådlig bild av träningspasset.

Välbyggd roddmaskin med förstklassig komfort

Master Fitness R6040 är onekligen en bekväm roddmaskin och på den mjuka och sköna sitsen sitter du kungligt även under de längre träningspassen. Den silverfärgade gildskenan i aluminium är tillräckligt lång även för de längsta roddarna och sitsen glider tämligen friktionsfritt. För att säkerställa en god glidförmåga är det viktigt att du torkar av glidskenan efter varje träningspass, det motverkar att det bildas en beläggning vilket i sin tur skapar friktion mellan sits och skena.

Det gummibeklädda handtaget är skönt att hålla och den integrerade knappen som används för att justera motståndet under roddpasset är verkligen en fiffig lösning. De flesta andra roddmaskiner har inte denna lösning och vanligtvis behöver du släppa handtaget för att manuellt justera motståndet med hjälp av ett reglage framme vid svänghjulet.

Välpaketerad med utmärkt prisvärde

Master Fitness R6040 är sannerligen en intressant och prisvärd roddmaskin. Kombinationen av luft och magnet som motstånd ger ett betydligt bredare användningsområde eftersom mixen aktiverar fler muskelgrupper. Samtidigt ger antalet träningsprogram en fin variation vilket bör vara långsiktigt bra för träningsmotivationen. Denna robusta roddmaskin är en av våra absoluta favoriter.

FAQ Master Fitness R6040

 • Kan jag fälla ihop Master Fitness R6040?

  Svar: Ja. För att kunna göra detta så säkert som möjligt bör du ha hjälp av en kompis. Se till att roddmaskinen står på ett plant underlag. En person håller i ramen och den andra lossar på justeringsratten, notera att det kan krävas 5-7 varv innan den är loss. Därefter drar du justerratten nedåt medan personen vid ramen lyfter den uppåt. När ramen är uppfälld så behöver du skruva åt justeringsratten igen.

 • Hur högt låter Master Fitness R6040?

  Svar: Enligt våra mätningar har R6040 en ljudkuliss som ligger mellan 65-74 dB beroende på hur stor del av motståndet som utgörs av luft. Luftmotstånd låter mer än magnetiskt motstånd. Ljudnivån är att jämföra med bullret som biltrafik genererar i stadsmiljö.

 • Är Master Fitness R6040 svår att montera?

  Svar: Roddmaskiner är förhållandevis enkla att montera och du klarar det vanligtvis på egen hand. När R6040 levereras är flera delar redan förmonterade. Det som är kvar monterar du på egen hand under timmen och får du hjälp av en kompis gör ni det på halva tiden.

 • Vilka muskler tränar jag med en Master Fitness R6040?

  Svar: Träning med roddmaskin aktiverar samtliga stora muskelgrupper. Det är framförallt sätesmuskler, fram- och baksida lår, rygg, biceps, triceps och magmuskler som får träning. Ju mer av det magnetiska motståndet du kopplar på desto tyngre och jobbigare blir det för musklerna. Självklart bränner du även massor av kalorier med en roddmaskin samt förbättrar din kondition. Träning med roddmaskin är med andra ord en perfekt helkroppsträning!

 • Hur servar jag min Master Fitness R6040?

  Svar: Det är viktigt att hålla roddmaskinen fri från svett och damm eftersom det riskerar att dra åt sig annan smuts. Om det trots detta hinner bildas svarta fläckar på glidskenan så behöver det torkas bort eftersom det annars kommer påverka glidförmågan. Draglinan behöver inte servas men kontrollera den med jämna mellanrum så att den inte är skadad. Efter en tids användning så rekommenderar vi att du kontrollerar alla skruvar och bultar så att de är ordentligt åtdragna.

➤ Läs hela vårt test av roddmaskiner här.