Test: Semla från Bröd & Salt

Bästa laktosfria semlan i Stockholm

Uppdaterad

BETYG
  • Bulle:
  • Grädde:
  • Mandelmassa:
  • Utseende:
  • Totalt:
Semla från Bröd & Salt
  • Pris:
  • Adress:
  • Hemsida:

Semlan skapas på beställning

Bröd & Salt har under de senaste åren gjort sig kända för sina generöst spritsade semlor och inte minst har deras pistagesemla fått väldigt mycket uppmärksamhet. Vad som ofta glöms bort, är att Bröd & Salts semlor genomgående är laktosfria. Faktum är att det är ett laktosfritt bageri. Men det är inte det enda sättet som får Bröd & Salt att sticka ut i Stockholms semmelutbud.

Bröd & Salt har semlor på display i sin monter, men när du beställer en semla, är är det inte en montersemla du får. Här skär man nämligen upp bullen, fyller den med mandelmassa och spritsar den med den laktosfria grädden på beställning. Detta har faktiskt inte skett på något annat ställe som vi köpt semlor på under 2023 till vårt semmeltest. Även om bagerierna naturligtvis serverar dagsfärska semlor, är det synnerligen ovanligt att de serveras minutfärska.

Test, Artikel eller Guide

Perfekt laktosfri grädde

I och med att de monteras och spritsas på beställning, slipper man torra lock och grädde som säckat ihop. Det är dessutom lite kul att på första parkett se hur personalen på Bröd & salt doppar bullen som fyllts med mandelmassa i mandelkrosset och sedan spritsar grädden med en maskin som lätt skulle kunna misstas för en mjukglassmaskin.

Bröd och salt pistagesemla

Grädden som spritsas på höjden, är god och man skulle aldrig ana att den var laktosfri. Möjligen att den faktiskt känns lite mindre flottig i munnen dock. I och med att de spritsas så pass högt, tar de nästan alltid lite stryk och den börjar luta lite. Men det gör inte så mycket, för det är fortfarande en mycket imponerande semla även om den lutar lite.

Bröd & Salt har gjort sina laktosfria semlor till en självklar del på Stockholms semmelscen - och det är vi tacksamma för.

➤ Läs hela vårt test av semlor i Stockholm, för att se vilken semla som blev bäst i test 2023. ➤ Jobba upp semmelsuget genom att titta på vår video av semlan hos Bröd & Salt här.