Test: Semla från Fosch Artisan Pâtisserie i Stockholm

Bästa semlan på Östermalm

Uppdaterad

BETYG
  • Bulle:
  • Grädde:
  • Mandelmassa:
  • Utseende:
  • Totalt:
Semla från Fosch Artisan Pâtisserie i Stockholm
  • Pris:
  • Adress:
  • Hemsida:

En blandning av klassiskt franskt och traditionellt svenskt

Om man vill äta sin semla till tonerna av fransk musik, då ska man genast leta upp Fosch Artisan Pâtisserie, och man kan faktiskt behöva leta lite. Konditoriet på Löjtnantsgatan är ingen man passerar särskilt ofta. De har däremot en mer lätthittad lokal på Birger Jarlsgatan 63 också. Oavsett vilken du väljer, är semlan hos Fosch väl värd eventuell omväg.

Redan när man ser semlan i montern tänker man “wow”, för Fosch har bakat ihop en riktigt snygg semla. Den stora semmeltrenden de senaste åren är att lyfta fram mandeln - något som man verkligen tagit fasta på hos Fosch. Under parollen: “double roasted almond semla - how far can you go in the roasting process”, dubbelrostar nämligen Fosch sina mandlar - både de som blir mandelmassa och de som används för att smycka bullen. Och nog smakar det rostade mandlar allt. Mandelmassan är rik och god med en tydligt rostad smak. Mandlarna på bullen är inte bara ett vackert inslag, utan innebär även att gräddens mäktiga smak effektivt bryts av.

Test, Artikel eller Guide

Semlan är ett konstverk

Grädden är väldigt maffig, men balanseras snyggt upp av mandelmassan och inte minst den vackra bullen. Foschs semmelbulle har en mörkare nyans än många andra semmelbullar, och smaken har också mer djup än vad vi smakat hos många av de andra konditorierna. Utseendet på semlan är konstnärligt, men med en glimt i ögat. Man blir glad av att titta på semlan hos Fosch Artisan Pâtisseriem som vi nästan får kalla ett hantverkarmässigt konstverk med charm.

Fosch Artisan Pâtisserie har en semla som gör det värt att ta en promenad på Östermalm, även om man vanligtvis inte brukar strosa där. Och som svar på frågan hur långt man kan ta rostningsprocessen, skulle vi svara: hit men helst inte längre. Några av mandlarna på bullen drar nästan lite åt det brända hållet, men lyckas ändå vara delikata.

➤ Läs hela vårt test av semlor i Stockholm, för att se vilken semla som blev bäst i test 2023. ➤ Suktas av vår video på semlan från Fosch Artisan Pâtisserie här.