Test: Semla från K-Märkt Bokcafé i Stockholm

Bästa semlan i Stockholm City

Uppdaterad

BETYG
  • Bulle:
  • Grädde:
  • Mandelmassa:
  • Utseende:
  • Totalt:
Semla från K-Märkt Bokcafé i Stockholm
  • Pris:
  • Adress:
  • Hemsida:

Man kanske tror att K-Märkt Bokcafé, som delar lokal med Akademibokhandelns flaggskeppsbutik på Mäster Samuelsgatan, är ett lugnt och kanske bortglömt kafé. Då tror man fel! Detta är faktiskt ett riktigt populärt lunchställe som verkligen har hittat en bred publik och man ska inte vara säker på att det finns lediga bord om man kommer mitt i lunchrusningen. Väntar man däremot till efter 13, kan man slå sig ned och avnjuta deras goda semla i lugn och ro.

Test, Artikel eller Guide

Ett konditori i världsklass

Daniel Roos är konditorn och en av delägarna bakom K-Märkt. Det märks att det är en konditor i världsklass som ligger bakom bakverken, och detta reflekteras naturligtvis i semlan. Kolla in Daniels Instagram för att se hans tjusiga kreationer. K-Märkt bjuder på en verkligt snygg semla där man kan se alla beståndsdelar på en gång: den högt spritsade grädden, den fint gräddade bullen och mandelmassan som tittar ut på sidan av grädden. Grädden är god och söt, men eftersom florsocker från pudringen har smält luras munnen först att tro att den stelnat lite. Men redan vid gräddsked nummer två, inser man att det är en smakvilla.

Locket har hunnit bli lite torrt när semlan inhandlas runt lunch, men som tur är så är övriga bullen inte alls torr på samma sätt som locket är. Men det är mandelmassan som får semlan på K-Märkt att lyfta. Med en crunch från större bitar av mandlar i mandelmassan och några rejält stora mandelbitar som dekoration, får man ett litet tuggmotstånd när man tar en munsbit av semlan. Det är faktiskt riktigt härligt att semlan inte är helt mjuk.

Semlan hos K-Märkt är både vacker och väldigt god. När man tar en bit som innehåller lite av allt, så blir den fina balansen mellan de olika komponenterna tydlig. Detta är en semla som är värd den lite stökiga lunchatmosfären.

➤ Läs hela vårt test av semlor i Stockholm, för att se vilken semla som blev bäst i test 2023. ➤ Titta på vår video av semlan från K-Märkt Bokcafé här.