Test: Semla från S:t Paul bageri på Söder i Stockholm

Bästa semlan på Söder

Uppdaterad

BETYG
  • Bulle:
  • Grädde:
  • Mandelmassa:
  • Utseende:
  • Totalt:
Semla från S:t Paul bageri på Söder i Stockholm
  • Pris:
  • Adress:
  • Hemsida:

Omtalade vackra semlor

På S:t Paul Bageri möts man av en skylt att laptops undanbedes på helgerna, men på en vardagsmorgon i början av februari sjuder bageriet av morgonmöten och kaféjobbare som passar på att äta sin frukost medan de skriver på något viktigt. S:t Pauls semlor är omtalade, och redan vid först anblick ser de lovande ut. Det är vackra semlor där den mörka mandelmassan kikar fram under grädden. Grädden har dock vätskat något, men det gör ingenting för den smakmässiga upplevelsen.

Bullen är vackert gräddat och har en smak av kardemumma som bäst kan beskrivas som harmonisk. Det är lätt att kardemumman tar över, men här är det en dagsfärsk semmelbulle i perfekt balans, som är luftig på precis rätt sätt. Grädden smakar lite mjölkigt och lämnar ingen jobbig fet hinna efter sig i munnen, detta gör att semlan är lätt att sluka utan att bli övermätt.

Mörk mandelmassa med tuggmotstånd

Semlan från S:t Paul bageri har en mandelmassa som får testpanelen att sucka nöjt. Det är i mångt och mycket en klassisk mandelmassa som ruvar i bullen. Den är dock lite mörkare än en alldeles vanlig mandelmassa, och vi anar smakmässigt att detta troligtvis beror på att mandlarna är rostade. Den innehåller också lite större bitar, vilket gör att man får ett tuggmotstånd. När man väl smakat en semla med det här typen av crunch, inser man att det faktiskt är något som saknas i en semla med helt slät mandelmassa. Det tuggiga utgör en god brytning i ett annars väldigt mjukt bakverk.

När man som vår testpanel, äter många olika sorters semlor i jakten på den godaste, är det ett riktigt gott betyg när hela semlan äts upp - och av semlan från S:t Pauls Bageri, finns det knappt kvar en smula.

➤ Läs hela vårt test av semlor i Stockholm, för att se vilken semla som blev bäst i test 2023. ➤ Titta på vår video av semlan från S:t Paul Bageri här.