Test: Åviken Original S Ding Dong Single

Bästa våffeljärn med signal

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Åviken Original S Ding Dong Single
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Åviken har inte bara ett dubbeljärn i Ding Dong-serien - naturligtvis finns även ett enkeljärn för det mindre hushållet. Är man två eller fler som ska äta våfflor tillsammans, kommer vi alltid rekommendera att man investerar i ett dubbeljärn - men för den som känner att ett enkeljärn räcker är Åviken Original S Ding Dong Single ett riktigt bra val.

Jämnt gräddade våfflor varje gång

Eftersom Åviken Original S Ding Dong tydligt signalerar när våfflan är färdiggräddat, händer det faktiskt inte en enda gång att våfflan blir vare sig bränd eller sladdrig. Finast och mest frasigt resultat tycker testpanelen man får, om man ställer temperaturen på max.

Temperaturen är väldigt lätt att ändra för att passa sin egen smak. En rejäl snurrbar knapp sitter på sidan av våffeljärnet. Föredrar man blonda våfflor, gräddar man på en låg temperatur. Vill man hellre ha vackert gyllene våfflor, skruvar man upp gräddningstemperaturen på högsta värme. Oavsett vilken temperatur man väljer, får man en jämnt gräddad våffla varje gång, även om mitten oftast blir aningen mer gyllene än vad kanterna blir.

Djup lagg ger minimalt spill

Ett vanligt och irriterande problem när man gräddar våfflor, är att smeten så lätt svämmar över kanten vilket leder till en lång och tråkig rengöring av våffeljärnet när man hellre vill läga sig på soffan och njuta av sin våffelkoma. Åviken Original S Ding Dong har en djupare lagg än de flesta andra våffeljärn. Detta innebär att smeten väldigt sällan rinner över kanten.

Strax under en deciliter smet blir perfekt att fylla järnet med (ungefär tre fjärdedelar av en deciliter) och för att göra rent våffeljärnet räcker det med en bit hushållspapper och en snabb avtorkning. Våffeljärnet vare sig behöver eller ska diskas - detta kan man säga är en tumregel för alla elektriska våffeljärn: håll dem borta från vatten.

Platt design gör förvaringen lättare

Våffeljärn är ofta ganska stora och inte sällan svåra att förvara på ett vettigt sätt. Åviken Original S Ding Dong Single, är däremot ett ovanligt platt järn. Dessutom är sladden löstagbar - något man gärna skulle se hos alla våffeljärn. Kombinationen av att järnet är platt och kompakt, samt har en sladd som går att ta loss, gör att det här är ett våffeljärn som faktiskt är ganska lätt att förvara.

Nonstickbeläggning fungerar utmärkt

Som de allra flesta våffeljärn, har även Åviken Original S Ding Dong en nonstickbeläggning. Denna beläggning fungerar på bästa tänkbara sätt och våfflorna fastnar inte över huvud taget. De är alltid lätta att plocka upp ur våffeljärnet, vilket naturligtvis också är en annan anledning till att järnet är så lätt att göra rent - det blir helt enkelt inte särskilt smutsigt när man använder det.

Den vita ytan på våffeljärnet, har däremot en tendens till att få små skuffmärken från andra saker som förvaras bredvid eller ovanpå apparaten. Som vi alla vet, brukar köksskåpen kräva ett form av tetrisupplägg för att allt ska få plats, och vid flera tillfällen har Orignal S Ding Dong fått små märken i köksskåpet när andra saker går emot det. Märkena går att gnugga bort om man lägger lite tid på det, men kanske hade en svart färg varit mer praktisk?

Snabbt och pålitligt våffeljärn

Åviken har lång erfarenhet av att göra våffeljärn och det märks verkligen. Åviken Original S Ding Dong Single känns väl genomtänkt och lämnar inte mycket att önska, vare sig när det kommer till form eller funktion. Signalen som meddelar att våfflan är klar är hög och tydlig, och att grädda en våffla går ganska snabbt.

Vi har testat detta våffeljärn i över två år, och även om ytan har lite märken, känns våffeljärnet i övrigt som nytt. Det här är ett våffeljärn som kommer hålla länge - en investering för våfflor både idag, imorgon och i framtiden.

FAQ Åviken Original S Ding Dong Single

 • Är det lätt att rengöra Åviken Original S Ding Dong Single?

  Åviken Original S Ding Dong Single är superlätt att göra ren. Det enda du behöver är torrt hushållspapper eller en väldigt lätt fuktad trasa. Använd aldrig rengöringsmedel i våffeljärnet och inget diskmedel. Det här är ett våffeljärn med nonstick-beläggning, så smeten kommer inte bränna fast om du följer instruktionerna. Dra alltid ur våffeljärnet ur väggen, innan du ska göra rent det.

 • Hur lång tid tar det att grädda en våffla med Åviken Original S Ding Dong Single?

  Det tar ett par minuter att grädda en våffla i Åviken Original S Ding Dong Single. Du behöver inte hålla koll på tiden på egen hand dock, det fixar våffeljärnet åt dig. En tydlig signal säger till när det är dags att lyfta våfflan ur järnet.

 • Hur länge håller Åviken Original S Ding Dong Single?

  Åviken Original S Ding Dong Single är ett våffeljärn som håller väldigt bra över tid, givet att man sköter det som man ska. Med andra ord: håll vatten borta från det, torka av utsidan om det blir kladdigt och använd absolut aldrig diskmedel vid rengöring. Använd inte heller metallredskap för att plocka upp våfflorna, eftersom det kan skada nonstick-ytan. Använd istället redskap av plast, trä eller silikon.

 • Kan man grädda råraka i Åviken Original S Ding Dong Single?

  Det går alldeles utmärkt att steka rårakor i Åviken Original S Ding Dong Single. Däremot kan du inte helt lita på ljudsignalen som säger till när maten är klar, eftersom potatis tar lite längre tid att steka igenom än våffelsmet - så håll koll på stekningen. Och glöm inte att använda smör om du ska använda våffeljärnet till rårakor.

 • Vilket datum är våffeldagen?

  Våffeldagen infaller alltid på samma datum varje år: den 25 mars är våffeldagen. Om man räknar lite snabbt, infaller alltså våffeldagen prick 9 månader innan juldagen.

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.