Test: Sage The Smart Waffle

Bästa belgiska våffeljärn

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Sage The Smart Waffle
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Om man är sugen på att grädda belgiska våfflor snarare än klassiska hjärtan, är Sage The Smart Waffle ett fantastiskt, om än dyrt, våffeljärn. Faktum är att detta är ett våffeljärn som är så pass bra och proffsigt, att det känns hämtat ur ett restaurangkök.

Våffeljärn med upplyst display

När man sätter igång Sage The Smart Waffle, lyser en stor och tydlig display upp. Denna skärm visar inte bara vilken temperatur eller vilket program du valt, den räknar även ned tiden mot färdiga våfflor. När våfflorna är klara, piper våffeljärnet och skärmens färg ändras till grön - praktiskt med både ljud och ljus som hjälper en att hålla koll!

Displayen hjälper naturligtvis till med att meddela när järnet är varmt nog för att börja gräddningen av våfflor. På samma sätt som när en våffla är klar, signalerar Sage The smart waffle med både ljud och färg att järnet är varmt nog att fylla med smet.

Doseringsskopa följer med

För att underlätta doseringen av smet, följer faktiskt en skopa med i förpackningen och man behöver därför inte chansa på hur mycket som ryms i laggen. Skulle man råka hälla i för mycket, har The Smart Waffel en praktisk ränna som samlar upp eventuell spill. I rännan gräddas spillet och man kan sedan plocka upp det för att antingen äta eller slänga det (vi rekommenderar att du äter det gräddade spillet, smakar precis som vilken våffla som helst).

Det går alldeles utmärkt att använda vanligt pulversmet från mataffären även när man gräddar belgiska våfflor. Vad man ska tänka på, är att det går åt nästan dubbelt så mycket smet till en belgisk våffla som till en klassisk hjärtvåffla. Detta innebär inte att du ska förbereda dubbelt så mycket smet, utan snarare att du bara behöver göra hälften så många våfflor. Man blir nämligen snabbt mätt av dessa belgiska varianter.

Relativt lång gräddningstid

Eftersom varje våffla i detta järn kräver nästan dubbelt så mycket smet som en vanliga våffla, tar det också längre tid att grädda våfflorna - nästan fem minuter faktiskt. Våffeljärnet gräddar dock två rejäla våfflor åt gången. Eftersom det så tydligt låter en veta när våfflorna är klara, kan man utan att känna sig stressad för att bränna en lagg, sätta sig ned och börja äta under tiden som nästa omgång gräddas.

Det går att reglera temperaturen. Vrider man upp värmen på max, ökar också gräddningstiden. Oavsett vilken temperatur man väljer, får man två perfekta våfflor varje gång larmet ljuder. Vi har inte behövt slänga en enda våffla under den långa testperioden, då de aldrig blivit vare sig för degiga eller brända. Perfekt resultat varje gång.

Smarta funktioner gör skäl för namnet

Eftersom Sage The Smart Waffle (som är framtagen tillsammans med kändiskocken Heston Blumenthal), kostar mer än andra järn, förväntar man sig också lite mer av det än vad man gör av ett billigt våffeljärn för belgiska våfflor. Och här finns mycket riktigt fler smarta funktioner som gör skäl för våffeljärnets namn.

Ett exempel är att The Smart Waffle har program för flera olika sorters våfflor, bland annat chokladvåfflor och buttermilk. Buttermilk heter på svenska kärnmjölk, och är en produkt som inte finns att köpa i vilken butik som helst. I Sverige får man istället byta ut kärnmjölk mot exempelvis filmjölk eller yoghurt, och då förstår man snabbt att våfflorna bli ännu lite matigare än vad vi kanske är vana vid.

Dyrt men mycket bra våffeljärn

Sage The Smart Waffle är ett dyrt våffeljärn, men gillar man snygg design och köksredskap som låter en finlira med resultatet är detta ett våffeljärn som är värd att investera i. Byggstandarden känns hög och allt känns rejält och hållbart. Det enda minuset, förutom prislappen. är egentligen att det är ett apparat som kräver rätt mycket förvaringsplats, och använder man inte våffeljärnet varje dag kommer man helt klart vilja stuva undan det.

Med The Smart Waffle från Sage får man känna sig som ett riktigt köksproffs, utan att faktiskt behöva vara det. Våffeljärnet sköter nästan allt jobb åt dig. Inte ens rengöringen är jobbig - bara att torka av med en bit torrt hushållspapper.

FAQ Sage The Smart Waffle

 • Är det lätt att rengöra Sage the Smart Waffle?

  Det är faktiskt barnsligt lätt att göra rent Sage the Smart Waffle. Detta beror till stor del på att det är lätt att dosera rätt mängd smet med skopan som följer med i förpackningen, men också för att våffeljärnet har en ränna där eventuella översvämningar fångas upp. I rännan gräddas sedan spilld smet och den går därefter lätt att plocka upp och stoppa i munnen. Praktiskt och gott!

 • Hur lång tid tar det att grädda våfflor med Sage the Smart Waffle?

  Det tar ganska lång tid att grädda våfflor med Sage the Smart Waffle - ungefär fem minuter. Å andra sidan får man då två stycken rejält matiga våfflor som belöning. Till varje våffla går det åt nästan dubbelt så mycket smet som det gör till en klassisk hjärtvåffla, så räknar man på hur lång tid det tar att grädda en hel smet, går det faktiskt på ett ut.

 • Kan man använda färdig smet i Sage the Smart Waffle?

  Jajamensan, det går utmärkt att använda pulversmet för att grädda belgiska våfflor i Sage the Smart Waffle - det krävs inget särskilt recept för belgiska våfflor. Däremot är det kul att experimentera lite

 • Är Sage The Smart Waffle värt pengarna?

  Sage The Smart Waffle är ett dyrt våffeljärn och det är lätt att undra om det är värt pengarna. Om du vet att du kommer grädda belgiska våfflor ofta och vill ha ett våffeljärn som skulle platsa i ett restaurangkök, samt har budgeten att köpa det - då är Sage The Smart Waffle en riktig favorit hos oss. Perfekta våfflor varje gång och en otrolig hög kvalitet på maskinen. Om du vill ha ett våffeljärn som är lika bra, men lite mindre är Sage No Mess Waffle Maker ett billigare och lika bra alternativ.

 • Vilket datum är våffeldagen?

  Den 25 mars är dagen då du ska brassa våfflor så det osar om det. Våffeldagen infaller alltid på detta datu

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.