Test: Sage No Mess Waffle Maker

Bästa lättrengjorda våffeljärn

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Sage No Mess Waffle Maker
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

När man döper ett våffeljärn till No Mess Waffle Maker, som Sage har gjort med detta järn - då förväntar man sig verkligen att det ska vara lätt att göra rent. Men är det lika lätt som namnet låter påskina? Ja, för faktum är att detta är ett våffeljärn som knappt blir smutsigt alls.

Våffeljärn som är mycket lätt att rengöra

Vi börjar med att prata om rengöringen av Sage No Mess Wafflemaker - enklare kan det nästan inte bli. Det här är ett våffeljärn där inget bränns fast, där eventuell smet som rinner över samlas i en ränna och där man på sig höjd måste torka bort lite olja eller matlagningsfett ur laggen med lite hushållspapper.

Rännan är något som No Mess Waffle Maker har gemensamt med den dyrare maskinen Sage The Smart Waffle. Råkar man hälla för mycket smet i laggen, rinner den ned i uppsamlingskanalen. Där gräddas sedan smeten sakta under tiden man gräddar sina våfflor. När man är klar, fiskar man upp det gräddade spillet och stoppar i munnen eller ger till hunden. Lätt som en nygräddad plätt!

Våffeljärn för runda belgiska våfflor

De allra flesta våffeljärn som gräddar de mer matiga belgiska våfflorna, har en fyrkantig form. No Mess Waffle Maker har istället en rund lagg. Våfflan delar man sedan som en klassisk våffla, men istället för fem hjärtan får man fyra rundade trianglar. Våfflorna från detta järn blir tjocka och mättande. Det går tveklöst åt mer smet i varje lägg än vad det gör i ett klassiskt våffeljärn, men å andra sidan blir man mätt efter färre våfflor - så det går på ett ut.

Eftersom våfflorna är så tjocka, blir de också stabila och stadiga att hålla i - oavsett om man äter dem med en klick glass på, eller en matigare röra. Det innebär att de fungerar fint som snittar också - inte minst för att de behåller stunsen även när de svalnat, vilket är mer än vad man kan säga om klassiska svenska våfflor.

Rejält och hållbart våffeljärn

Sage No Mess Waffle Maker är en rejäl och gedigen maskin. Att prislappen är åt det högre hållet, får man igen direkt i den höga kvalitet som det här våffeljärnet har. Alla delar känns ordentligt byggda, inget vickar eller gnisslar och järnet står stabilt även då man har fällt upp locket för att fylla på med smet.

Den största nackdelen är att uppvärmningstiden är lång - man får räkna med att det tar sju minuter från dess att man slagit igång våffeljärnet tills man kan grädda första våfflan. När järnet nått rätt temperatur (vilken du själv kan reglera genom att lätt skruva på temperaturratten), ljuder en tydlig signal som inte går att missa. Detta gäller även när varje våffla är färdiggräddad - signalen låter dig veta när det är dags att plocka våfflan ur järnet. Det är oerhört skönt att slippa passa på järnet och hela tiden ha koll på hur gräddningen fortskrider.

Fina våfflor varje gång

Eftersom våffeljärnet från Sage håller koll på gräddningstiden åt dig, är risken för att råka bränna våfflorna minimal. Inte heller riskerar du våfflor som är råa och blöta i mitten - oavsett vilken temperatur du ställer in, blir våfflan genomgräddad. Med en lägre temperatur blir våfflan ljusare, och med en högre temperatur mer gyllene. De vuxna i testpanelen föredrar alltjämt våfflorna så gyllene som det går, men vissa petiga barn vill ha dem ljusa - då är det skönt att kunna catera till alla smaker med hjälp av en enkel knappskruvning.

Lätt och trygg att använda

Det rejäla handtaget gör det lätt att öppna och stänga våffeljärnet utan att bränna sig. Ytan högst upp på No Mess Waffle Maker blir i och för sig rätt varm, men eftersom handtaget är så väl tilltaget, snuddar man inte vid locket och inte en enda gång har vi bränt oss. Det finns en hake som man kan förankra locket med, så locket inte öppnas av misstag.

Under järnet finns en sladdvinda, vilket gör det lite lättare att förvara våffeljärnet. Men man ska ändå tänka på att detta är en ganska rejäl pjäs som väger nära fyra kilo och är nästan 15 centimeter hög. Den kräver med andra ord lite plats vid förvaringen.

En bra investering för perfekta våfflor

Vill man kunna grädda matiga belgiska våfflor utan att behöva bekymra sig nämnvärt över att hålla koll på gräddningstid eller ägna en massa tid åt att göra rent våffeljärnet, är Sage No Mess Waffle Maker ett otroligt trevligt tillskott i köket. Nog är priset lite högre än hos budgetmärken, men här får man perfekt resultat varje gång utan minsta antydning till sladdriga våfflor. Och nämnde vi att det tar blott ett par sekunder att göra rent detta våffeljärn? Ja, det gjorde vi visst.

FAQ Sage No Mess Waffle maker

 • Är det lätt att göra rent Sage No Mess Waffle Maker?

  Det är otroligt lätt att hålla Sage No Mess Waffle Maker ren. Faktum är att detta är ett våffeljärn som knappt ens blir smutsigt. Det räcker gott och väl att torka av med hushållspapper efter anvädning. Eventuellt spill över kanten, fångas av en ränna som sedan gräddar spillet till en liten munsbit att äta upp. Inget svinn, inget smuts. Perfekt!

 • Hur lång tid tar det att grädda våfflor med Sage No Mess Waffle Maker?

  Det tar tre-fyra minuter att grädda en våffla med Sage No Mess Waffle Maker. Då får man å andra sidan en tjock och mycket matig våffla att sätta tänderna i. Är man flera vid bordet, rekommenderar vi att man tar en bit var av våfflan, som har fyra bitar. Så slipper man sitta och titta på den som äter.

 • Kan man använda färdig smet i Sage No Mess Waffle Maker?

  Det går jättebra att använda pulversmet från affären för att grädda belgiska våfflor med Sage No Mess Waffle Maker. Vi använder alltid pulversmet när vi testar våffeljärn, för att våra tester ska vara så konsekventa som möjligt

 • Är Sage No Mess Waffle Maker värd pengarna?

  Sage No Mess Waffle Maker är ett våffeljärn som är lite dyrare än klassiska våffeljärn, men å andra sidan blir det så bra resultat varje gång och våfflorna blir så matiga, att det känns som väl investerade pengar. Inte minst är byggkvaliteten utmärkt - detta är ett våffeljärn som är rejält och gediget med genomtänkt design. Dessutom är den ett billigare alternativ än det större järnet Sage The Smart Waffle. Vi tycker att det absolut är värt pengarna.

 • Vilket datum är våffeldagen?

  Visste du att våffeldagen faktiskt är samma datum varje år? Ringa in den 25 mars i kalendern och bunkra upp med smet - det är nämligen då det är dags att stoppa munnen full av välgräddade våfflor.

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.