Test: Skeppshults våffeljärn

Bästa våffeljärn i gjutjärn

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Skeppshults våffeljärn
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Det är svårt att inte bli sugen på att grädda våfflor över öppen eld på skogsturen, när man ser bilderna på instagram. Knappast känns någon annan utflyktsmat fullt lika dekadent och , som en nygräddad våffla när kylan nyper i kinderna. Skeppshults våffeljärn är ett våffeljärn av gjutjärn. Det är med andra ord inte ett elektriskt våffeljärn, utan kräver en värmekälla så som spis eller eld för att kunna användas.

Övning ger färdighet

Det är lika bra att säga detta på en gång: innan du får perfekta våfflor med Skeppshults våffeljärn, kommer du behöva öva och finslipa tekniken. Det här våffeljärnet skiljer sig troligtvis från alla andra våffeljärn du tidigare testat - inte minst för att det inte drivs med hjälp av en stickkontant in i väggen.

Detta våffeljärn av gjutjärn måste smörjas innan man börjar grädda - helst innan varje våffla, och dessutom måste du vända det under gräddningstiden för att våfflan ska bli jämn. Här finns inga lampor eller signaler att förlita sig på, istället behöver du öva och lära känna dig värmekälla. För gräddningstiden kommer såklart variera om du står hemma vid spisen, eller sitter i blåsten och gräddar över öppen eld.

Tungt våffeljärn men utsökt resultat

Våffeljärnet har ett långt och smalt handtag, som inte är helt lätt att få grepp om när laggen ska vändas. Dessutom är våffeljärnet från Skeppshult tungt - tre kilo väger det in på. Det låter kanske inte så farligt, men när man ska vända på järnet och bara har ett smalt handtag att greppa, känns vikten sannerligen i handlederna. När man sitter vid en öppen eld, kan man vara lite mer yvig med rörelserna, men hemma vid spisen är det faktiskt svårare på grund av det begränsade svängrummet.

Så varför ska man ens bekymra sig med ett våffeljärn av gjutjärn, när det finns nonstickjärn som Sage No Mess som dessutom säger till när våfflan är klar? För den utsökta smakens skull, så klart.

Ger frasig perfektion när tekniken sitter

När man väl har fått in tekniken, är det inte några andra våfflor som slår dessa smak och frasighetsmässigt. Det går naturligtvis åt extra mycket smör, och det höjer både smaken och frasigheten på våfflorna - det finns inget nonstickjärn som har en suck när det kommer till slutresultatet. Det handlar bara om man har tiden och orken att grädda våfflor på det här sättet regelbundet?

Det är onekligen mysigt att packa ned våffeljärnet i ryggsäcken och ta med färdig smet i en flaska - men glöm för allt i världen inte att också packa ett rejält paket smör. Att samlas runt den glödande härden och andaktsfullt äta en våffla är nästan som en övning i mindfulness, inte minst då det tar sin lilla tid att grädda.

Funkar fint även hemma vid spisen

Skeppshults våffeljärn går dock inte bara att använda över elden. Det går faktiskt att använda på alla sorters spisar också: vanlig elspis, induktionshäll och gasspis. När man använder våffeljärnet hemma i köket, blir det extra tydligt att detta järn spiller över mer än ett klassiskt våffeljärn. Man kan som sagt också känna sig lite mer begränsad när man ska ta i och vända järnet, eftersom det inte finns lika mycket svängrum i köket som i skogen.

Man får också vara lite försiktig då man vänder järnet på en spis som har en häll av glas eller en induktionshäll, så man inte smäller ned laggen för hårt. Vi har hittills inte sett några repor eller liknande på hällen efter användning - men hellre vara försiktig än att skada spisen. Våffeljärnet i gjutjärn går även att använda på grillen, om man skulle vilja testa det.

Så rengör man ett våffeljärn i gjutjärn

För att göra rent Skeppshults våffeljärn, måste man tänka på att det är gjort av gjutjärn. Med andra ord ska inget diskmedel och inga rengöringsmedel komma i närheten av det. Använd hushållspapper eller en torr trasa. Om det finns kladd som har bränts fast, testa att droppa matlagningsolja på det och låt det stå en stund. Sedan brukar det gå att gnugga rent med en torr trasa.

Du kan också behöva smörja in (ytbehandla) ditt våffeljärn i gjutjärn emellanåt. Ofta ser man på gjutjärn när det börjar se torrt ut, det liksom blir grått och matt i färgen. Använd en neutral matolja när du ytbehandlar våffeljärnet, gärna rapsolja. Rapsolja smakar inget och har en hög rökpunkt, vilket innebär att du slipper att våffeljärnet osar i onödan.

Perfekt våffeljärn för friluftsmänniskan

Skeppshults våffeljärn kommer passa friluftsfamiljen perfekt. Vill man grädda våfflor när man går på tur, är det bara gjutgärn som gäller och när det kommer till gjutjärn är Skeppshult verkligen proffs. Ska man däremot brassa våfflor hemma till en stor familj, kommer ett dubbeljärn som drivs på el både vara snabbare och enklare - men våfflorna kommer aldrig bli så frasiga, som de blir i gjutjärnspannan. Det kan vi tacka smöret för!

FAQ Skeppshults våffeljärn

 • Är det lätt att rengöra Skeppshults våffeljärn?

  Skeppshults våffeljärn är inte lika lätt att göra rent som ett elektriskt våffeljärn med nonstickbeläggning. Detta beror främst på att det blir mer dräll och spill när man använder detta våffeljärn i gjutjärn, särskilt innan man lär sig den rätta tekniken för att fylla och vända laggen. Med det sagt: gjutjärn har en naturlig nonstick och det räcker faktiskt med torrt hushållspapper eller en mjuk borste, för att få bort intorkad smet.

 • Hur lång tid tar det att grädda en våffla med Skeppshults våffeljärn?

  Det trista svaret är: det beror på. Eftersom du kan använda Skeppshults våffeljärn på allt från spisen till grillen eller öppen eld, kommer värmekällan variera mycket i temperatur och även i variation av temperatur. Har man en stabil värme, tar det ungefär två minuter att grädda en våffla, men räkna med att det tar längre tid då glöden falnar på campingturen.

 • Hur länge håller Skeppshults våffeljärn?

  Om du tar hand om Skeppshults våffeljärn, kommer det mest sannolikt att hålla resten av ditt liv. Gjutjärn är en sann investering som håller otroligt bra, så länge man inte dränker det i vatten eller använder diskmedel. Skulle gjutjärnet bli uttorkat, går det bra att fetta in det och bränna in våffeljärnet på nytt. Det tar inte ens särskilt lång tid att göra detta.

 • Kan man använda färdig smet i Skeppshults våffeljärn?

  Det går jättebra att använda smet från pulver i Skeppshults våffeljärn. Faktum är att vi alltid testar våffeljärn med pulversmet från butiken, för att ge alla våffeljärn samma förutsättningar och vara säkra på att det inte är smeten vi rört ihop som brister om det visar sig att ett våffeljärn är besvärligt att använda. Vi har gräddat supergoda våfflor från pulversmet i Skeppshults våffeljärn.

 • Vilket datum är våffeldagen?

  Den 25 mars är det våffeldagen - samma datum varje år!

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.