Test: Thule Chariot Cab 2

Bästa cykelvagn för två barn

Uppdaterad

BETYG
 • Montering:
 • Rymlighet:
 • Komfort:
 • Användning:
 • Totalt:
Thule Chariot Cab 2
 • Maxvikt:
 • Maxvikt per barn:
 • Bredd:
 • Babyinsats:
 • Viloläge:

Chariot Cab är Thules allra rymligaste cykelvagn, och ett utmärkt val för familjer som vill kunna cykla länge med sina barn i vagnen. Chariot Cab har i övrigt ungefär samma funktioner som Thule Chariot Cross 2, men är inte riktigt lika utrustad som Thules mest påkostade cykelvagn - Chariot Sport.

Cab finns i dagsläget endast att köpa med två sittdelar. Men man kan ändå använda denna cykelvagn till att köra ett barn med. Barnet ska då sitta på vänster sida av vagnen, och så kan man ha packning på den andra sittdelen.

Några av rymligaste sittdelarna en cykelvagn kan ha

Det som främst utmärker Thule Chariot Cab är de stora sittdelarna. Maxvikten för cykelvagnen är 22 kg per sits, och Thule anger även 111 cm som rekommenderad maxlängd. I praktiken rymmer Thule Cab barn som är åtminstone en decimeter längre än så.

Har man långa barn så kan man känna sig trygg med att de ryms bekvämt på höjden i Cab, även när de har cykelhjälm på huvudet. Sittdelarnas ryggstöd är även smart konstruerade, så det finns giv i den övre delen. Det gör att barnet även kan luta sig tillbaka i cykelvagnen, trots hjälmen på huvudet.

Barnets komfort är av hög prioritet i Thule Cab. Sittdelarna har gott om utrymme för barnets ben. Själva sitsen är bekvämt vadderade, men upplevs även vara både slittålig och enkel att torka ren.

Cab fungerar bra för barn av alla åldrar, inte bara för de största barnen. Vill man köra cykelvagnen med en nyfödd så finns en Infant Sling att köpa till. Den får dock endast användas vid promenader. Från att barnet är 6-9 månader och kan sitta stabilt så kan man cykla med dem i Thule Cab.

Ryggstöd som lätt vinklas till bekvämt viloläge

Små barn som ska sova dagtid somnar första gärna i den vilsamt rullande cykelvagnen. I Thule Cab är en tupplur under cykelturen inget problem. De båda ryggstöden är individuellt ställbara. Öppnar man upp locket för lastutrymmet på cykelvagnens baksida så ser man att ryggstöden har var sin spärr uppe på toppen. Med ett enhandsgrepp kan man trycka in spärren och samtidigt justera sitsen i tre olika lägen.

Ryggstödet har ett sittläge, ett mellanläge och ett viloläge. Viloläget är inget liggläge, men det är tillräckligt tillbakalutat för att barnet ska kunna sova i cykelvagnen utan att huvud faller framåt. Att ryggstöden är individuella gör Thule Cab smidig när olika gamla barn, med olika behov, ska åka samtidigt. Ett barn kan sitta vaken medan det andra sover tillbakalutad.

Sele som är bekväm att spänna ihop

Thules cykelvagnar genomsyras av välkonstruerade detaljer som underlättar för den vuxna, som är ju den som främst ska hantera vagnen. Selen till sittdelarna är enkla att göra längre eller dra åt, så de sitter lagom tight runt barnets kropp. Selen kan justeras i höjd vid barnets axlarna. Selremmarna trycks in i selspännet en i taget, man slipper alltså para ihop dem först. Det gör det smidigare att spänna fast barnen, då det ju kan vara lite svåråtkomligt när man står nedböjd in i cykelvagnen.

Barnen sitter väl skyddade inne i Thule Cab. Framtill kan man stänga för med ett rejält insektsnät, som dras fast med blixtlås samt knäpps på plats nere vid barnets fötter. Nätet hindrar grus från att sprätta in i cykelvagnen, och håller insekter ute.

Det medföljer även ett avtagbart solskydd, som man knäppe fast på cykelvagnens framsida. Solskydd kan dras ut eller tryckas ihop, och går även att höjdjustera. På så sätt får barnen skugga där det behövs.

Lätt att montera ihop vagn och cykel

Vill man minska luftmotståndet inne i vagnen, så spänner man istället fast regnskyddet i klarplast. Regnskyddet hindrar regn från att komma in i vagnen, men täcker bara fram- och ovansidan av Thule Cab. Ska man ha vagnen ståendes ute i ösregn, så behövs ett mer heltäckande regnskydd. Skyddet i klarplast funkar dock bra även som vindskydd, och gör vagnen mindre tung att cykla med om det är blåsigt väder ute.

Med Thule Cab kommer ett fäste för cykeln och en cykelarm. Fästet monterar man på cykelns bakhjulen, och sedan kan man snabbt sätta fast och lossa cykelvagnen. Vill man kunna växla mellan olika cyklar så finns det extra cykelfästen att köpa till. Cykelarmen monteras på cykelvagnens vänstra sida, i samma fäste som det vänstra framhjulet. Både vid vagnen och vid cykeln säkras cykelarmen med en extra rem, vilket känns tryggt.

Imponerande rymlighet i cykelvagnens lastutrymme

När man ska promenera med Thule Cab så kan man lägga cykelarmen i lastutrymmet baktill. Framhjulen kan klickas fast i sina fästen i båda riktningarna, en riktigt praktisk lösning. När man cyklar med Cab så har man framhjulen fastsatta uppifrån, så de pekar mot himlen.

När man anlänt sin destination kan man på några sekunder lossa framhjulen, sätta fast dem underifrån och snabbt promenera vidare. På så sätt är det lätt att cykla med Thule Cab till mataffären och sen gå rakt in i butiken för att handla, med barnen kvar i vagnen.

Lastutrymmet i Thule Cab är väldigt rymligt. Baktill på cykelvagnen finns en lucka som täcker för lastutrymmet. Väl öppen ryms här ett flertal matkassar, eller en normalstor sportbag. Man ska dock vara medveten om att halva packutrymmet försvinner om man lutar sittdelarnas ryggstöd bakåt. Är cykelvagnen helt fullpackad baktill så kommer packning göra så att ryggstöden inte kan fällas till viloläge.

Bekväm åktur i lyxig cykelvagn

Thule Cab ger barnet en bekväm åktur tack vare den justerbara fjädringen och de bekvämta sittdelarna. Cykelvagnen är enkel att ta med sig i bilen, då den lätt fälls ihop helt platt och alla hjul kan klickas av på bara några sekunder. Ska man cykla ofta med barnen, och har barn som är långa eller vill få ut maximal användningstid av sin cykelvagn, så har Cab några av de rymligaste sittdelarna som går att finna.

Rymligheten kombinerade med att Thule även prioriterat barnens komfort i övrigt är de bästa egenskaperna hos Cab. Att man så enkelt kan vinkla ryggstöden till viloläge gör att cykelvagnen fungerar bra för små barn, medan höjden inuti vagnen gör att den fungerar bra för stora.

Med Thule Cab växlar man snabbt mellan cykel- och promenadläge, och får med lätthet med sig all packning man behöver. Priset må vara högt, men för att vara en cykelvagn så blir det inte en så mycket lyxigare känsla än den man får med Thule Chariot Cab.

FAQ Thule Chariot Cab

 • Hur bred är Thule Chariot Cab?

  Thule Chariot Cab är 80 cm bred över bakhjulen, vilket är cykelvagnens bredaste punkt. En bredd på 80 cm innebär att cykelvagnen kan rullas genom de flesta standarddörrar. Skulle man bo i ett hus med en äldre dörr, eller vill kunna köra in Chariot Cab i ett mindre förråd, så är det enkelt att klicka av ett eller båda bakhjulen. Man kan på så sätt göra vagnen tillfälligt smalare.

 • Kan man jogga eller åka skidor med Thule Chariot Cab?

  Ja, man kan både springa och åka skidor med Chariot Cab. För att jogga med vagnen måste man köpa till Thule Chariot Jogging Kit 2. Då får man ett stort framhjul och en handbroms som monteras på vagnen, så man kan löpträna tryggt och bekvämt med den. Vill man ta med Chariot Cab ut i skidspåret så köper man till Thule Chariot Cross-Country Skiing Kit. Då får man dels en sele, dels medar som monteras på cykelvagnen. På så sätt bygger man om sin vagn till en pulka som man kan dra efter sig när man åker längdskidor.

 • Vad finns det för tillbehör till Thule Chariot Cab?

  Det finns ett brett utbud av tillbehör till Thule Chariot Cab. För den som vill använda cykelvagnen direkt från barnets födsel, så kan man köpa till Thule Infant Sling. Men den monterad kan man promenera med en nyfödd i Chariot Cab. För lite större barn finns Thule Babysupporter. Thule har i sitt utbud av tillbehör även åkpåsar, extra cykelfästen och skyddsöverdrag.

 • Vad är skillnaden mellan Thule Chariot Cross 2 och Thule Chariot Cab?

  Skillnaden mellan Thule Chariot Cross 2 och Thule Cab är att Cab har ännu större sittutrymme för barnen. XL-sätena i Chariot Cab innebär att barnen kan bli ännu lite längre innan cykelvagnen är urvuxen. Chariot Cab har även ett XXL-packutrymmet. Jämfört med Cross 2 lite mindre bagageutrymme så kan man i Chariot Cab ställa ned flera matkassar baktill på cykelvagnen.

 • Vad är skillnaden mellan Thule Chariot Cab och Hamax Outback?

  Jämför man Hamax Outback med Thule Chariot Cab så kommer Outback vinna sett till pris, då Outback har en märkbart lägre prislapp. Men Chariot Cab har längre användningstid. De båda vagnarna har samma maxvikt för barnen, 22 kg per sittdel, men Cab rymmer längre barn i de extra rymliga sitsarna. Båda cykelvagnarna har viloläge, men i Cab är ryggstöden individuellt ställbara och viloläget är mer tillbakalutat än i Outback.

➤ Läs hela testet av cykelvagnar för att se vilken modell som blev bäst i test.