Test: Oral-B iO 10

Bästa hightech-eltandborste

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Oral-B iO 10
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Är man sugen på att lägga en smärre förmögenhet på en tandborste, kan man troligtvis inte hitta en som är mycket bättre än Oral-B iO 10. Men priset är verkligen saftigt - det finns nya generationens spelkonsoller som är billigare än vad denna hightech-tandborste är.

Oral-B iO 10

AI, 3D-teknik och en mycket bestämd app

Oral-B iO 10 är tandborsten för personen som 1) verkligen gillar att nörda ned sig i saker som tandborstmönster och djupgående analyser av sin egen tandborstning, eller 2) har ett visst kontrollbehov och inte vill lämna sin tandborstning till slumpen ens för en sekund. Oral-B iO 10 hjälper nämligen till att kartlägga ens borstmönster med hjälp av AI och 3D-teknik. Denna data samlas sedan i appen.

Appen är tveklöst rolig att grotta ned sig i - allt i realtid följa sin tandborstning på skärmen och se vart man missat. Roligt, men också en smula frustrerande då, trots att man följer kartan över tänderna noga, ändå aldrig lyckas göra appen nöjd inom den rekommenderade borstningstiden på två minuter. Och även om man inte ska borsta tänderna för kort tid, är rekommendationen också att inte borsta för länge då det kan skada emaljen. Under vårt test upptäcker vi att tandborstningen ofta tar upp emot 3 minuter om man vill göra appen nöjd - och det vill man ju.

Sju olika program för all typ av munhygien

Oral-B iO 10 bjuder på hela sju olika program, inklusive program för rengöring av tungan och tandkött. Man kan välja program både genom appen, men också direkt på tandborsten. Displayen på tandborsten är stor och tydlig, så man behöver aldrig undra vilket program man har - det är bara att snegla på skärmen.

Naturligtvis har denna lyxtandborste en trycksenor, Smart Pressure Sensor, och en timer. Timern går att använda på tre olika sätt. Om den magnetiska laddosan är inkopplad i väggen, är det den som främst kommer lotsa dig genom ljussignaler och en klocka som räknar. För den som gillar att vandra runt under tandborstningen, saknar man den sensoriska feedback som en eltandborste brukar ge då det är dags att byta del av munnen eller när man nått 2 minuter. Drar man däremot ur laddaren ur väggen, så signalerar tandborsten på det sätt man är van vid - genom korta avbrott i pulseringen. Även appen, om du använder den, meddelar dig när ned är dags att byta sektion i munnen.

Screenshot Oral-B app

Flera funktioner som är roliga snarare än funktionella

När man är stänger av tandborsten belönas man med en glad smiley på displayen om man borstat duktigt. Har man istället fuskat och borstat kortare tid än två minuter, möts man av en besviken gubbe. Behöver man bli dömd om man har bråttom och hastar med tandborstningen? Egentligen inte, men samtidigt blir man fånigt nöjd över att få belöningen i form av en glad smiley.

Man kan också bestämma vilken färg lampan på LED-ljusringen på tandborsten ska lysa i. Detta fyller verkligen ingen praktisk funktion över huvud taget, men barnen i hushållet mäkta imponerade och en aning avundsjuka. Samtidigt är det svårt att inte fundera på om det verkligen är värt att betala så här mycket pengar för funktioner som mest verkar vara för skojs skull?

Detaljerna vittnar om premiumsegmentet

Det råder ingen tvekan om att tänderna blir rena då man använder Oral-B iO10, och det är en motiverande tandborste att använda eftersom den ger så mycket feedback - särskilt via appen. På tillbehören märker man också att det är en premiumeltandborste det handlar om.

Resefodralet går att ladda och fungerar därmed som en sladdlös och portabel laddstation om man är ute och reser. Det är faktiskt väldigt skönt att slippa släpa med sig nätadapter och sladd. Den vanliga laddaren, Sense smart charger, är som sagt magnetisk och ser ut som en hockeypuck i miniformat på handfatskanten.

Laddare till Oral-B iO 10.

Modernt mönster som inte riktigt funkar

iO 10 kommer i två olika färger: cosmic black och stardust white. Den vita är beströdd med svarta prickar och den svarta borsten med vita, för att efterlikna en stjärnhimmel. De är snygga båda två, men det går inte att komma ifrån att effekten av prickarna mot den svarta eltandborsten är väldigt lik de tandkrämsprickar och fläckar det kan bli på en eltandborste. På håll ser därför den svarta inte så mycket ut som en stjärnhimmel, utan mer som en nedstänkt eltandborste - man kan kalla det kamouflage om man vill.

Oral-B familjen - Oral-B Pro 3, iO 9 och iO 10

Uppifrån och ner: Oral-B Pro 3 3000, Oral-B iO 9 samt Oral-B iO 10.

Är Oral-B iO 10 värd den dyra prislappen?

På den mest pressande frågan: är Oral-B iO 10 värd pengarna, får vi svara nja. Om man vill betala så här mycket och vet att man kommer att använda den avancerade appen, är det en fantastisk eltandborste. Men för många av oss, kommer appen sannolikt snabbt att tappa tjusningen och då går en del av poängen med denna hightech-tandborste förlorad.

Är man villiga att lägga denna summa på en eltandborste, ska man också vara villig att lägga tid och fullt utnyttja appen - annars kan man lika bra nöja sig med en något mindre dyr modell, exempelvis Oral-B Pro 3 3000

FAQ - allt du behöver veta om Oral-B iO 10

 • Är Oral-B iO 10 värd pengarna?

  Om du tänker använda dig av appen på en daglig basis och känner att du har pengar att lägga på en tandborste i den här prisklassen, är den en bra investering. Vill du ha samma funktioner, men till en lägre prislapp kan det vara värt att istället köpa en av de tidigare iO-modellerna. Den största skillnaden mellan denna och förra modellen (9-serien), är faktiskt laddaren. Appen är den samma och antalet program också.

 • Måste man använda appen tillsammans med Oral-B iO 10?

  Det går alldeles utmärkt att använda Oral-B iO 10 utan att köra igång appen. Du behöver inte ens installera appen för att tandborsten ska gå att använda. Men om du är villig att plöja ned så här mycket pengar i en tandborste, som bygger på den teknik och data som appen nyttjar och delar med sig av, så rekommenderar vi att man använder appen. Annars kan man spara mycket pengar genom att köpa en eltandborste för ett mycket lägre pris,

 • Hur ofta ska man byta tandborsthuvud på Oral-B iO 10?

  Man ska byta tandborsthuvud vad tredje månad på Oral-B iO 10 (och på alla andra eltandborstar också). Oral-B iO 10 håller koll på detta åt dig och meddelar tydligt både på tandborsten och i appen, när det är dags att byta till ett nytt tandborsthuvud.

 • Hur mycket kostar nya tandborsthuvuden till Oral-B iO 10?

  Att köpa nya tandborsthuvuden till Oral-B 10 är en ganska dyr historia. Om man jämför styckpriset på ett tandborsthuvud till iO-serien med styckpriset på ett tandborsthuvud till Oral-Bs standardborstar, ligger det på ungefär det dubbla. Spana efter nedsatta priset och större förpackningar för att sänka styckpriset något.

 • Hur många borstprogram har Oral-B iO 10?

  Oral-B iO 10 har sammanlagt sju olika program att välja bland. Dessa inkluderar ett program för rengöring av tungan. Via appen kan man dessutom välja olika borstscheman för att uppnå olika resultat med tandborstningen.

 • Hur lång tid tar det för Oral-B iO 10 att ladda?

  Det går ganska snabbt att ladda Oral-B iO 10. Om den är helt urladdad, räcker det att ladda i en kvart tll tjugo minuter för att få tillräckligt med batteri för att kunna borsta tänderna. En fulladdning tar dryga timmen.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.