Test: Oral-B iO Series 9s

Bästa eltandborste med app

 • Bästa eltandborste från Oral-B

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Oral-B iO Series 9s
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Har man lystet sneglat på Oral-B iO 10 men tyckt att den varit lite för dyr, kan man istället styra blickarna åt Oral-B iO 9s. Detta är nämligen föregångaren till Oral-Bs premiumborste iO 10 och därmed något mindre dyr. Notera gärna att vi skriver “något mindre dyr”, för det är sannerligen fortfarande inte en billig eltandborste. Men jämfört med den svindlande dyra iO10, så är prislappen på iO 9s i alla fall något lägre.

Svart Oral-B IO 10 och rosa Oral-B IO 9s

Svart Oral-B iO 10 och rosa Oral-B iO 9

Små skillnader mellan Oral-B iO 9s och iO 10

När man har testat både iO 10 och iO 9s, som vi har gjort, faller det sig naturligt att jämföra de två borstarna. Det visar sig snabbt att det är lättare att lista skillnaderna snarare än likheterna. Det är nämligen främst en sak som skiljer den nya iO10 från den något äldre iO 9s, och det är laddaren.

Medan iO 9s har en laddare som ser snarlik ut, formad som en puck och magnetisk, så har iO 10 en Smart Sense-laddare. Det innebär att laddaren med hjälp av lysdioder hjälper dig med tandborstningen om du köper den dyrare iO 10. Detta är en funktion som Oral-B iO 9s inte har - men det är faktiskt inte heller något man sakar.

Laddare Oral-B iO 9s vs Oral-B iO 10

En vit laddare till Oral-B iO 9s och en svart laddare med lysdioder till Oral-B iO 10

Använd appen för bäst valuta för pengarna

Precis som med majoriteten av alla eltandborstar på marknaden, markerar iO 9s, när det är dags att byta sektion i munnen. Var 30:e sekund, gör vibrationerna två korta pausningar och då är det dags att borsta vidare. Efter två minuter, markerar tandborsten med tre pauser i oscilleringen att man uppnått den rekommenderade tiden. Inga konstigheter och mycket pedagogiskt.

Den främsta styrkan med iO 9s ligger i Oral-B appen som finns till både iPhone och Android. Med appen får man utöver tidsindikationen, även veta om tandborsten verkligen tycker man har borstat klart i den pågående delen av munnen. Om AI och 3D-skanningen inte tycker man är klar, får man snällt borsta vidare om man vill att appen ska bli nöjd med ens insats. Rätt ofta är den faktiskt inte helt nöjd, vilket innebär att när man borstar med appstöd förlängs ofta tandborstningen till att ta cirka 3 minuter istället för två.

Screenshot Oral-B app

Olika borstscheman för personligt utformad borstning

Precis som vi nämner här ovan, ligger styrkan hos Oral-B iO 9s just i appen. I appen ges man möjligheten att följa olika typer av bortscheman - eller “challenges” och “dental care journies” som de kallas i appen. Dessa kompletterar de program som finns i själva tandborsten. Man kan till exempel välja “fresh breath”, “plaque fighter” och “gum health” - om man vill ha ett fokusområde med sin tandborstning.

Givetvis finns det ett element av gamification i appen, alltså att man belönas om man borstar: man tilldelas medaljer. Detta skulle kunna vara perfekt för äldre barn som inte gillar att borsta tänderna, men prisläget är ärligt talat alltför högt för att köpa en borste ur iO-serien till ett barn. Även möjligheten att kunna ändra färg på LED-lampan som sitter som en ring på tandborsten, känns mer riktad till barn än till vuxna. Nog är det ett kul inslag, men särskilt nödvändigt är det sannerligen inte.

Eltandborste med bra batteritid

Appen är densamma för denna tidigare modell, som den är för Oral-B iO 10. För den som letar efter en eltandborste som bjuder på mycket data, statistik och borstförslag är detta en utmärkt eltandborste att satsa på. Att det främst är laddaren som är den stora skillnaden, finns här en ansenlig summa pengar att spara, om man köper Oral-B iO 9s istället för 10.

Batteritiden är förvånande god, särskilt med tanke på att displayen frikostigt bjuder på grafik, nedräkning, och batteriinformation. Det kan faktiskt gå flera veckor mellan laddningarna, även om man givetvis tenderar att sätta den på laddning varje gång man borstat tänderna.

Rosa Oral-B iO 9s

Dyra tandborsthuvuden

Det finns två olika sorters borsthuvuden till alla iO-modellerna: Gentle care och Ultimate clean. Borsthuvudena sticker ut prismässigt jämfört med borsthuvuden till andra tandborstar från Oral-B. Tittar man på jämförspriset, så kostar ett tandborsthuvud till iO-serien strax under hundralappen, medan ett Crossactionhuvud till Oral-Bs klassiska tandborstmodeller som Pro 3 3000, kostar ganska precis hälften med ett pris som ringer in på just under 50 kronor.

Precis som med andra eltandbostar, rekommenderas det att man byter borsthuvud ungefär var tredje månad. Både appen och själva tandborsten hjälper dig att hålla koll på tiden och meddelar när det är dags för ett byte.

Oral-B iO 9s passar den som gillar data och appar

Är det en tandborste som levererar stöd med borstningen, data och tips om hur man ska bli ännu bättre på att sköta sin tand- och munhygien, är Oral-B iO 9s ett bra alternativ. Inte minst är det ett smart sätt att få i stort sett samma funktioner som de senare modellerna, men till ett lägre pris.

FAQ - allt du behöver veta om Oral-B iO 9s

 • Är Oral-B iO 9s värd pengarna?

  Om du är sugen på en premiumtandborste, är Oral-B iO 9s en tidigare årsmodell och ligger därför lite lägre i pris än de senare modellerna i iO-serien. Trots att det är en äldre modell, finns nästan all funktionalitet där. Det enda som skiljer dem åt, är egentligen laddningspucken. 9-serien har ingen funktioner i laddningsenheten, det har 10-serien då den bjuder på en timmer. Men timer finns så klart i både tandborsten och appen med Oral-B iO 9s, så det är inget du kommer sakna. Appen är samma till både 9- och 10-serien.

 • Måste man använda appen tillsammans med Oral-B iO 9s?

  Vi rekommenderar såklart att man använder appen som hör till Oral-B iO 9s, eftersom det är ihop med den som iO-serien når sin fulla potential. Vill man inte använda appen, kan man lika gärna köpa en billigare tandborste. Det går dock br att använda Oral-B iO 9s utan att sätta igång eller ens synka tandborsten med appen.

 • Hur ofta ska man byta tandborsthuvud på Oral-B iO 9s?

  Precis som med alla eltandborstar är rekommendationen att byta tandborsthuvud var 3:e månad. När du sätter på ett nytt tandborsthuvud, lagrar Oral-B iO 9s information om datum för byte, så den kan påminna dig när tre månader har gått och det är dags för nytt borstbyte.

 • Är det dyrt med nya tandborsthuvuden till Oral-B iO 9s?

  Nya tandborsthuvuden till Oral-B iO 9s är markant dyrare än till Oral-Bs övriga serier eltandborstar. Om man jämför med andra tandborsthuvuden, är de till iO-serien nästan dubbel så dyra sett till styckpriset. Här kan det absolut finnas anledning att vänta till reorna, för att köpa ett litet lager när priset är lägre än vanligt.

 • Hur många borstprogram har Oral-B iO 9s?

  Precis som den dyrare modellen Oral-B iO10, har Oral-B iO 9s sju olika program för munhälsa. Bland dessa finns naturligtvis de klassiska programmen för vitare tänder och känsliga tänder, men också program som kan rengöra tungan åt en. Appen kan dessutom ledsaga dig genom program som sträcker sig över några veckor, för att till exempel minska plack ordentligt.

 • Rekommenderas Oral-B iO 9s av tandläkare?

  Tandläkare brukar överlag rekommendera eltandborste framför vanlig tandborste. Eltandborstar är mycket mer effektiva än vad vanliga tandborstar är. De avlägsnar exempelvis mer plack än vad en vanlig tandborste gör. Oral-B är ett av de märken som brukar rekommenderas av tandläkare.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.