Test: Oral-B Pro 3 3000

Bäst i test

 • Bästa eltandborste med timer

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Oral-B Pro 3 3000
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Nu för tiden bländas man gärna av avancerade eltandborstars alla funktioner och appar. Men ibland behöver man faktiskt inte så mycket mer än en prisvärd eltandborste med ett par olika program. Och när det är back to basics du är ute efter, då är Oral-B Pro 3 en perfekt tandborste att satsa på.

Oral-B Pro 3 - en tandborste med flera namn

Det är lätt att bli förvirrad av de olika namn, eller sifferbeteckningar, Oral-B Pro 3 har - då kombinationen av siffror känns oändlig. Men egentligen är det inte konstigare än att siffrorna står för olika tillbehör eller om tandborsten säljs i flerpack eller inte. Oral B Pro 3 3000, 3500 och 3900 är faktiskt samma tandborste. Det som skiljer dem åt är vad lådan innehåller.

Oral B Pro 3 3000 är den billigaste varianten av de olika versionerna. Du får tandborsten, ett tandborsthuvud och laddare till tandborsten. Oral B Pro 3 3500 kostar marginelt mer, men då får du med ett reseetui. Om du ofta är på resande fot, kan det med andra ord vara värt att lägga de extra kronorna på 3500-modellen. Oral B Pro 3 3900 är en förpackning som kommer med två tandborstar - perfekt om det är flera i familjen som behöver en eltandborste på samma gång.

Det finns även varianter som heter Oral B Pro 3 3000 Crossaction, Sensitive och Sensi Ultra Thin. Här handlar det om vilket tandborsthuvud som sitter på tandborsten när du köper den. Typen av tandborsthuvuden går att ändra, så även om du köper en Crossaction, blir den en Sensi Ultra Thin om du byter till tandborsthuvudet med samma namn.

Crossaction tandborthuvud på Oral-B 3000

Enkel eltandborste att komma igång med

Att komma igång med sin Oral B Pro 3 3000/3500/3900 är lätt som en plätt. Ladda och borsta. Ofta kommer borsten med ett delvis laddat batteri, men det är ingen dum idé att ladda det fullt innan man tar den i bruk, även om det helt klart går att få rena tänder utan en inledande laddning. Batteritiden anges vara 2 veckor, och när vi har testat eltandborsten så har vi upplevt att det stämmer relativt bra. Efter 10-14 dagar brukar det vara dags att ladda den - vilket den indikerar med en röd lampa i god tid.

Ljudet är inte ovanligt högt, men eltandborsten brummar ändå relativt högt. Särskilt när man väljer det tredje borstläget (det polerande whitening-läget), då låter den nästan som en racerbil som accelererar.

Eltandborste med tre olika program

Oral B Pro 3 3000 har tre olika program att välja mellan, och här kan du behöva kika i manualen för att välja rätt. Det finns ingen display på tandborsten som visar valt program, men du hör på hur ljudet låter att du växlar mellan olika program. Man växlar genom att först trycka igång borsten på ac/på-knappen. Tandborsten startar på programmet “daglig rengöring” om du har köpt tandborsten i standardutförande. För att växla vidare till “mjuk” eller “polerande/vitgörande”, klickar du på av/på-knappen för att bläddra fram till rätt program.

Det är vid valet av program som man faktiskt främst märker skillnad på denna bastandborste och en dyrare och mer avancerad modell som Oral-B iO. Medan en display på dyrare tandborstar kommer meddela vilket program du använder, måste du själv hålla koll och räkna fram med Oral-B Pro 3 3000.

Ingen app - men trycksensor och timer

Det finns som sagt ingen app att ta hjälp av när man köper en Oral-B Pro 3 3000. Då får man istället titta på modellerna i Genius-serien eller iO-serien, exempelvis Oral-B Series 9s eller Oral-B Series 10. Men det är också del av poängen, att Oral-B Pro 3 3000 är en tillräcklig tandborste i sig själv och att man inte behöver lägga tusentals kronor på en tandborste för ett app-stöd som man faktiskt klarar sig rätt bra utan.

Självklart har denna enklare eltandborste en trycksensor som signalerar med rött ljus om du pressar för hårt mot tänderna. Den signalerar även genom några korta avbrott i borstens oscillationer, att det är dags att byta borstområde i munnen. Efter 2 minuters bortning, markerar den är borstningen är klar men stängs inte av automatiskt. Detta är skönt om man känner att man kanske vill borsta extra någonstans.

Oral-B 3000 i jämförelse med IO-serien

En svart Oral-B 3000 i jämförelse med en vit eltandborste i IO-serien

En prisvärd eltandborste för alla

Oral-B Pro 3 3000 må vara en tandborste utan särskilt många finesser, men den bjuder på allt det som man behöver för att tänderna ska bli riktigt rena. Mycket riktigt känns också änderna verkligen rena när man använder denna eltandborste. Den är lätt att förstå, och eftersom det ska vara lätt att göra rätt och detta helst till en bra prisbild, kan vi inte göra annat än att ge två tummar upp till Oral-B Pro 3 3000.

FAQ - allt du behöver veta om Oral-B Pro 3 3000

 • Vilket borsthuvud är bäst till Oral-B 3 3000?

  Vilket borsthuvud som är bäst, beror på vad man är ute efter. Har man känsliga tänder eller tandkött, kan till exempel Oral-B Sensitive Clean fungera bra. Till denna tandborste fungerar alla tandborsthuvuden, förutom de som säljs till Pulsonic- och iO-tandborstarna.

 • Hur vet jag när det är dags att byta tandborsthuvud på Oral-B Pro 3 3000?

  När lampan på tandborsten börjar skifta från grönt till gult, betyder det att det är dags att byta borste. Ungefär vad tredje månad, ska tandborsthuvudet bytas.

 • Hur länge ska man ladda Oral-B 3 3000?

  Det brukar räcka bra med ett par timmar. Ställer man den på laddning när man går och lägger sig, är den garanterat fulladdad när det är dags för morgontoaletten.

 • Ingår det ett resefodral till Oral-B Pro 3 3000?

  Nej. Vill man ha ett resefodral ska man köpa Oral-B Pro 3 3500. Det är samma tandborste, men med ett fodral som passar perfekt när man ska ut och resa. I övrigt har tandborsten exakt samma funktioner som 3000.

 • Vilka borstprogram har Oral-B Pro 3?

  Oral-B Pro 3 3000 har tre olika borstprogram: daglig, känslig och vitgörande. Det program som de flesta landar på, är troligtvis det för daglig borstning, i och med att det är programmet som automatiskt går igång vid start av tandborsten. Whitening-programmet upplever vi låter lite mer än de andra två program som finns att välja på.

 • Hur ändrar man program på Oral-B Pro 3 3000?

  Du ändrar borstprogram på Oral-B Pro 3 3000 genom att trycka på on/off-knappen efter du startat tandborsten. Den startar med programmet för daglig borstning. Ett tryck ger dig programmet för känsliga tänder och ett tryck till lotsar dig vidare till programmet som är polerande och därmed whitening.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar här.