Test: Oral-B Pro 1 700

Bästa billiga eltandborste

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Oral-B Pro 1 700
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Har man en tight budget eller helt enkelt bara vill ha en mycket prisvärd eltandborste utan en massa krusiduller, kommer Oral-B Pro 1 700 troligtvis bocka av ens relativt korta önskelista. Här bjuds man en mycket enkelt eltandborste till ett pris som är svårslaget.

En bra eltandborste för nybörjaren

Att eltandborstar gör tänderna renare än vad de blir genom vanlig, hederlig tandborstning, är vida känt . Tandläkare brukar rekommendera att man byter till eltandborste och nicka nöjt när man berättar att man har gjort bytet. Men om man är helt ointresserad av att kunna växla mellan olika borstprogram och tycker att det verkar onödigt krångligt att synka en tandborste med en app (med all rätt, bluetooth är inte alltid det lättaste sättet att synka enheter på), kan det kännas svårt att hitta en bastandborste som helt enkelt bara borstar rent.

Oral-B Pro 1 700 är precis en sådan. Den har inga extrafunktioner och inga borstprogram att välja mellan, och är därför också riktigt billig om man jämför med många andra eltandborstar. Här behöver man verkligen bara ladda batteriet och sedan trycka igång tandborsten - manualen är inte längre än ett par stycken.

Oral-B Pro 1

Timer stöttar vid tandborstningen

Även om Oral-B Pro 1 700 är det närmaste man kommer en klassisk tandborste, med fördelarna av en elektrisk, har den så klart en standardfunktion som man har kommit att förvänta sig av eltandborstar överlag: en professionell timer.

Oral-B delar upp munnen i fyra sektioner och varje sektion ska borstas i 30 sekunder. Den sammanlagda borsttiden blir därmed två minuter. Var 30:e sekund, gör tandborsten en snabb paus i vibrationen - detta indikerar att det är dags att byta sektion i munnen. Efter två minuter, gör tandborsten två snabba pauser i vibrationen, vilket signalerar att du har uppnått den rekommenderade borsttiden. Tandborsten fortsätter dock att oscillera, så vill du ge något område lite extra uppmärksamhet, går det bra.

Trycksensor utan varningslampa

Oral-B Pro 1 700 saknar tyvärr en tydlig trycksensor, alltså ett varningssystem som markerar med ljussignal när man trycker för hårt med tandborsten mot tänderna. Det är ett vanligt problem att trycka för hårt just med en eltandborste, särskilt när man inte använt en tidigare. Istället för att markera med ljus, sänks hastigheten på tandborsten och ljudet djupnar något. Är man inte van, kan det vara svårt att snappa upp förändringen i ljudbild och förstå att man faktiskt trycker för hårt. Men när man väl vant sig, är detta faktiskt en smidigare lösning än en lampa som man ändå sällan ser under tiden man borstar tänderna.

Detta är en tandborste med bara ett borstläge. Om du är ute efter en tandborste som är enkel men ändå har något fler funktioner som trycksensor och några fler borstprogram, är en av våra favoriter Oral-B Pro 3 3000, vilket kan ses som nästa steg upp på Oral-Bs tandborststege en fortfarande prisvärd och något mer sofistikerad modell.

Vit Oral B Pro 1 och svart Oral B Pro 3

Vit Oral B Pro 1 och svart Oral B Pro 3

Batteriindikator varnar för låg batterinivå

Batteriet räcker i lite mer än en vecka och det finns en batteriindikator på tandborstens handtag. Handtaget är gummerat, vilket gör att tandborsten att lätt att hålla i, även om den blir blöt medan man borstar tänderna. Designen är enkel, men fortfarande snygg nog att att ha stående framme i badrummet på sin lilla laddstation.

Precis som med flera andra serier som Oral-B har, finns det olika sifferkombinationer beroende på vad för tillbehör som kommer med i lådan och vilken färg tandborsten har. Ibland, beroende på vart man köper sin tandborste, kan även siffran 1 efter Pro, vara borttaget, men det är ändå samma tandborste det rör sig om.

Lätt att byta tandborsthuvud

Tandborsthuvudet ska bytas var tredje månad, och det är inget som denna tandborste kommer hålla koll på åt dig. Ett tips är att lägga in en påminnelse i din digitala kalender. Till denna tandborste, passar de allra flesta av Oral-Bs borsthuvuden, utom de till iO-serien och Pulsonic-serien. Så även om det inte finns ett program för exempelvis känsliga tänder, kan du välja att köpa ett tandborsthuvud för en mer skonsam borstning.

Att byta borsthuvud skulle inte kunna bli lättare - det är bara att dra av det gamla och sätta på det nya. Färgringarna fyller ingen funktion utöver att markera vems borsthuvud det är, om man är flera i familjen som delar på samma eltandborste.

Perfekt tandborste för en lägre budget

Är det en billig eltandborste man letar efter och vill ha den så enkel och användarvänlig som möjligt, är Oral-B Pro 1 700 ett utmärkt val. Saknar man att ha flera program att välja bland, kan man istället välja att lägga ett par hundralappar till, och få en mer avancerad tandborste. Men om man inte bryr sig om appar, olika program och helt enkelt bara vill ha de fördelar som en eltandborste alltid kommer med; renare tänder och effektiv plackborttagning, blir det inte mycket billigare än Oral-B Pro 1 700.

FAQ - allt du behöver veta om Oral-B Pro 1 700

 • Vilket borsthuvud är bäst till Oral-B Pro 1 700?

  På Oral-B Pro 1 700 kan du använda de allra flesta tandborsthuvuden som Oral-B säljer, förutom de som tillhör iO- och Pulsonic-serien. Vilket av dem som kommer passa dig bäst, beror naturligtvis på tycke och smak. Man kan bland annat välja tandborsthuvuden för extra snäll borstning eller borsthuvuden som är lite smalare och lättare att komma åt med.

 • Hur vet jag när det är dags att byta tandborsthuvud på Oral-B Pro 1 700?

  På Oral-B Pro 1 700 får du själv komma ihåg när det är dags att byta tandborsthuvud. Rekommendationen är att byta var tredje månad och det lättaste sättet att minnas, brukar vara att lägga in det som en händelse i sin digitala kalender - eller i din papperskalender, om du använder en sådan.

 • Hur länge ska man ladda Oral-B Pro 1 700?

  Det tar inte särskilt lång tid att ladda Oral-B Pro 1 700. För att få tillräckligt med batteri för en tandborstning, räcker det med en halvtimme. För att ladda den fullt, brukar vi lämna den på laddstationen över natten. Riktigt så lång tid behövs egentligen inte, men det är onekligen praktiskt att ställa den på laddning när man går och lägger sig.

 • Ingår det ett resefodral till Oral-B Pro 1 700

  Nej. Oral-B Pro 1 700 kommer helt utan tillbehör, förutom laddaren och ett tandborsthuvud. Vill man ha en eltandborste i det billigare segmentet med resefodral, är vår favorit Oral-B Pro 3 3500. En enkel tandborste med ett extra program och ett fodral som passar perfekt när man ska ut och resa.

 • Vilka borstprogram har Oral-B Pro 1 700?

  Oral-B Pro 1 700 har bara ett borstprogram - och det sätts igång direkt när du startar tandborsten. Om du vill ha fler borstprogram, kan vi rekommendera Oral-B Pro 3 3000, som istället har tre olika borstprogram: daglig, känslig och vitgörande. Pro 3 3000 kostar mer än Pro 1 700, men är fortfarande en mycket prisvärd tandborste.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.