Test: Philips Sonicare 9900 Prestige

Bästa soniska eltandborste

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Philips Sonicare 9900 Prestige
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Sonisk tandborste eller inte? Om detta tvista de lärda. Faktum är att det inte spelar någon större roll om du väljer en sonisk eltandborste eller en oscillerande. Philips specialistområde är just soniska eltandborstar, medan Oral-B har riktat in sig på oscillerande. Med Philips Sonicare 9900 Prestige, har Philips packat in all sin expertis i en och samma borste. Detta reflekteras naturligtvis i prislappen.

Appen får Philips Sonicare 9900 Prestige att glänsa

Att premiumsegmetet av eltandborstar vuxit enormt senaste åren, har knappast gått någon förbi. Kanske har det att göra med att vi har vant oss vid att appar ledsagar oss genom vardagen? Det är nämligen i första hand apparna som för en lekman gör att de dyrare tandborstarna skiljer sig från de billigare.

Appen som ska användas med Philips Sonicare 9900 Prestige tar hjälp av den AI som tandborsten har. Tillsammans jobbar tandborsten och appen med dig för att göra din tandborstning så effektiv och korrekt som möjligt. Sonicare 9900 Prestige känner exempelvis av om du använder fel borstteknik, och bottendelen av tandborsten lyser upp för att varna dig. Om du trycker för hårt, så minskar tandborsten automatiskt på intensiteten för att du inte ska skrubba sönder emaljen.

Varnar då man borstar fel

Anledningen till att den varnar om just borstteknik, är dels att många helt enkelt trycker för hårt vid tandborstning, vilket faktiskt kan skada emaljen i det långa loppet. Men också för att soniska eltandborstar kräver en annan borstteknik än oscillerande eltandborstar.

Soniska eltandborstar, vilket Philips Sonicare 9900 Prestige är, har ett borsthuvud som vibrerar istället för att rotera. Med nära 62000 vibrationer per minut, kan detta vara en rätt kittlande upplevelse till en början, men eftersom man kan ställa ned intensiteten med vilken Sonicare 9900 Prestige vibrerar, är det lätt att vänja in sig och till slut tänker man inte på det längre.

Philips Sonicare 9900 Prestige i färgen Midnight Blue och en vit Philips Sonicare Protective Clean 4300.jpeg

Philips Sonicare 9900 Prestige i färgen Midnight Blue och en vit Philips Sonicare Protective Clean 4300

Fem program att välja på

Tandborsten har fem olika program. Likt andra dyrare eltandborstar, finns det program för att minska missfärgningar (så kallade whitening-program), program för extra känsliga tänder som rengör skonsammare, och även program med fokus på munhälsa och rengöring av tandkött. Man kan växla mellan programmen både genom appen och direkt på tandborstens handtag - och vi uppskattar hur enkelt det är att göra det direkt på borsten - även om knappen är väldigt diskret och nästan lite svår att hitta om man hoppat över att läsa manualen.

På tal om manualen, kan vi verkligen rekommendera att man läser på lite om borsten innan man kör igång. För att kunna dra full nytta av alla funktioner och finesser, behöver man lite kött på benen när man börjar klicka sig runt.

Feedback i appen medan man borstar

Appen hjälper så klart inte bara till med att välja program och varna när man trycker för hårt. Om du har igång den under tiden du borstar tänderna, vilket vi rekommenderar att du har, kommer du att få feedback i realtid, hur väl du lyckas göra rent tänderna i de olika zonerna i munnen. Philips delar upp munnen i sex zoner, men 20 sekunders borsttid i varje zon. Detta skiljer sig från Oral-B, som jobbar med 30 sekunder per zon, i fyra olika zoner.

Känner man att just de främre tänderna hamnar lite i skymundan med Oral-Bs fyra zoner, är tänket med sex zoner perfekt. Appen är tydlig, men kan faktiskt kännas lite distraherande också. Ibland känns det svårt att göra den nöjd och då är det lätt att glömma bort allt var borstteknik heter, och istället fastna med blicken på kartan över munnen som inte blir vit i det tempo appen eller man själv vill (när ett område i appen blir vitt, så har man borstat det tillräckligt).

Naturligtvis får du även statistik i appen - och skulle det vara så att du inte sätter på appen varje gång du borstar, så sparas informationen i tandborsten. Nästa gång du slår på appen, synkar den med tandborsten och all information förs över.

Philips Sonicare 9900 vs Oral-B Pro 3 3000

Philips Sonicare 9900 Prestige till vänster och Oral-B Pro 3 3000 till höger.

Känns som efter ett besök hos tandläkaren

Renhetskänslan i munnen efter man använt Philips Sonicare 9900 Prestige är svårslagen. Tänderna känns nästan lika rena som efter ett besök hos tandhygienisten. Om det är den absolut bästa soniska tandborsten man är ute efter, är vi övertygade om att det är denna man ska satsa på om ens budget tillåter.

Men kan eller vill man inte lägga så här mycket pengar på en eltandborste, finns det andra tandborstar till ett väsentligt lägre pris som ger minst lika rena tänder. Det är också värt att fundera på om man verkligen kommer att använda appen till dess fulla potential! Om man vet att man är en person som snabbt tröttnar på appar och statistik, då är det faktiskt inte nödvändigt att köpa Philips Sonicare 9900 Prestige.

Lägger man så här mycket pengar på en eltandborste, ska man vara säker på att man vill hänge sig helt till appguidad tandborstning. Något annat vore som att spotta ut pengarna i handfatet och spola ned dem i avloppet tillsammans med tandkrämen.

Rosa Philips Sonicare 9900 Prestige

Philips Sonicare 9900 Prestige finns i många färger, bland annat rosa.

FAQ - allt du behöver veta om Philips Sonicare 9900 Prestige

 • Vad är det för skillnad på en sonisk eltandborste och en vanlig eltandborste?

  En sonisk eltandborste har ett borsthuvud som vibrerar, medan oscillerande tandborstar har ett borsthuvud som roterar (upp, ned och från sida till sida). Om du har en oscillerande tandborste behöver du inte gnugga tänderna fram och tillbaka på samma sätt som du gör med en vanlig tandborste.

 • Hur borstar man tänderna med en sonisk eltandborste?

  Med en sonisk eltandborste borstar man som med en vanlig tandborste - med andra ord för man den fram och tillbaka i munnen. Det är med andra ord ingen ny borstteknik dom du behöver lära dig om du väljer att skaffa en sonisk eltandborste.

 • Är Philip Sonicare 9900 Prestige värd pengarna?

  Om man vill köpa en eltandborste i det övre premiumsegmentet och verkligen kommer använda sig av de funktioner som appen erbjuder, och inte minst: har budgeten, är Philip Sonicare 9900 Prestige en otroligt bra tandborste. Den kommer verkligen förhöja tandborstningen och ge dig mycket information om hur du kan göra tänderna så rena som möjligt.

 • Hur länge håller batteriet i Philips Sonicare 9900 Prestige?

  I våra tester har batteritiden i Philips Sonicare 9900 Prestige varit lång. Det har kunnat gå nästan två veckor mellan laddtillfällena. Detta är onekligen praktiskt om man ska ut på resa. Extra plus får Philips Sonicare 9900 Prestige för att resefodralet faktiskt fungerar som en laddare också, vilket innebär att du kan ladda sladdlöst på resan så länge du minns att lada resefodralet innan du ger dig iväg.

 • Vilken Philips Sonicare är bäst i test?

  Vilken Philips Sonicare som är bäst i test, beror på ett par olika saker. I vårt test har vi valt två Sonicare tandborstar till vinnare: en som är bäst överlag och en vinnare som är bästa billiga soniska eltandborste.

 • Hur ofta ska man byta tandborsthuvud på Philips Sonicare 9900 Prestige?

  Rekommendationen är att byta tandborsthuvud var tredje månad på Philips Sonicare 9900 Prestige. Denna tandborste gör det lätt för dig att komma ihåg, Philips Sonicare 9900 Prestige påminner dig nämligen om när det är dags att byta borsthuvud.

 • Vilka eltandborstar är bäst - Sonicare eller Oral-B?

  Det tråkiga svaret på frågan om vilka eltandborstar som är bäst, Sonicare eller Oral-B, är att det är en smaksak. Många uppskattar att man med Sonicare använder samma borstteknik som man använt sedan barnsben med vanlig tandborste, medan andra tycker att soniska tandborstar kanske kittlar lite väl mycket. Oroa dig dock inte för kittlandet, man vänjer sig på bara ett par dagar.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.