Test: Philips Sonicare Protective Clean 4300

Bästa billiga soniska eltandborste

Uppdaterad

BETYG
 • Resultat:
 • Renhetskänsla:
 • Användning:
 • Ljudnivå:
 • Totalt:
Philips Sonicare Protective Clean 4300
 • Timer:
 • Trycksensor:
 • Antal program:
 • App:
 • Tillbehör:

Om man är på jakt efter en prisvärd sonisk eltandborste, är det Philips Sonicare Protective Clean 4300 eltandborsten man ska titta på. Till skillnad från lyxborsten Philips Sonicare 9900 Prestige som skryter med extra allt, är detta en mer avskalad sonisk eltandborste. Denna modell är en av Sonicares basmodeller, och därmed en av de enklare i sitt utförande.

Midnight Blue Philips Sonicare 9900 Prestige vs vit Philips Sonicare Protective Clean 4300

Till vänster Philips Sonicare 9900 Prestige. Till höger Philips Sonicare Protective Clean 4300

Enkel men effektiv eltandborste

Dyra eltandborstar med appar och AI är inte för alla, och då är Philips Sonicare Protective Clean 4300 en välkommen modell i all sin enkelhet. Eftersom den inte kommer med en flora av finesser och funktioner, är prislappen väsentligt lägre än premiummodellerna. Men detta utan att tumma på vad man förväntar sig då man investerar i en eltandborste.

Självklart kommer Sonicare Protective Clean 4300 med samtliga av de funktioner som man förväntar sig av en enklare eltandborste. Den har en timer, som indikerar när det är dags att byta borstzon i munnen. Tandborsten har så klart även en varningsfunktion om man trycker för hårt med den - vilket är ett rätt vanligt problem vid tandborstning.

Fiffigt med pausfunktion

Något som faktiskt får denna relativt billiga eltandborste att sticka ut, är att den går att pausa under tandborstningen. Nu kanske du tänker: men vad ska det vara bra för? För att spotta utan att skvätta ned hela badrummet med tandkräm, naturligtvis. Det är faktiskt förhållandevis få eltandborstar som går att pausa under pågående borstning, vilket gör att man gärna undviker att spotta. Men med denna slipper du att munnen svämmar över med tandkräm - pausa, spotta, fortsätt borsta!

Smalt tandborsthuvud ökar åtkomligheten

Philips Sonicare Protective Clean 4300 har två olika borstprogram. Om man är ovan vid soniska eltandborstar och tycker att de kittlar lite väl mycket, rekommenderar vi att börja med det mindre intensiva programmet. Man vänjer sig snabbt vid känslan och tänderna känns lika rena, oavsett vilket av de två program man väljer.

Huvudet på tandborsten är ganska smalt och därför lätt att komma åt med. På oscillerande tanborstar är huvudet ofta runt, men på Philips soniska eltandborstar ser tandborsthuvudet mer ut som det på en klassisk tandborste. Man ska också borsta på samma sätt som en klassisk tandborste, vilket innebär att borsttekniken inte är likadan som på en oscillerande tandborste. Philips Sonicare Protective Clean 4300 varnar med en liten lampa på handtaget, när det är dags att byta till nytt tandborsthuvud, en funktion som ofta saknas på eltandborstar i detta prissegment.

Tandborsthuvuden för Oral-B och Philips Sonicare

Tandborsthuvuden för Oral-B till vänster och Philips Sonicare till höger

Eltandborste med föredömlig batteritid

Philips Sonicare Protective Clean 4300 har bara en knapp och det är med denna som du både slår på den, väljer program och pausar tandborstningen. Program måste du välja direkt efter du slagit på borsten. När den varit igång i mer än fem sekunder, kommer nämligen en knapptryckning aktivera pausläget.

Batteritiden på Philips Sonicare Protective Clean 4300 är riktigt bra. Ungefär två veckor mellan laddningstillfällen är riktigt skönt. Det innebär nämligen att det är lätt att ta den med sig på resan, trots att det inte ingår något resefodral.

Lättanvänd eltandborste som passar alla

Philips Sonicare Protective Clean 4300 är en mycket effektiv och lättanvänd sonisk eltandborste. Den passar särskilt bra för alla de som inte känner ett behov av att använda sig av applösningar för att hålla koll på sin tandborstning, utan helt enkelt vill uppgradera sin vanliga tandborste till en mer effektiv eltandborste. Här finns ingen risk att gå vilse bland valmöjligheterna, vilket gör det lätt att komma igång med Philips Sonicare Protective Clean 4300 - även för den tekniskt utmanade personen.

Vit Philips Sonicare Protective Clean 4300

FAQ - allt du behöver veta om Philips Sonicare Protective Clean 4300

 • Är en sonisk eltandborste bättre än en vanlig eltandborste?

  På en sonisk eltandborste vibrerar borsthuvudet och på en oscillerande eltandborste, som folk brukar uppfatta som “en vanlig eltandborste” roterar tandborsthuvudet. Båda sortens tandborstar är lika bra, men kräver olika borstteknik - så det är faktiskt helt enkelt en smaksak.

 • Hur ska man använda en sonisk eltandborste som Philips Sonicare Protective Clean 4300?

  Du borstar tänderna med Philips Sonicare Protective Clean 4300, på samma sätt som du skulle göra med en vanlig tandborste. Du behöver därför inte lära dig någon ny borstteknik, utan den är mycket intuitiv och lätt att använda.

 • Hur ofta måste man ladda Philips Sonicare Protective Clean 4300?

  Batteriet brukar hålla i nästan två veckor, men har man för vana att varje kväll ställa den på laddenheten, behöver man inte oroa sig för att den laddar ur. Ska man ut och resa, behöver man inte ta med sig laddaren om man ska vara borta kortare än två veckor - men se till att den är fulladdad innan du packar ned den.

 • Kan man byta batteri på Sonicare?

  Om din Sonicare-tandborste inte laddar, rekommenderar Philips att man testar följande saker: dubbelkolla att du har rätt laddare, testa att byta strömkälla (kontakt), se efter om det finns skador på laddningsadaptern eller laddningssladden (om skador finns, sluta använda direkt och skaffa en ny), kolla så den sitter rätt på laddaren. Du kan också testa att flytta laddaren bort från andra laddare, då de kan störa varandra. Om det fortfarande inte går att ladda tandborsten, kan det vara så att den har fått en skada internt. Kontakta Philips kundtjänst för råd och hjälp.

 • Hur länge håller en tandborste från Sonicare?

  Vi har använt tandborstar från Sonicare i många år. Så länge man ser till att byta tandborsthuvud regelbundet och har koll på att laddsladden inte blivit skadat, är livslängden på en Sonicare-eltandborste väl tilltagen.

➤ Läs hela vårt test av eltandborstar för att se vilken modell som blev bäst i test.