Test: Åviken Elegance 910

Bästa billiga våffeljärn

Uppdaterad

BETYG
 • Frasighet:
 • Jämnt resultat:
 • Tidsåtgång:
 • Rengöring:
 • Totalt:
Åviken Elegance 910
 • Antal våfflor i laggen:
 • Signal:
 • Lampa som indikerar rätt värme:
 • Värmereglage:
 • Storlek på våfflan:
 • Testad med:

Att Åviken är erfarna och proffs på att skapa våffeljärn, märks så fort vi testar järn från dem. De är tillverkaren bakom några av våra absoluta favoritjärn, dubbeljärnet Åviken Original S Ding Dong Double och enkeljärnet Åviken Original S Ding Dong Single.

Dubbeljärnet Åviken Elegance 910 må inte ha ett lika fashionabelt namn som ovanstående, men det är ändå ett riktigt bra våffeljärn som fungerar utmärkt att brassa våfflor på till hela familjen. Dessutom är prislappen riktigt överkomlig.

Dubbeljärn är ett måste för barnfamiljen

Har man någonsin gjort misstaget att försöka grädda våfflor till en barnfamilj med bara ett enkeljärn till hjälp, vet man redan att ett våffeljärn med dubbla laggar är ett måste om man ska göra våfflor till fler personer än två (eller, i ärlighetens namn: till fler personer än en). Åviken Elegance 910 har dubbla laggar och kommer mätta hungriga barn lite snabbare.

Laggarna är djupare än på många andra våffeljärn. Detta innebär att risken för att smeten rinner över kanten och skapar en kladdig röra som ingen vill ta hand om, minskar rejält. Så länge man ser till att inte överdosera med smeten, blir det faktiskt väldigt få våfflor som rinner över kanten.

Lättrengjort våffeljärn

Ett bra nonstick-lager gör också att våfflorna inte fastnar alls i våffeljärnet. Tillsammans med de djupt lagda våffelformarna, är det med andra ord inte alls en särskilt smetig upplevelse att göra våfflor med Åviken Elegance 910.

För att göra rent våffeljärnet, räcker det alldeles utmärkt att använda lite torrt hushållspapper eller en trasa (som även den ska vara torr). Skulle det finnas intorkad smet på utsidan, kan man för all del fukta trasa väldigt lätt för att torka av järnet, men håll det borta från rinnande vatten och diskmedel.

Smart och snygg design

Våffeljärn är generellt sett inte den köksapparat man vare sig förväntar sig design eller väljer att lägga extra pengar för att den ska ska vara snyggt, vilket också märks då man tittar på hur många våffeljärn ser ut. Dock är Åviken Elegance 910 faktiskt ett ovanligt snyggt våffeljärn med en svart och matt yta. Eftersom våffeljärnet är svart, blir det heller inga tydliga märken på utsidan att tala om, även när kökets maskinpark bråkar om utrymmet i köksskåpen.

Handtaget på våffeljärnet är i plast, vilket innebär att det aldrig blir för hett. Visst blir det lite varmt, men man bränner sig aldrig på det. Det känns tryggt, särskilt om man har barn som gärna smiter förbi och vill hjälpa till med våffelgräddandet.

Temperatur som går att reglera

Värmen på våffeljärnet går att ställa efter önskemål - en lägre temperatur ger en ljusare våffla, medan en högre ger en mer gyllene och frasig våffla. Här bestämmer man alltså själv resultatet. När järnet har nått rätt värme för att börja grädda, lyser lampan på järnet upp i grönt.

Tyvärr saknar Åviken Elegance 910 en lampa eller signal som markerar när våfflan har gräddats klart. Detta innebär att man måste ha lite koll under tiden man gräddar, för att inte behöva servera över- eller undergräddade våfflor.

Våffeljärn som är lätt att förvara

Eftersom det här är ett våffeljärn som har en ganska platt design, är den också hyfsat lätt att förvara när man inte använder det. Ännu lättare blir det när man upptäcker att detta är ett våffeljärn som kan förvaras på högkant. Plötsligt kan man stuva undan det på en ännu mindre yta, vilket vi verkligen har uppskattat då kök alltid tycks lida av platsbrist oavsett hur mycket man rensar i sina skåp och lådor.

Åviken Elegance 910 är ett snyggt och praktiskt våffeljärn som gräddar jämna och goda våfflor, gång på gång. Det håller bra och byggkvaliteten känns hög. Det enda vi saknar är egentligen en indikator på när våfflorna är klara - och en bruksanvisning som inte känns google-översatt.

FAQ Åviken Elegance 910

 • Är det lätt att rengöra Åviken Elegance 910?

  Som alla moderna våffeljärn med nonstickyta, är Åviken Elegance 910 lätt som en (våffel)plätt att rengöra. Det är bara att torka av laggen med torrt hushållspapper. Du ska så klart inte diska Åviken Elegance 910 eftersom det är ett elektriskt våffeljärn. Om du dessutom ser till att vara försiktig med beläggningen genom att inte använda köksredskap i metall som riskerar att repa laggen, kommer Åviken Elegance 910 fortsätta att vara lätt att göra rent.

 • Hur lång tid tar det att grädda våfflor med Åviken Elegance 910?

  Ungeför två minuter tar det att få välgräddade och frasiga våfflor med Åviken Elegance 910. Detta vågar vi säga är standardtid för ett klassiskt våffeljärn, Gräddar man istället våfflor i ett belgiskt våffeljärn, får man räkna med den dubbla tiden.

 • Kan man använda färdig smet i Åviken Elegance 910?

  Vi testar alla våffeljärn med pulversmet och kan rapportera att våfflorna blir utmärkta i Åviken Elegance 910 med hjälp av färdig smet från butikshyllan. Det går så klart bra att blanda egen smet också.

 • Kan man göra rårakor i Åviken Elegance 910?

  Man får faktiskt jättegoda rårakor om man tillagar dem i Åviken Elegance 910. Se bara till att smörja järnet med lite smör - alla rårakor behöver nämligen en god dos smör för att maxa smakupplevelsen.

 • Vilket datum är våffeldagen i år?

  Våffeldagen infaller, precis som alla andra år, även i år den 25 mars.

➤ Läs hela vårt test av våffeljärn för att se vilken modell som blev bäst i test.