Test: Sole Fitness TT8

Bästa löpband med AC-motor

Uppdaterad

BETYG
 • Löpyta:
 • Dämpning:
 • Hastighet:
 • Lutning:
 • Prestanda:
 • Användarvänlighet:
 • Totalt:
Sole Fitness TT8
 • Motor:
 • Hastighet:
 • Lutning:
 • Antal träningsprogram:
 • Löpyta:
 • Längd:
 • Bredd:
 • Höjd:
 • Hopfällbar:
 • Transporthjul:
 • Vikt:
 • Maximal användarvikt:
 • Garanti:

Sole Fitness TT8 är ett påkostat löpband av riktigt hög kvalitet som passar utmärkt i klubblokalen eller i bostadsrättföreningens träningslokal. Den är mycket användarvänlig och är utrustad med både Bluetooth och trådlös pulsmottagning. Med en tålig AC-motor på 3,0 hk stark motor och en maximal hastighet på 22 km/h är det perfekt för både intensiv intervallträning och långa distanspass.

Stapeltabell

Test, Artikel eller Guide

SÅ FUNKAR SOLE FITNESS TT8 FÖR OLIKA SLAGS ANVÄNDNING

 • Passar Sole Fitness TT8 bra för långa löpare?

  Ja, Sole Fitness TT8 är ett av de bästa valen för långa användare! Den har en generös löpyta på 152 x 56 cm vilket gör att du kan springa utan att känna dig trängd. Kolla även in Sole Fitness F85 som har samma rymliga löpyta men är något lägre prissatt och med F85 har du även möjlighet att fälla upp löpmattan för bättre förvaring.

 • Passar Sole Fitness TT8 bra för tunga löpare?

  Den erbjuder en rejäl maximal användarvikt på 150 kg och den starka AC-motorn på 3 hk tål tung belastning. För dig som tycker att 150 kg är för lite kan titta närmare på Sole Fitness F85 istället, den har en maximal användarvikt på hela 180 kg!

 • Passar Sole Fitness TT8 bra för intervallträning?

  Även om TT8 är ett av de löpband som innehåller minst antal förprogrammerade träningsprogram i testet så passar det riktigt bra för intervaller. Eftersom träningsdatorn är så pass användarvänlig kan du på egen hand snabbt och enkelt knappa in vilka typer av intervaller du önskar springa. TT8 har en riktigt snabb maxhastighet på 22 km/h och du kan dessutom välja att springa i både nedförs- och uppförsbacke.

 • Passar Sole Fitness TT8 bra för längre distanspass?

  Ja! Här är Sole Fitness TT8 ett riktigt bra val! Den har en rymlig löpyta på 152 x 56 cm och en stark AC-motor som tål lång och hård belastning vilket gör TT8 till en av de bästa löpbanden för långa distanspass. Löpbandets yta är relativt fast men ändå bekväm att springa på. Vi anser att dämpningen ger en bra kombination av stötdämpning och stabilitet.

 • Passar Sole Fitness F85 bra som löpband i en lägenhet?

  Löpbandet väger 146 kg, har yttermåtten 199 x 93 cm och det är dessvärre inte hopfällbart. Så nej, det är inget vi rekommenderar för dig som söker efter ett löpband till lägenheten. Kolla istället in Master Fitness T25, den har flera bra egenskaper som passar bra för en lägenhet som exempelvis låg maskinvikt, transporthjul och möjlighet att fällas ihop.

En kraftfull och välutrustad favorit.

För dig med stora ambitioner kan Sole Fitness TT8 vara det perfekta löpbandet för hemmabruk. Den solida konstruktionen är extremt stabil och löpytan är minst sagt generös. TT i namnet TT8 står för “twentytwo” vilket syftar på löpytans bredd som är 22 tum. TT8 har varit en av Soles absoluta storsäljare under många år och är så nära kommersiell standard det går att komma.

Den tämligen underhållsfria löpmattan består av bland annat nylon, gummi och PVC - dessa material bidrar till mindre statisk elektricitet, längre livslängd och minskar risken för att mattan töjs ut. En annan god nyhet är att löpmattan inte behöver smörjas förrän efter 180 timmars användning, det normala brukar annars vara efter ca 100 timmars användning. Däremot är det viktigt att torka löpbandet rent från svett efter varje pass, se till så att det inte samlas damm längs med löpmattan och även dammsuga under den, detta bör göras en gång i månaden.

Ifall du märker att löpmattan inte är helt intrimmad kan det även vara nödvändigt att tajta upp den, det gör du genom att skruva åt två skruvar som finns placerade längst bak på ramen på varsin sida av löpmattan. I manualen står det exakt hur du går tillväga.

Sole Fitness - träningsmaskiner för företag och konsumenter

Sole Fitness startade sin verksamhet i Nordamerika och började med att sälja löpband till hotell i USA och Kanada. De blev snabbt mycket populära eftersom de kunde erbjuda en närmast oslagbar kombination av förstklassig kundservice och premiumkvalitet på löpbanden.

Idag är Sole Fitness en av de största tillverkarna av träningsprodukter och deras modeller hamnar ofta högst upp på olika testsidor världen över. De har gått från att bara producera löpband till att erbjuda en rad olika träningsprodukter bland annat crosstrainers och spinningcyklar.

Test, Artikel eller Guide

AC-motor ökar livslängden - men är det verkligen nödvändigt?

Sole Fitness har ett stort sortiment av löpband och vi tycker att de bägge småsyskonen Sole Fitness F63 och Sole Fitness F85 också är riktigt toppmodeller. Därför konstaterar vi att TT8 kanske inte är för alla. Förutom att den är rätt mycket dyrare är den även utrustad med funktioner som bara löpare som springer riktigt mycket bör betala för.

Till att börja med är motorn av AC-modell vilket innebär att det tål en längre och mer frekvent belastning eftersom den inte blir lika varm. AC betyder att den drivs av växelström medan en DC-motor matas med likström. En AC-motor av den här storleken tål en användningstid på ca fyra timmar per dag, alltså jättemycket! Tränar du målmedvetet för ett marathon eller liknande kan det du möjligtvis komma upp i den mängden. Eller om det är flera i familjen som delar passionen för löpning och har ett halvmarathon eller marathon som mål. Då är det såklart möjligt att de fyra timmarna kan uppnås enstaka dagar vilket är ett argument nog för att välja en TT8:a före någon av de mindre modellerna.

Ett rejält löpband som tål hög maxvikt

TT8 tål även en högre maximal användarvikt än de flesta andra löpbanden för hemmabruk vilket gör den till ett grymt bra val om du känner dig träffad av beskrivningen: tung löpare med höga ambitioner.

Vi känner att vi behöver understryka att detta verkligen är ett rejält löpband, det är därmed tungt att flytta på och det går inte att fälla ihop. Om du har ett hemmagym med begränsat utrymme så kanske inte detta är det bästa valet. Då kan det vara läge att titta på någon av systermodellerna Sole F63 eller Sole F85 istället.

Även om löpytan är väl tilltagen på denna modell så är det faktiskt väldigt få centimetrar som skiljer jämfört med systermodellerna, F85:an är till och med en centimeter längre. Slutligen så gillar vi den låga instegshöjden på endast ett par decimeter - det underlättar för dig med begränsad rörlighet att kliva av och på löpbandet. Den kan även passa bra i en källare med en lite lägre takhöjd även om vi såklart alltid rekommenderar att kontrollmäta utrymmet först.

Low-tech förstärker användarvänligheten

Som så ofta med Soles träningsmaskiner är användarvänligheten riktigt bra. TT8 kommer med endast sex förprogrammerade träningsprogram och vi tycker faktiskt att det är bra. Vår erfarenhet är att det lätt blir rörigt om träningsdatorn är fullproppad med olika löpprogram. Är du en person som älskar en stor touchskärm och ett brett urval av träningsprogram att välja mellan, ja då finns det andra löpband som vi tror passar dig bättre.

Du kan såklart även göra egna program vilket inte är så dumt. Det tar bara några minuter att knappa in nödvändiga data och därefter har du ett favoritprogram sparat i träningsdatorns minne. Nästa gång du aktiverar löpbandet och väljer “Custom” så kommer detta program ligga högst upp på listan. När du gör ett eget program så ställer du in vilken hastighet och lutning varje tidssegment ska ha, därefter visualiseras segmentet i form av en stapel på displayen. En grej som vi upptäckte under testerna och som kan vara bra att känna till är att om du höjer exempelvis hastigheten med 1 km/h i ett segment så följer även höjningen med till alla de kommande segmenten också.

Effektiva och smarta snabbvalsknappar

Sole Fitness TT8 är utrustad med tydliga knappar nedanför displayen som gör att det går snabbare hitta rätt hastighet och lutning. För knapparna som anger val av hastighet är avståndet 3 km/h mellan varje knapp, det tycker vi känns helt okej och det är dessutom enkelt att finjustera med +- knapparna om så önskas. Även snabbvalen för lutning är genomtänkta förutom att det inte finns någon snabbknapp för nolläget vilket känns lite märkligt.

Det finns även snabbknappar i de båda handtagen som löper längs med löpmattan. På vänster sida justerar du lutningen och på höger sida hastigheten. Av säkerhetsskäl gillar vi att Sole har konstruerat knapparna så att det behövs en viss kraft för att få knappen att tryckas ner, annars är det lätt att råka göra detta av misstag när du greppar tag i handtagen.

Test, Artikel eller Guide

Verklighetsnära dämpning

Av alla löpband vi testat så är TT8 ett av de som bäst simulerar löpning utomhus på ett hårdare underlag liknande grus eller asfalt. Alla Soles löpband ska ha någorlunda likvärdig dämpning men vår upplevelse är att den är något stummare på TT8:an jämfört med både F63 och F85. Alla dessa löpbanden är utrustad med samma dämpningsfunktion som Sole valt att kalla Cushion Flex Whisper Deck. Den ska enligt tillverkaren vara extra skonsam och minska belastningen på fötterna med 40% jämfört med att springa utomhus.

Det är svårt att värdera det verkliga utfallet såklart men vi kan konstatera att trots en något stummare matta så är dämpningen fortfarande helt okej. Vi tror till och med att det kan vara en fördel med en lite stummare dämpning om du tränar inför ett marathon eller liknande eftersom mycket handlar om att vänja kroppen vid belastningen.

Slutsats

Visst kan prislappen uppfattas som hög vid första anblicken men vi tycker att det här är ett mycket prisvärt löpband. Till skillnad mot billigare modeller i testet så har TT8:an en motor och byggkvalitet som istället tål att jämföras med kommersiella, betydligt dyrare, löpband. Det här är ett suveränt val för dig som letar efter ett löpband till bostadsrättsföreningen, klubblokalen eller kanske till hemmet med den löpgalna familjen.

TT8 är byggd för att användas ofta och länge, det gör att den passar särskilt bra för dig som kör längre löppass. Eller du kanske kommer dela löpbandet med flera familjemedlemmar som gör att TT8:an behöver leverera flera löppass varje vecka. Glöm inte bort att det även finns en bra begagnatmarknad som kan vara intressant att undersöka. Dessutom har den här typen av löpband ett bra andrahandsvärde - om (gud förbjude) dina löparambitioner skulle minska någon gång i framtiden så finns det fina möjligheter att få tillbaka en del av investeringen.

FAQ Sole Fitness TT8

 • Vad är den maximala hastigheten på Sole Fitness TT8?

  Sole Fitness TT8 har en maximal hastighet på 22 km/h.

 • Kan jag ändra lutningen på Sole Fitness TT8?

  Ja, Sole Fitness TT8 har en justerbar lutning på upp till 15%.

 • Vilka träningsappar är kompatibla med Sole Fitness TT8?

  Mjukvaran på TT8 är kompatibel med bland annat träningsapparna Zwift och Kinomap.

 • Har Sole Fitness TT8 en pulsmätare?

  Ja, Sole Fitness TT8 har en integrerad pulsmätare och ett trådlöst pulsband är inkluderat i köpet.

 • Har Sole Fitness TT8 några förinställda träningsprogram?

  Ja, det finns flera olika förinställda träningsprogram att välja mellan, inklusive fettförbränningsprogram, konditionsprogram och intervallprogram. Du kan också skapa dina egna personliga träningsprogram med hjälp av löpbandets användarvänliga konsol.

 • Kan jag lyssna på musik medan jag tränar på löpbandet?

  Ja, Sole Fitness TT8 har en MP3-spelare och inbyggda högtalare. Du kan enkelt spela upp din favoritmusik under träningen även om högtalarna inte är av bästa kvalitet.

 • Kräver Sole Fitness TT8 någon service?

  Nej, egentligen inte. Men följande rekommenderas från tillverkaren: Efter varje löppass: Torka rent från smuts och svett En gång i månaden: Torka bort smuts från ramen runt om löpmattan med hjälp av en mjuk och fuktig trasa. Försök även nå så långt som det är praktiskt möjligt under löpmattan. Dammsug under löpbandet för att förhindra att det byggs upp smuts som kan sugas in under motorkåpan. Vid behov: Om löpmattan blir smutsig så kan du använda en mild tvållösning och skrubba ytan ren med hjälp av en nylonborste. Se till att löpmattan torkar ordentligt innan du använder den igen. Varannan månad: Ta bort motorkåpan och dammsug försiktigt insidan. Bryt strömmen innan du gör detta!

 • Finns det några säkerhetsfunktioner på löpbandet?

  Ja, Sole Fitness TT8 har både en nödstoppsknapp och ett säkerhetsband. Bandet gör att löpbandet stannar ifall den som använder det rör sig så att säkerhetsbandet dras ur sitt läge.

 • Är löpbandet lämpligt för långa personer?

  Ja, Sole Fitness TT8 har en riktigt frikostig löpyta som är 152 cm lång och 56 cm bredd vilket ger tillräckligt med utrymme även för längre personer.

 • Är Sole Fitness TT8 hopfällbar?

  Nej, Sole Fitness TT8 går inte att fälla ihop. Den är däremot utrustad med transporthjul under motorkåpan, den är dock riktigt tung att flytta på!

 • Amerikanska näthandlare anger en längre garantitid än exempelvis en svensk näthandlare, vad gäller?

  Om Sole Fitness TT8 köps via en svensk näthandlare så är det den svenska garantitiden som gäller. I det här fallet gäller garantin i två år om löpbandet används för hemmabruk och köps via Träningspartners hemsida.